1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GARGINSU SERBEST
GARGINSU SERBEST

GARGINSU SERBEST

Yasaklı yayın ve yaşa dışı cemiyete üyelik sucundan tutuklanan Bengül Gargınsu ve kızı S.A. aleyhindeki soruşturma tamamlandı yurt dışlarına çıkışları yasaklanarak serbet kaldılar

A+A-

14 MART

SAAT: 09.14

Lefkoşa’da ikametgahında yasadışı cemiyete ait ve propaganda olduğu iddiasıyla kitap bulunan zanlı Bengül Gargınsu ve kızı S.A. tutuklanmalarının ardından teminat maksadıyla mahkemeye çıkarıldı. Bengül Gargınsu ve kızının mahkemesini ailelerinin yanı sıra, Sendikal Platform üyeleri, bazı CTP üyeleri de izledi.  

Meseleyle ilgili olarak yeminli şahadet veren polis çavuşu Ahmet Kavan, 11 Mart 2019 tarihinde Lefkoşa’da, 48 yaşındaki Bengül Gargınsu ve aranan bir şahsın, Marmara adresindeki ikametgâh içerisinde mahkeme emri gereği yapılan aramada muhtelif sayıda Yasadışı Cemiyete ait Yıkıcı ve Propaganda niteliğinde yayın olan kitaplar ve üzerinde PKK'nın bayrağının amblemi bulunan, içerisinde hatıra niteliği taşıdığı düşünülen Casio marka siyah renk kordonsuz kol saati olan sandık bulunup emare olarak alındığını belirtti. Kavan, aynı gün zanlı Bengül Gargınsu mahkeme emri gereği tutuklandığını belirtti.

Kavan, zanlının kızı olan S.A.’nın da 13 Mart’ta tutuklandığını kaydetti. Kavan, zanlıların evinden 27 kitapın emare alındığını ve zanlıların kitapların kime ait olduğunu söylemediğini, ifade de vermediklerini sadece sözlü beyanda bulunduklarını mahkemeye aktardı.

Kavan, 27 kitabın PKK isimli terör örgütünün propagandasını yaptığını belirtti. Polis çavuşu Ahmet Kavan, kitapların uzmanlar tarafından incelenmesinin ardından sanıklara yazılı dava tebliğ edileceğini söyledi. Zanlıların etki edeceği tahkikatın tamamlandığını belirten Kavan, KKTC vatandaşı olan zanlı Bengül Gargınsu’nun mahkemenin uygun göreceği teminata bağlanmasını talep etti.

Polis şahadeti üzerine söz alan Avukat Ürün Solyalı, polise, “Sanıkları kitap bulundurdukları için yasadışı cemiyete üye olduklarını mı bağladınız” sorusunu sordu. Polis çavuşu Ahmet Kavan, “Suç tespit edildi” dedi. Kavan, kitap haricinde PKK’nın amblemi olan sandık da bulunduğunu söyledi.

Huzurunda verilen iki şahadeti de değerlendiren Yargıç Cenkay İnan, zanlıların yargılanıncaya değin yurtdışına çıkışlarını yasaklayarak, tüm seyahat belgelerini polise teslim etmesine emir verdi. İnan, zanlı S.A.’nın  ayrıca haftada bir gün polise ispat-ı vücutta bulunmasına emir verdi.

Zanlı S.A.,  ayrıca 8 Mart 2019 tarihinde 04.30’da Lefkoşa’da Mehmet Akif Caddesi’nde Hasan Gönül’ün yetkilisi olduğu Wideline Reklam Hizmetleri LTD. Şirketine ait 198x 350 cm ebatlarındaki 4 adet reklam panosunun üzerine boya ile “Leyla Güven, Jin Jan Azadi, 121. Gün” yazıları yazarak, 4 bin 600 TL hasara uğratmak suçundan da teminata bağlandı. 


SENDİKAL PLATFORM'DAN DESTEK

hh-068.jpg

Sendikal Platform üyesi sendikalar, birkaç gün önce polisin evlerinde yaptığı arama sonrası “yasaklı yayın ve yasa dışı örgüte üyelik” iddiasıyla tutuklanan Bengül Gargınsu ve kızı S.A. ’ya destek olmak için mahkemeler önünde toplandı.

Mahkemeye çıkarılan anne kızın teminatla serbest bırakılmasının ardından Baraka Kültür Merkezi’nin de destek verdiği Sendikal Platform, mahkemeler önünde açıklama yaptı.

Yasa dışı cemiyete üye olmak ve yasa dışı cemiyete ait yıkıcı propaganda ile ilgili yayın bulundurma suçlamasıyla tutuklanan Bengül Gargınsu ve S.A. bugün mahkemece, davalarda hazır bulunmak şartıyla teminata bağlanarak serbest bırakıldılar.

KİŞMİR: “İFADE VE DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAHİP ÇIKMAK İÇİN TOPLANDIK”

Sendikal Platform adına açıklama yapan Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, Sendikal Platform olarak birçok örgütün ses vermesi gereken ancak sessiz kaldığı bir ortamda, ifade ve düşünce özgürlüğüne sahip çıkmak için toplandıklarını belirtti.

Polis tarafından birkaç gün önce evlerinde sözde yasaklı kitap bulundurma ve evde bulunan bir sandığın üzerindeki amblemin bir terör örgütünü andırması iddiasıyla önce annenin ardından da kızının tutuklandığını hatırlatan Kişmir, “Bununla birlikte ismi geçen terör yapılarının ülkemizle bir alakası olmadığını hepiniz ve kamuoyu da çok iyi biliyor” dedi.

Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “ülkede yasaklı kitap listesi yoktur” diye açıklama yaptığını, Başbakan ve diğer yetkililerin de bu yönde söylemleri olduğunu dile getiren Kişmir, bugünkü mahkemenin bu açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.

Kişmir, bugünkü mahkemede, polisin yaptığı tutuklamada ve ortaya koyduğu suçlamada yetersiz olduğunu gözlemlediklerini savundu.

Polislerin sadece kitabın yazarını bildiğini bunun dışında hiçbir bilgisi olmadığı görüşünü de ifade eden Kişmir, “Buldukları sandığın üzerindeki amblemin bir terör örgütüne ait olduğunu sandıklarını söylüyorlar ama ondan da emin değiller” dedi.

“BURADA BİR BASKI, YÖNLENDİRME, TALİMATLA YAPILMIŞ BİR GİRİŞİM VAR”

“Burada bir baskı, yönlendirme, talimatla yapılmış bir girişim var” diyen Kişmir, bu tutuklamanın Kıbrıs Türk toplumunu sindirmeye, baskı kurmaya yönelik olduğunu bugünkü mahkeme sonucunda da bunun görüldüğünü savundu.

Kişmir, Bengül Gargınsu ve S.Al.’nın teminatla serbest bırakıldığını, davanın olup olmayacağının da bahsedilen kitabın bir uzman tarafından değerlendirildikten sonra hazırlanan rapora bağlı olacağını anlattı.

“Geçtiğimiz yıl 22 Ocak’tan itibaren basına ve topluma, ifade özgürlüğü, daha doğrusu her türlü özgürlüğe karşı yükselen baskıya karşı sendikal platform olarak dik durup mücadele vermeye çalışıyoruz” diyen Kişmir, bugün de bu mücadele için toplandıklarını, gelecekte de bu tür olaylar geliştikçe mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

“YAPILAN AÇIKLAMALAR GERÇEK BİR İRADEYİ ORTAYA KOYAMADI”

Basın-Sen Başkanı Kişmir, “Cumhurbaşkanı’nın ve hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaların bazı kısımları doğru olsa da gerçekten bir iradeyi ortaya koyamadı” diyerek, bu tutumların karşı tarafı daha da güçlendirdiğini, yüreklendirdiğini savundu.

Kişmir, “Yasaklı kitap listesi nerde diye soranlar var, ben şahsım adına net bilgi verebilirim ki kendilerine verilmiş olarak Polis Genel Müdürlüğü’nde, Manavoğlu’nda bir liste vardır. Bu listenin olduğunu Cumhurbaşkanı’na da, Başbakan’a da, Dışişleri Bakanı’na da ben ilettim 2-3 ay önce. Bu listeyle ilgili çalışma yapılmasını ileriki günlerde sorunlar çıkacağını çünkü bu ülkede kitabın yasaklanmasının çağ dışı olduğunu söylemiştim” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın da görüşmelerinde kendisiyle aynı görüşleri paylaştığını söyleyen Kişmir, “Fakat bugün gelinen noktada bu listenin olmadığı yönünde açıklamalar var fakat bu liste mevcuttur ve bu listeye göre de hareket edilmektedir” diye konuştu.

Kişmir, bu listenin ülkeyi ve toplumu kapsamadığını çünkü bu listenin Ankara’dan dayatma olduğunu ileri sürerek, mücadelelerinin bugün burada bitmediğini artarak devam edeceğini belirtti.

ELCİL: “KÜRT, ALEVİ VE KADIN OLDUKLARI İÇİN TUTUKLANDILAR”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise işin özünün Bengül Gargınsu ve S.A.’nın, “Kürt, Alevi ve kadın oldukları için tutuklandıklarını” iddia ederek, “Bu konuda saklanmamak lazım kitap ve getirilen diğer suçlamalar senaryonun parçasıdır” dedi.

22 Ocak 2018’de Afrika gazetesine yönelik linç hareketini dizayn edenlerin yine devrede olduğunu ileri süren Elcil, “Bu olay pazar gün yapılacak Nevruz kutlamalarına dönük provokasyondur. Oraya gidilmemesi, gidecek olanların gözünü korkutmaya yönelik bir organizasyondur” dedi.

Elcil, pazar günü Atatürk Spor Salonu yanında yapılacak Nevruz kutlamalarına da dayanışma çağrısı yaptı. (TAK)


SAAT: 08.30

‘Yasaklı yayın ve yasa dışı cemiyete üyelik’ iddiasıyla gözaltına alınan ve mahkeme tarafından 2 gün tutukluluk kararı alınan Bengül Gargınsu’nun ardından, kızı S.A da dün polis tarafından gözaltına alındı. Bu sabah mahkemeye çıkarılması beklenen Gargınsu ile birlikte kızının da mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Gargınsu 'ya destek için bu sabah toplanacağını açıklayan Sendikal Platform  mahkeme önünde geldi. Polis mahkeme çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

m-015.jpg


 

13 MART

12.20

CTP Parti Meclisi üyesi ve CTP Lefkoşa İlçe Yönetim Kurulu üyesi B.G’nin evine polisin baskın yaparak, söz konusu kişiyi “yasa dışı cemiyete ait kitap” ve “terör örgütüne üye iddiası” ile gözaltına alınması ve mahkemece tutuklanmasının ardından bugün de bir kişi daha polise çağırıldı. Polisin aradığı ikinci şahıs olduğu düşünülen kadın, avukat Ürün Solyalı ile birlikte Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne gitti. 

YENİDÜZEN'in elde ettiği bilgilere göre şahıs polis tarafından sorguya alındı. Söz konusu kişiye polisin "kasti hasar" suçlaması getirdiği iddia ediliyor. 

 

 


Polisin, ‘yasadışı yayın’ bulundurduğu iddiasıyla yaptığı tutuklamalar, ‘insan hakları’ tartışmasını yeniden alevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ülkede ‘yasaklı kitap’ listesi bulunmadığını vurguladı, bu durumun, yurttaşlardaki kaygıyı daha da artırdığına dikkat çekti. Akıncı: Yasaklı kitap listesi yok

Başbakan Tufan Erhürman’dan açıklama geldi: ‪“Kitap tasarrufunun kendi başına bir suç olarak değerlendirilmesi kabul edilemez”‬ Erhürman: Kitap tasarrufu suç kabul edilemez

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, İngiliz dönemine ait Ceza Yasası’nda yasaklı cemiyete ait kitap bulundurma gibi suçların olduğunu ve bunun 50-60 yıllık geçmişe dayandığına vurgu yaptı. Baybars: Ceza yasası 50-60 yıldır böyle

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, ifade özgürlüğü gibi en temel insan hakkından halkımızın hiçbir ferdinin mahrum bırakılamayacağı gerçeğine inandıklarını açıkladı. "En temel haktan kimse mahrum bırakılamaz"

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi,  ‘yasadışı yayın’ suçlamasıyla polis tarafından yapılan tutuklamanın ardından açıklama yaptı, “İfade özgürlüğü tehdit altında” dedi. “İfade özgürlüğü tehdit altında”

YENİDÜZEN, ilgili kesimlerle görüştü, ‘tutuklama’ işlemini insan hakları açısından irdeledi.

İLGİLİ KESİMLER NE DÜŞÜNÜYOR? Özgürlüklere sahip çıkalım


12 Mart

Polisten ‘yasadışı cemiyete üyelik’ ve ‘yasa dışı yayın’ göz altısı!

Polis dün akşam saatlerinde Lefkoşa’da ikamet eden B.G'nin evine baskın düzenledi, “yasadışı yayın” iddiasıyla B.G'yi gözaltına aldı.

Bugün sabah saatlerinde mahkemeye çıkarılan B.G'ye polis “yasa dışı cemiyete ait kitap” ve “yasadışı cemiyete üyelik” suçlaması getirdi.

Bugün mahkemeye çıkartılan B.G 2 gün tutuklu kalacak.

YENİDÜZEN’e konuşan B.G'nin avukatı Ürün Solyalı “Polis B.G'nin evinde yasaklı yayınların  bulunduğunu iddia ediyor. Bu yayınların sadece evinde olduğunu biliyoruz. Yani bu suç unsuru olduğu iddia edilen kitaplar evdedir ve propagandasının da yapılmadığı biliniyor. Bu yayınların içeriğinin ne olduğu polis tarafından bilinmiyor” dedi.

Avukat Ürün Solyalı “Polis kitap okumakla alakalı bir insanı suçluyor. Olayın genel mantığı bu” diye konuştu.

Mahkemede neler konuşuldu? / "Hatıra niteliği taşıdığı düşünülen Casio saat emare alındı"

Meseleyle ilgili olarak mahkemede yeminli şahadet veren polis çavuşu Ahmet Kavan, 11 Mart 2019 tarihinde Lefkoşa’da, 48 yaşındaki B.G ve aranan bir şahsın, Marmara adresindeki ikametgâh içerisinde mahkeme emri gereği yapılan aramada muhtelif sayıda Yasadışı Cemiyete ait Yıkıcı ve Propaganda niteliğinde yayın olan kitaplar ve üzerinde PKK’nın bayrağının amblemi bulunan, içerisinde hatıra niteliği taşıdığı düşünülen Casio marka siyah renk kordonsuz kol saati olan sandık bulunup emare olarak alındığını belirtti.

Polis Kavan, aynı gün zanlı B.G’nin mahkeme emri gereği tutuklandığını ve aranan bir şahıs olduğunu belirtti. Kavan, “İşlenen suçların KKTC devletinin Anayasal düzenine aykırı unsurlar taşıması ve bu tür suçların örgütlü düzeyde olması, işlenen suça ortak birçok şahsın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu suçla bağlantısı olabilecek şahısların tespiti için geniş çaplı bir araştırma gerekmektedir ve bu yönde araştırmalarımız başlamış bulunmaktadır. Zanlının serbest kalması tahkikatın salimen yürütülebilmesi açısından sakınca taşıdığının aşikârdır.” dedi.

Polis aktarmış olduğu olgular ışığında zanlının 3 gün daha poliste tutuklu kalmasını talep etti. Polis şahadeti üzerine söz alan Avukat Ürün Solyalı, tutukluluk talebine ve süresine itiraz etti.

Huzurda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Cenkay İnan, tahkikatın salimen yürütülebilmesi için zanlının iki gün tutuklu kalmasına emir verdi. Mahkeme koridorunda zanlının yakınları ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

 

 

Bu haber toplam 14732 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler