1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Gaile’nin Gözüyle
Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

Akıncı, YÖDAK Başkanlığı’na Gökçekuş’un yerine, Prof. Dr. Akile Sarıoğlu Büke’yi atadı.

A+A-

 

  • Kıbrıs sorununa çözüm bulabilmek amacıyla 12 Ocak’ta Cenevre’de gerçekleştirilecek olan beşli toplantıya TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Erdoğan’ın toplantıya katılacak olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Akıncı, ayrıca, Kıbrıs’ta kalıcı çözüme ulaşılması için gerekli ortamın oluştuğunu ve bu nedenle Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinin istemesi halinde kendisi ile Cenevre’ye gidebileceklerini açıkladı. Akıncı’nın önerisine Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) olumlu yanıt geldi.

 

  • Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin düzenlediği “1. Doğada Engel Yok” yürüyüşü engellilerin ve engellilere destek olanların katılımıyla geçen hafta gerçekleştirildi.

 

  • Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’u, tamamlanana soruşturma sürecinin sonunda sunulan rapor ışığında, Yükseköğretim Denetleme Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanlığı görevinden aldığını açıkladı. Akıncı, YÖDAK Başkanlığı’na Gökçekuş’un yerine, Prof. Dr. Akile Sarıoğlu Büke’yi atadı.

 

  • Geçen haftanın en önemli olayı, kuşkusuz, İstanbul-Beşiktaş’ta gerçekleştirilen terör saldırısıydı. 45 saniye arayla gerçekleştirilen iki ayrı bombalı saldırıda 44 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı PKK’nın kolu olan Kürdistan Özgürlük Savaşçıları (TAK) üstlendiği açıklandı. Saldırının ardından Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik operasyon başlatıldı. Operasyonlarda 250 il ve ilçe başkanı ile bazı HDP milletvekilleri gözaltına alındı.

 

  • İstanbul’daki terör saldırısının ardından Türkiye’deki milliyetçi söylem ve politikalar daha da yoğunlaştı. Örneğin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, "Geberip gittiğinizde arkanızdan ağlayacak, hayırlı dua edecek kimseniz var mı? Hayır" ve "Güvenlik güçlerinin birinci öncelikli işi bunu yapanlardan intikam almaktır" gibi ifadeler kullandı. Patlamada yaralananları ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım'la ilgili haber yapan Star gazetesinde ise, yaralı yakınlarının Başbakan Yıldırım’dan idamın getirilmesini istediklerine dair haber yer aldı. Bunların yanı sıra terörde hayatını kaybedenler için “şehit” ifadesi kullanılırken “Beleştepe”nin ismi de “Şehitler Tepesi” olarak değiştirildi. Yaşamını kaybeden sivillerin şehit olarak nitelendirilmesine terör kurbanı olan 19 yaşındaki tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi Mustafa Berkay Akbaş’ın babası Salim Akbaş “Ben istemiyorum oğlum şehit olsun, oğlum katledildi" sözleriyle tepki gösterdi. Akbaş’ın bu sözleri CNN Türk tarafından sansürlendi.

 

  • Milliyetçi söylem ve politikaların dışında “derin devlet” yapılanmasına övgüler de çoğaldı. Örneğin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, A Haber'de yaptığı konuşmada "derin devlet kötü bir şey değil" ifadesini kullandı. AKP öncülüğünde yeni bir derin devletin kurulacağını söyleyen Tayyar, "Derin devlet kötü bir şey değil. Türkiye gibi bu zor coğrafyada bir ülkenin mutlaka derin devletinin olması lazımdır. Kendi küllerinden kendini oluşturan bir devlet anlayışını ifade eder bu. Ama maalesef derin devleti ele geçiren bürokratik oligarşi, bunu kendi iktidarının aracı olarak gördü. Şimdi diyoruz ki; Türkiye'de yeni bir derin devlet oluşturulacak. Bunlar milletten emir alacak. Milletini koruyacak dış tehditlere karşı" dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, Erdoğan'dan kendisine kadar tüm AKP'lilerin "Allah tarafından korunduğunu" belirtti!

 

  • Geçen haftanın bir başka ilginç gelişmesini, Anadolu Yakası'nı deniz altından Avrupa Yakası'na bağlayan “Avrasya Tüneli”nin isminin ne olacağı konusunda yaşananlar oluşturdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı açıklamada, tünelin ismiyle ilgili olarak internetten oylama yapılacağını, çıkan sonuca göre tünelin isminin verileceğini belirtmişti. “Mustafa Kemal Atatürk” isminin “Abdülhamid Han” ve “ Alparslan Türkeş” isimlerine büyük fark atması üzerine Bakan Arslan yeni bir açıklama yaparak anketin amacının dışına çıktığını, bir yarış haline geldiğini söyledi. Arslan, bu nedenden ötürü projenin isminin "Avrasya Tüneli" olarak kalacağını ifade etti.

 

  • Türkiye’de okullarda yaşanan bazı gelişmeler insan aklını zorlayacak nitelikteydi. Örneğin, İstanbul’daki bir ortaokulda öğrencilerine ‘Evrim türlerinin serüveni’ adlı belgeseli izleten fen ve teknoloji öğretmenine, sosyal bilgiler öğretmeninin şikâyeti sonrası kınama cezası verildi. Cezanın gerekçesi, “müfredatta yer almayan bir konuyla ilgili olarak öğrencilere belgesel izletmek” olarak açıklandı. İstanbul Başakşehir'de bulunan TOKİ Osmangazi İlkokulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Aydın Erekmen isimli öğretmen ise, facebook hesabından skandal paylaşımlarda bulundu. Öğrencilerin eline idam ipi veren Erekmen sınıfta çektiği fotoğrafı, "Ya devlet başa, ya kuzgun leşe... Başkaaaan...! Adalet istiyoruz" ifadeleriyle paylaştı. Erekmen, fotoğrafın sosyal medyada yayılmasının ardından paylaşımını sildi. Tepki çeken bu paylaşımı okul yönetimi , "İzcilik faaliyeti kapsamında izci düğümü çalışması" olarak yorumladı.  Erekmen'in yaptığı bir diğer paylaşımda ise, 10 yaşlarında bir çocuğun eline silah vererek fotoğrafını çektiği görüldü. Fotoğrafın altında yer alan yorumlarda Erekmen'in, "Yeni Türkiye'ye hazırlık" ifadesini kullanması dikkat çekti. Gelen tepkiler üzerine adı geçen öğretmen açığa alındı.

 

  • Prof. Dr. Baskın Oran'ın 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlere yönelik sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine açtığı 10 bin liralık tazminat davası reddedildi. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada Erdoğan'ın avukatı Tuğba Sağlam Eker, "bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği ve suç olduğu" görüşünü öne sürdü. Ancak Avukat Eker, Erdoğan'ın bildiriyi imzalayanlara yönelik "Alçak”, “zalim”, kapkaranlık”, “cahil”, tiksinti verici”, “vatan haini”, “lümpen”, “terör örgütünün maşası”, “ahlaksız”, “mandacı artığı”, “ruhu kirlenmiş” gibi ifadeleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını referans göstererek, "ifade özgürlüğü" savunması yaptı. Erdoğan'ın sözlerinin doğrudan Baskın Oran'ı hedef almadığını iddia eden Avukat Eker, Erdoğan'ın açıklamaları için "Anayasal konumunun gereği olarak yapılması lüzumlu ve milletimizin kahir ekseriyetinin desteklediği açıklamalardır" ifadesini kullandı. Duruşmada söz alan Prof. Baskın Oran, "Erdoğan, milyonlarca kişinin önünde 'alçak' diyerek, 'aydın müsveddesi güruh' diyerek, 'vatan haini' diyerek imzacı akademisyenlere hakaret etmiştir. Bir cumhurbaşkanı bunu yaparsa halk birbirini öldürür. Diğer yandan Erdoğan, binlerce kişiye tweet attıkları için hakaret davası açmıştır ve bu kişiler anında tutuklanmışlardır" diye konuştu.

 

  • İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Gazze’ye gitmekteyken İsrail askerlerince düzenlenen saldırıda 10 kişinin öldüğü 56 kişinin de yaralandığı Mavi Marmara davasının düşürülmesine, İsrail askerleri hakkındaki yakalama kararlarının da geri alınmasına karar verdi. Mavi Marmara davasında duruşma savcısı Hüseyin Aslan, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşma ile davanın yasal dayanağının kalmadığını ve anlaşmanın yargı engeli oluşturduğunu söyledi. Savcı Aslan, “Türkiye, sadece bu davaya özel olarak yaptığı anlaşma ile egemenlik hakkından vazgeçmiştir” dedi. Karara, yakınlarını kaybeden aileler ve diğer mağdurlar büyük tepki gösterdi.

 

  • Suriye’deki savaş tüm vahşetiyle devam ederken Suriye Ordusu, uzun süreden beridir muhaliflerin kontrolündeki Halep kentinde hâkimiyeti sağladığını açıkladı. Muhaliflerin tahliyesine yönelik olarak ilan edilen ateşkesin sürekli ihlal edilmesi neticesinde ise çok sayıda sivil yaşamını kaybetti.

 

 

Bu haber toplam 2041 defa okunmuştur
Gaile 398. Sayısı

Gaile 398. Sayısı