1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gardiyanoğlu: "Sağlık Bakanlığı güvenilirdir"
Gardiyanoğlu: Sağlık Bakanlığı güvenilirdir

Gardiyanoğlu: "Sağlık Bakanlığı güvenilirdir"

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu “Deli Dana Hastalığı” ile ilgili açıklama yaparak, kesin tanı konusunda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak resmi açıklama haricinde yapılacak açıklamaların güvenilir olmayacağını belirtti.

A+A-

Remzi Gardiyanoğlu’nun açıklaması şöyle; “Son günlerde, iki vatandaşımız, ‘’Deli Dana Hastalığı’’ ön tanısı ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde takip ve tedavi edilmekte iken, bir  gün önce bir hastamızın kaybı ile üzülmüştük. Bizlerde KTSÇHB yönetim kurulu olarak hem yönetimimizdeki uzman arkadaşlar hem de üyelerimizden uzmanlar ile bu konuyu tartıştık ve ortaya çıkan bilimsel gerçekleri sizlerle paylaşmak istedik.

Deli Dana Hastalığı, klasik bilinen hastalıklar gibi, bakteri ya da virüs gibi enfeksiyon ajanları ile oluşan bir hastalık değildir.‘’Prion’’ denen  protein yapıda bir madde insan hücrelerinde de normalde doğal olarak sentezlenmektedir. Ancak, yapısında değişime uğradığı ya da dışarıdan anormal ve hastalık yapıcı özellikte olanının vücuda girmesi durumunda, insanda hastalık yapar.
        
Dünya genelinde, bu proteinin neden hastalık yaptığı, kimlerde ve hangi koşullarda hastalık ortaya çıkma riskinin olduğu henüz netlik kazanmış bir durum değildir.Prionun insanlarda neden olduğu hastalıkların ortak özellikleri, bu proteinin beyne yerleştikten sonra, beyin dokusunda, geri dönüşümsüz hasarlar oluşturmasıdır.
      
Gündemimizi meşgul eden ve halkımızda endişe uyandırdığını gözlediğimiz, Deli Dana Hastalığı, Prion hastalıklarından sadece bir tanesidir. Her iki hastamızda tespit edilen bu sıra dışı klinik tablonun, şu an için sadece bir ‘’Prion hastalığı şüphesi’’ şeklinde değerlendirilmesi en doğru ve bilimsel yaklaşım olacaktır.

Dolayısıyla, her iki hastanın klinik tablosu ile ilgili konulacak kesin tanı konusunda, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak resmi açıklama haricinde yapılacak açıklamaların güvenilir olmayacağını halkımızla paylaşmak isteriz.
   
Günümüzde, başlangıçta gıda ve beslenme olmak üzere, birçok çevresel faktörlerin, hastalıkların ortaya çıkışı ve seyri üzerindeki etkilerini artan bir şekilde gözlediğimizi de bu vesile ile hatırlatarak, ülkemizde bu konunun önemini bir kez daha gündeme getirmek isteriz.”

YD

Bu haber toplam 1712 defa okunmuştur