1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GAE'nin 'Beklenti Anketi 2014' sonuçları açıklandı
GAEnin Beklenti Anketi 2014 sonuçları açıklandı

GAE'nin 'Beklenti Anketi 2014' sonuçları açıklandı

Nisan ayında yapılacak seçimlere ilişkin sorular da içeren ankete göre “bugün seçim olsa” dağıtılmış oylarla Derviş Eroğlu yüzde 46, Sibel Siber yüzde 30, Mustafa Akıncı yüzde 17 ve Kudret Özersay yüzde 7 oranında oy alır.

A+A-

Girne Araştırma Enstitüsü’nün geleneksel anketine göre, KKTC’nin öncelikli sorunları Kıbrıs sorunu, sağlık, sosyal güvenlik ve işsizlik… En fazla güvenilen kurumlar ordu,  polis ve mahkemeler… Beş ilçeden 695 kişiyle yapılan ankete  göre, yüzde 46 “ancak geçinebiliyor”.

Nisan ayında yapılacak seçimlere ilişkin sorular da içeren ankete göre “bugün seçim olsa” dağıtılmış oylarla Derviş Eroğlu yüzde 46, Sibel Siber yüzde 30, Mustafa Akıncı yüzde 17 ve Kudret Özersay yüzde 7 oranında oy alır.

Girne Araştırma Enstitüsü (GAE)’nin yaptığı “Beklenti Anketi 2014”ün sonuçları bugün Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Basın toplantısında GAE Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi’nin açılış konuşmasının ardından, GAE Yönetim Kurulu üyesi Erhan Veçhi anket sonuçlarını, GAE Koordinatörü Hasan Erçakıca da ayni anket içinde yer alan cumhurbaşkanlığına yönelik sonuçları açıkladı.

VEHBİ

GAE Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAE’nin KKTC’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlarla, halkın beklenti ve görüşüyle ilgili araştırmalar yaptırmaya devam ettiğini kaydetti.

GAE’nin geçmişte yaptığı araştırmalar hakkında bilgi veren Vehbi, GEA’nın kuruluşundan bu yana geçen bir yıl sonunda 5 araştırmayı başarıyla tamamladığını söyledi.

Beklenti 2014 anketinin, 2015 yılına girerken Kıbrıs Türk halkının beklentilerini saptamak ve kamuoyu ile paylaşmak amacıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vehbi, bu yıl ayrıca anketin bir parçası olarak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir araştırma da yapıldığını belirtti.

Anketin hiçbir ticari destek alınmadan, tamamen sosyal sorumluluk projesi kapsamına gerçekleştirildiğini vurgulayan Asım Vehbi, anketin kimse tarafından sipariş edilmediğini, kimseye avantaj sağlama amacı da gütmediğini söyledi.

Kurum olarak tüm siyasi parti ve adaylarına eşit mesafede durduklarını ve durmaya devam edeceklerini söyleyen Vehbi, yapılan araştırmaların ellerindeki akademik ve teknik kadro ile desteklendiğini belirtti.

Asım Vehbi, araştırmalarının kamuoyuyla paylaşılmasına devam edeceklerini ekledi.

VEÇHİ

GAE Yönetim Kurulu üyesi Erhan Veçhi de, Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı.

Veçhi, anketin amacının Kıbrıs Türk halkının kısa dönem siyasal, ekonomik ve sosyal beklentilerinin belirlenmesi olduğuna dikkat çekerek, kapsamının ise KKTC genelinde 18 yaş ve üzeri KKTC vatandaşları olduğunu kaydetti.

Veçhi, anketin yönteminin ise, çok aşamalı tabakalı basit rastgele örnekleme ve yüz yüze olduğunu söyledi.

Beklenti Anketi 2014’ün 20 Aralık 2014 tarihinde Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, İskele ve Güzelyurt olmak üzere 5 ilçede gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vechi, 695 katılımcıyla gerçekleştirilen anketin 48 anketör tarafından uygulandığını belirtti.

Veçhi, ankette 5 demografik, 14 beklenti ve 8 güncel siyasi soru bulunduğunu anlattı.

Veçhi, “Size KKTC’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu” sorusuna ankete katılanların yüzde 20.02’sinin Kıbrıs sorunu, yüzde 18.96’sının Sağlık ve Sosyal Güvenlik, yüzde 16.11’nin ise İşsizlik cevabı verdiğini söyledi.

“Hangi kurum kuruluşlara en çok güvenildiğine” ilişkin soruya ise, ankete katılanların yüzde 22.69’unun ordu, yüzde 13.52’sinin polis, yüzde 9.88’inin de mahkemeler diye yanıt verdiklerini vurgulayan Veçhi, “halkın mevcut hükümetten en önemli beklentisi” sorusuna ise yüzde 48.9’un Kıbrıs sorununun çözümü, yüzde 26.3’ün İşsizlik sorununun çözümü, yüzde 12.5’in Türkiye ile yapılan ekonomik protokolün hayata geçirilmesi yanıtını verdiğini aktardı. 

Veçhi, anket sonuçlarına göre, halkın yüzde 76.7’sinin 2015 yılı içinde Kıbrıs sorununun çözümünü beklemediğini, Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumunda ise sorumlusunun yüzde 49.6 oranında Rum tarafı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

AKDENİZDE BULUNAN DOĞAL GAZ VE PETROL…

“Akdeniz’de bulunan doğalgaz ve/veya petrolün Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inanıyor musunuz” sorusuna ise ankete katılanların yüzde 49.1’inin hayır, yüzde 37.8’inin evet, 13.1’inin fikrim yok cevabı verdiğini ifade eden Veçhi, “Türkiye’den adaya getirilecek suyun Kıbrıs sorununun çözümüne katkısı olacağına inanıyor musunuz?” sorusuna ise yüzde 48.1’inin hayır, 39.0’unun evet, yüzde 12.9’unun ise fikrim yok dediğini söyledi.

Anket sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 63.0’nün 2015 yılı içerisinde kazanç veya gelirlerinde artış olacağına inanmadığının ortaya çıktığına dikkat çeken Veçhi, ankete katılanların yüzde 46.6’sının ancak geçinebildiğini, 76.0’sının ise 2015 yılında mal ve hizmetlerin fiyatlarının artacağını düşündüğünü belirtti.

Veçhi, anket sonuçlarına göre vatandaşların yaşamlarından memnuniyet katsayısının 6.08 olduğunu sözlerine ekledi.

ERÇAKICA

GAE Koordinatörü Hasan Erçakıca da, aynı anket içinde yer alan cumhurbaşkanlığına yönelik sonuçları açıkladı.

Erçakıca, ankete katılanların yüzde 64.7’sinin “seçimde oy kullanacak mısınız” sorusuna evet dediğini, yüzde 15.3’nün hayır dediğini, yüzde 20’sinin ise henüz karar vermediğini belirterek, seçime katılacak olanların oranının oldukça yüksek olduğu, Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar ise bu oranın yükseleceğini düşündüklerini kaydetti.

Ankete katılanların yüzde 40.6’sının başkanlık sistemine geçilmesini istemediğini, 29.9’unun geçilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Erçakıca, ankete katılanların yüzde 29.5’inin ise bu konuda fikri olmadığını söyledi.

Erçakıca, KKTC’deki siyasi atmosferi ölçmek açısından sorulan “bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 33’ünün Ulusal Birlik Partisi, yüzde 29’unun CTP-BG, yüzde 27’sinin diğer, yüzde 6’sının TDP, yüzde 5’inin ise DP-UG diye cevap verdiğini söyledi.

Ankete katılanların “Bugün genel seçim olsa sizce hangi parti kazanır” sorusuna ise, yüzde 38 UBP, yüzde 34 CTP-BG, yüzde 4 TDP, yüzde 3 DP-UG ve yüzde 21 diğer diye cevap verdiklerini ifade eden Erçakıca, çıkan sonuçta, tüm güvensizliklere rağmen oy potansiyelinin yine iki parti arasında olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Öte yandan “bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kim kazanır” sorusuna ise yüzde 42 bağımsız aday Derviş Eroğlu, yüzde 18 Sibel Siber, yüzde 12 Mustafa Akıncı ve yüzde 5 Kudret Özersay, yüzde 25’inin ise fikrim yok yanıtı verdiğini anlatan Erçakıca, “Bugün cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu kime verirdiniz” sorusuna yüzde 31 Derviş Eroğlu, yüzde 20 Sibel Siber, yüzde 19 karar veremedim, yüzde 11 Mustafa Akıncı, yüzde 14 hiçbiri yanıtı verildiğini kaydetti.
 
Erçakıca, “Bugün cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu kime verirdiniz” sorusuna fikrim yok ve hiçbiri yanıtlarının dağıtılmasıyla ortaya çıkan oranları ise yüzde 46 Derviş Eroğlu, yüzde 30 Sibel Siber, yüzde 17 Mustafa Akıncı, yüzde 7 Kudret Özersay olarak özetledi. (tak)

Bu haber toplam 2313 defa okunmuştur