1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Gaile’nin Gözüyle
Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

A+A-

 


• Bakanlar Kurulu kararıyla 2006’da “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen “Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları”nın bulunduğu arazide çıkan yangında 800 yıllık zeytin ağaçlarının bir kısmının yanması ülkemizde büyük üzüntüye neden oldu.

• BM Kalkınma Programı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada, Lefke-Aplıç sınır kapısı yol yapımına yönelik sözleşme imzalandığı, çalışmaların 5 ay içerisinde tamamlanacağı ve projenin tahmini maliyetinin yaklaşık 600 bin Euro tutarında olacağı belirtildi.

• Yeni alınan ve tutarı 2 milyon civarında olan yeni makam araçlarına yönelik tepkiler devam ederken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan sonra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de yeni makam aracını kullanmayacağını açıkladı. Bunun üzerine bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “bu araçları istemem deme hakkı yoktur birinin. Bu araçlar kimsenin değildir, makamların aracıdır, kimsenin malı değildir. Kimse bu araçlar için boşuna masraftır diyemez, tam aksine şu anda kullandıkları makam araçları boşuna masraftır… Ben Cumhurbaşkanlığı’na bu aracı tahsis edeceğim. Sayın Akıncı istemezse bu aracı garaja koyar kendi aracını makam aracı olarak kullanır. Cumhurbaşkanlığı’na daha önce tahsis ettiğim makam aracını geri alıyorum, bu aracı geri vermem de diyemezler. Çünkü o araçta Devlet Emlak Malzeme’ye aittir. Ben o aracı geri alacayım yerine yeni aracı vereceğim Cumhurbaşkanı isterse kullanmaz” şeklinde konuştu ve “pes” dedirtti.

• Rum basınına yansıyan haberlerde, Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Eliza Savvidu’nun, Kuzey ile Güney Kıbrıs arasındaki geçişlerde uygulanan prosedürün sınır kapılarından geçen ambulanslar bakımından yarattığı zaman kaybından dolayı yeni bir düzenleme yapılmasını önerdiği belirtildi. Savvidu, ayrıca, güneyden kuzeye getirilen cenazelerle ilgili olarak insan onuruna yakışan düzenlemelerin yapılmasını da istediği ifade edildi.  

• Sinema sanatçısı Tarık Akan geçtiğimiz Cuma günü yaşamını yitirdi. 1971 yılında ilk filminde oynayan Tarık Akan, Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini veya yapımcılığını yaptığı birçok filmde rol aldı. 1970’li yılların sonlarından itibaren Tarık Akan politik filmlerde rol almaya başladı. Yavuz Özkan’ın yönetmenliğini yaptığı “Maden” isimli film bunların ilkiydi. Bunu, “Sürü” ve “Yol” izledi. Senaryosunu Yılmaz Güney’in yazıp Şerif Gören’in yönettiği “Yol”, Cannes Film Festivali’nde en iyi film ödülünü alırken, Tarık Akan da en iyi erkek oyuncu dalında adaydı. Sinema yaşamı boyunca 12 ödül alan Tarık Akan, AKP yönetimine karşı eleştirileri, Ergenekon Davası’na yönelik tepkileri ve Gezi Direnişi’ne desteğiyle AKP’lilerin ve diğer İslamcı-muhafazakâr çevrelerin tepkisini çekmişti.  Tepkiler, ölümünden sonra da devam etti. Sanatçı, onbinlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından 18 Eylül’de toprağa verildi.

• Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre, 2005-2015 döneminde Türkiye genelinde toplam 8.985 cami yapıldı. 3.317 cami ile İstanbul en fazla camiye sahip şehir olurken, 92 cami bulunan Tunceli’nin en az camiye sahip kent olduğu belirtildi. Türkiye’de din alanına yatırımlar devlet eliyle (ki bu laiklik ilkesiyle taban tabana zıttır. Laiklik ilkesi gereği devlet, tüm inançlara eşit mesafede durmalıdır) bu şekilde yoğun olarak devam ederken İstanbul’da belediye otobüsünde ‘şort giydiği’ için bir kadının ‘güvenlik görevlisi’ (namus görevlisi!) bir kişi tarafından tekmeyle yaralanması şaşkınlık yaratmadı. Olayın ardından gözaltına alınan ancak kısa sürede serbest bırakılan zanlı gelen yoğun tepkiler üzerine yeniden gözaltına alınıp tutuklandı.

• BM Genel Kurulu 71. Dönem Görüşmeleri New York’ta başladı. Görüşmelerde Suriye krizi, iklim değişikliği ile mücadele, yasa dışı göç ile sığınmacı ve mültecilerin sorunları ön plana çıktı. Kıbrıs konusu da New York’taki gündem maddelerinden birini oluşturdu. TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasında yapılan ikili görüşmede başta toplumlararası müzakereler olmak üzere Kıbrıs’la ilgili gelişmeler ele alındı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis de Kıbrıs konusunu ele almak üzere New York’a hareket ettiler.

• ABD Kongresi’nde “Darbe Girişimi Sonrası Türkiye” başlıklı bir toplantı yapıldı ve toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eleştiriler yöneltildi. Toplantıya katılan konuşmacılar, Erdoğan’ın, siyasi gücünü daha da artırmak için darbe girişimini fırsat olarak gördüğünü belirttiler ve “Erdoğan ve AKP Hükümeti, bu darbe girişimini eski hesapları kapatmak ve Erdoğan’a yeteri derecede bağlılık göstermeyenleri temizlemek için kullanıyor. Erdoğan ve hükümetin medyada 3-4 yılda ulaştığı sansür seviyesini Rusya’da Putin iktidarı ancak 10 senede yapabildi” şeklinde yorumda bulundular.

• ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye’nin doğusundaki Deyr Ez-zor bölgesinde Suriye rejimine ait bir askeri üssü vurması sonucunda 62 Suriye askeri yaşamını kaybetti. Suriye ve Rusya'nın saldırıyı protesto etmesinin ardından bir açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), hedeflerin 'IŞİD sanılarak vurulduğunu' belirtti ve hava operasyonlarının durdurulduğunu açıkladı. Saldırının ardından IŞİD, Deyr Ez Zor Havalimanı ve al-Tharda Dağı'ndaki stratejik yerleri ele geçirmekle birlikte Suriye ordusu yaptığı karşı saldırıyla kaybedilen yerleri geri aldı. Bu gelişmeler yaşanırken Rusya'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil olarak toplandı.

• ABD’nin New York kentinde geçen hafta düzenlenen bombalı saldırıda 29 kişinin yaralanmasının yankıları sürerken, saldırıdan kısa bir süre sonra bu kez de Minensota’da bir alışveriş merkezinde bıçaklı saldırı düzenlendi. IŞİD’in üstlendiği saldırıda 8 kişi yaralandı. 

• BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan raporda, dünya genelindeki çocukların yaklaşık % 90’ının okula giderken çocuk sığınmacılarda bu oranın % 50’lere düştüğü, bu çocukların da ancak % 1’inin ilkokuldan sonra eğitim hayatlarına devam edebildiği belirtildi. Raporda, ayrıca, Türkiye’deki sığınmacı çocukların ancak % 39’nun okula gidebildiğine dikkat çekildi.

• Belçika’da 2014 yılında çocuklara ötenazi hakkının verilmesinin ardından iyileşme umudu bulunmayan bir çocuğa ötenazi uygulanması için ailesi tarafından Federal Ötenazi Kontrol ve Değerlendirme Komitesi’ne başvuruda bulunuldu. Komite’nin başvuruyu uygun görmesinin ardından söz konusu çocuğa ötenazi uygulandı.

• Şubat ayında AB’ye üyelik için müracaatta bulunan Bosna Hersek’in üyelik için gereken kriterleri yerine getirdiği ve başvurusunun kabul edildiği açıklandı.

• Televizyonun Oscar'ları olarak nitelendirilen Emmy Ödülleri sahiplerini buldu. O. J. Simpson cinayetini konu edinen “An American Crime Story” en iyi dizi dahil 5 ödülle gecenin en fazla kazananı olurken,  2015'e damgasını vuran "Games of Thrones" bu yıl 3 dalda ödül kazanabildi.

Bu haber toplam 1571 defa okunmuştur
Gaile 386. Sayısı

Gaile 386. Sayısı