1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Futbolun sesi, Dinler ve Borucu
Futbolun sesi, Dinler ve Borucu

Futbolun sesi, Dinler ve Borucu

Futbolun sesi, Dinler ve Borucu

A+A-

 

 

Burhan Gürkan

Ülkemizde futbolseverler bilirler. Statta desteklediğiniz takımı veya herhangi bir maçı izlerken bir yandan kulaklar diğer maçlardan gelecek sonuçlardadır. Uzun yıllardır bazen araba radyosunda, bazen de küçük cep radyolarında diğer maçlar takip edilir. Günümüzde uzak kalınan radyo kültürünü sporun futbol branşında bizlere yıllardır taşıyan iki isim var. Sesine aşina olduğunuz ancak belki de yüzünü ilk kez göreceğiniz iki isimle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bayrak Radyosu’nda futbol sezonunun haftasonları ‘Osman Dinler ile Radyo Futbol’ programının sunucusu Osman Dinler ve hem yakın arkadaşı, hem de yönetmeni Salih Borucu meslek hayatlarını anlattılar.

“KARDEŞTEN ÖTEYİZ”
Dinler ve Borucu’nun yolları ilk olarak 1995 yılında askerde kesişiyor. Aynı bölükte 2 yıl beraber askerlik yaptıktan sonra radyoda 15 yılı aşkın bir süredir futbol sezonlarında birlikte program yapıyorlar. “Kardeşten öteyiz” diyen Dinler, medya içerisine 1998 yılında girdiğini belirtiyor. O dönem Kıbrıs FM’e müzik programı yapmak için gittiğini söyleyen Dinler, henüz 19-20’li yaşlarında futbol oynadığı için bir anda kendini ‘Futbol Programı’ yaparken buluyor. “1998 yılının 1 Nisan tarihinde girdiğim Kıbrıs FM’de 1999 yılının Aralık ayına kadar ‘Spor FM’ programında yönetmenlik yaptım. Futbolda sunduğum ilk sezon 1998-99 sezonu oldu. O sezonda Salih Borucu benim isteğim üzerine bazı haftasonları bana yardıma geldi” dedi. Salih Borucu ise “Osman beni arayarak yardım istedi. Ben de yanına gittim. O gün bu gündür yanındayım” açıklaması ile birlikteliklerinin başladığı günü anlatıyor.

SON 15 SEZONDUR BİRLİKTELER
1999 – 2000 futbol sezonunun maç canlı yayını yerine maç sonu programına dönüştüğünü belirten Osman Dinler, “6’ncı haftada BRT’de maç naklen yayını için teklif alıp Bayrak Radyosu’nun yolunu tuttuk ve 1999’un aralık ayında maç naklen yayını başladı” diyerek Bayrak Radyosu’na nasıl geçtiklerini aktardı. Salih Borucu ise yakın arkadaşına 2000 – 2001 futbol sezonunda dahil oldu. Ondan sonra bugüne kadar hiç ayrılmadılar. “O dönem ihtiyaç olduğu için Salih’e gel dedik, o da geldi. O sezondan bugüne kadar 15 sezondur beraberiz” diyen Dinler bu süre zarfında önemli bir arşive de sahip oldu. Her hafta maçlar oynanmadan önce ve maçların ardından elde edilen skorlar ve puan tabloları elinde mevcut. “1998 – 1999 sezonundan bu yana bütün bilgiler elimde mevcut” derken araya giren Salih Borucu “Bu bilgileri ciltleştirmek lazım” diye ekliyor. “İlk zamanlar ne söyleyeceğimi not alarak yapardım” diyerek sözlerine devam eden Dinler, artık önemli bir tecrübeye sahip.

“RADYODAKİ SES OLARAK BİLİNİRDİK”
1998 yılından bu yana radyoda haftasonu maç anlatımı yapan Osman Dinler ve yönetmeni Salih Borucu, “İlk zamanlar bizi radyodaki ses olarak bilirlerdi” dedi. Espirili şekilde “Beni araba teybi olarak da bilen oldu” diyen Dinler, gelişen teknoloji ve yaygınlaşan sosyal medya ile yüzlerinin görülmeye başladığını dile getirdi. Dinler’in radyo yanında BRT ekranlarında 18 yıllık kariyeri içerisinde 2 yıl da televizyon programı yapmışlığı söz konusu ancak genel anlamda radyo programı ile tanınan birisi. Salih Borucu ise bazı haftasonları mikrofonu karşısına alarak yayınlara katkıda bulunuyor.

UNUTAMADIKLARI ANLAR
Radyo kariyerlerinde unutamadıkları bir anı var mı sorusuna Osman Dinler ilk sözü alan isim oluyor. “Bir keresinde mikrofon açık kalmıştı” diyen Dinler “Sıcak bir havaydı ve çok susamıştım. Bir bardak su getirdiler. Ben de hemen suyu içtikten sonra arkadaşıma ‘Gel bu bardağın altı delik’ şeklinde espiri yaptım. Bütün konuştuklarım radyodan duyuldu, komik bir andı” dedi. Salih Borucu ise maç naklen yayını esnasında BRT Televizyonuna bağlanarak sonuçları verdiğini belirtirken “Bir keresinde maçların ilk yarısı bittiğinde 90’ıncı dakika demiştim fark etmeden” şeklinde anlatıyor unutamadığı anısını.

“OSMAN MUTFAKTAKİ ŞEF, BEN SERVİS EDEN GARSONUM”
Keyifli sohbetin sonunda ikiliye radyonun kendileri için ne ifade ettiğini soruyorum. Osman Dinler, “Tek kelime ile benim için hayat anlamı taşıyor” diye cevap verdi. Salih Borucu ise bu meslek sayesinde eşini bulduğunu söyleyerek “Radyo vasıtası ile hayatımın anlamı olan eşimle tanıştım. Daha ne olsun” cevabını veriyor. Dinler, “Osman mutfaktaki şef. Ben de garsonum. O hazırlıyor, ben de servis ediyorum” diyerek sözlerini noktalıyor.

Bu haber toplam 6729 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 245. Sayısı

Adres Kıbrıs 245. Sayısı