1. HABERLER

  2. SPOR

  3. FUTBOLDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK
FUTBOLDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

FUTBOLDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu düzenlediği basın toplantısı ile 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarında liglerdeki statüler, kupa statüsü ve zorunlu futbolcu kriterleri ile ilgili bilgi verdi. Uzun bir çalışma sonucu kökten bir değişiklik olacağını be

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu dün düzenlediği basın toplantısı ile 2015-2016, 2016-2017 sezonlarında yaşanacak geçiş süresi ile birlikte 2017-2018 sezonunda Süper Lig ve Birinci Lig’in 16’şar takımlı oynanacağını, İkinci Lig’in ortadan kalkacağını belirtti. Kupa mücadelesinde ise ilk tur ve final maçı hariç, diğer turlar çift maç eleminasyon sistemine göre oynanacak. Liglerde yer alan takımların 21 yaş altı üç futbolcuyu maç kadrolarında bulundurma zorunluluğu devam edecek ve önümüzdeki yıl bu üç futbolcu her maç toplamda 45 dakika, bir sonraki yıl 90 dakika sahada görev alacak. Üç sezon ile birlikte mevcut 48 takım 32 takıma düşürülecek.

Sertoğlu: “Bunu yapmak elzem oldu”
KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu düzenlediği basın toplantısı ile 2015-2016, 2016-2017 ve 2017-2018 sezonlarında liglerindeki statüler, kupa statüsü ve zorunlu futbolcu kriterleri ile ilgili bilgi verdi. Uzun bir çalışma sonucu kökten bir değişiklik olacağını belirten Sertoğlu “Çok uzun zamandır bunları hep söyledik ama yapmadık. Ama bunu yapmak elzem oldu. Bu iş bu şekilde gitmez” dedi. “APOEL Şampiyonlar Ligi’nde ön eleme oynar, bizde takımlar daha başkan bulamaz” diye sözlerine devam eden Sertoğlu “Herkes gücünü birleştirecek, takım sayısı azalacak ve altyapılara yöneleceğiz. Bir U15 finali seyrettik, keyif aldık.  Bir yıl erteleyerek yapacaktık ama bunu şimdi yapmamızın ne kadar doğru olduğunu anladık” açıklamasını yaptı. Sertoğlu görev süreleri dolduğunda 2017 – 2018 sezonunun 16’şar takımlı iki ligde oynanacağını kaydetti.

Süper Lig profesyonel olacak
Yapılacak değişikliklerle Süper Lig’in tamamen profesyonel olacağını belirten Sertoğlu, 2 sezonun ardından bu ligde bulunan kulüplerin A, A2, U17 ve U15 takımlarının olma zorunluluğunun olacağını kaydetti. Bu dört kategorinin mecburi olacağını belirten Sertoğlu, İki yıl sonunda tüm takımların bunu uygulaması gerektiğini, uygulamayanların havuzdan para alamacağını söyledi.

2015 – 2016 sezonunda 4 takım Süper Lig’e yükselecek
2015 – 2016 sezonunda Süper Lig’in son 2 sırasında yer alacak olan takımlar direk Birinci Lig’e düşecek ve bu sezon Play-out maçları oynanmayacak. Birinci Lig’de ilk iki sırayı alacak olan takımlar direk Süper Lig’e yükselecek. Birinci Lig’de 3, 4, 5 ve 6’ıncı sırada yer alacak olan takımlar puanlarının bölüneceği, tek devreli lig usulü oynanacak Play-off grubunda yer alacak ve ilk iki sıradaki takımlar da Süper Lig’e yükselecek. Sonuç olarak 2015 – 2016 sezonu sonunda 4 takım Süper Lig’e yükselecek ve takım sayısı 16 olacak.

2015 – 2016 sezonunda Birinci Lig 10’ar takımlı A ve B Grubu olacak
Birinci Lig’de 2016 – 2017 sezonunda A ve B olmak üzere 10’ar takımın bulunacağı 2 grup olacak. Bu sezonda yaşanacak düşmelerle 2017 – 2018 sezonunda Birinci Lig tekrardan tek lig haline gelecek ve 16 takım yer alacak.

2015 – 2016 sezonu sonunda İkinci Lig’de yer alan son 4 takım Yükselme Ligi’ne düşecek. İkinci Lig’de sezonu 7, 8, 9 ve 10’uncu sırada tamamlayan takımlarla Birinci Lig’den düşen 2 takım, toplamda 6 takım Play out grubunu oluşturacak. İki ligin birleşiminden oluşacak bir grup olduğu için herkes 0 puanla başlayacak. Herkes birbiri ile bir maç yapacak ve maçların sonunda ilk iki içerisine giren takımlar Birinci Lig’de oynamaya hak kazanacak. Gruptaki diğer 4 takım Yükselme’ye düşecek. Toplamda 8 takım düşecek ve Yükselme Ligi’nden gelecek olan 2 takım da Birinci Lig’e dahil edilecek. Sonuç olarak toplam 20 takım, A ve B olmak üzere eşit şekilde iki gruba ayrılacak.

Birinci Lig’de 16 takımın oluşumu
2016 – 2017 sezonunun sonunda Süper Lig’den üç takım Birinci Lig’e düşecek. Birinci Lig’de A ve B grubundaki liderler direk Süper Lig’e yükselecek. Gruplarda 2 ve 3’üncü sırada yer alacak olan takımlar çapraz eşleşme ile maçlar oynayacak. Final maçını kazanan Süper Lig’e yükselecek üçüncü takım olacak.
2016 – 2017 sezonunda Birinci Lig A ve B gruplarında son 2 sırayı alan takımlar Yükselme Ligi’ne düşecek. Gruplarda 5, 6, 7 ve 8’inci sırada yer alan takımlar puanları yarıya bölünerek tek devreli Play-out grubunu oluşturacak. Gruplarında sonuncu olan takımlar da küme düşecek. Yükselme Ligi’nden gelecek olan 2 takım ile takım sayısı 16’ya ulaştırılmış olacak.

21 yaş altı oynatan para kazanacak, oynatmayan puan cezası alacak
“Geçmişte tüm liglerde 21 yaş altı kadroda 3 futbolcu bulundurmak zorunluydu. Bunu bir adım daha ileri taşıdık” diye konuşan Hasan Sertoğlu “Önümüzdeki sezon 2015 – 16 sezonunda, kadroda yer alan 3 futbolcu yine mecbur olacak. Kadroya yazamayana para cezası verilecek. Ayrıca bu yıl 45, gelecek yıl 90 dakika bu 3 futbolcunun maçlarda sahada olma mecburiyeti getirdik. Bunu tutturamayanlara -1 puan ceza sistemini getirdik” diyerek yeni uygulamanın detaylarını verdi.

Yeni sezonla birlikte takımlarda 21 yaş altı futbolcuların alacakları süreleri hesaplayacaklarını belirten Sertoğlu, toplamda en fazla süreyi veren kulübe ekstra para ödülü verileceğini açıkladı. Sertoğlu “Hükümetimiz kuruldu, başarılar diliyoruz. Yapılacak görüşmelerle futbola verilen 2,5 milyon TL’yi bir şekilde arttırmaya çalışacağız. Artış sonrası bir miktar parayı bu iş için ayıracağız. Bu yıl sürelerde Lapta 16 bin 371 dakika ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 11 bin 214 dakika ile Doğan Türk Birliği yer aldı. Yenicami 991 dakika ile en alt sırada yer aldı” dedi.

Kupa statüsü
Kupas statüsünün de değiştiğini kaydeden Sertoğlu, ilk tur ve final maçı hariç kupanın diğer turlarında (ikinci tur, çeyrek final ve yarı final), çift maç eleminasyon usülü oynanacağını açıkladı. Sertoğlu kupa finalinin Girne 20 Temmuz Stadı’nda oynanacağını sözlerine ekledi. Bununla birlikte Yükselme Ligi’nde yeni kriterler getireceklerini kaydeden Sertoğlu, saha, nüfus gibi etkenlere bakılacağını, takımların birleşmeye zorlanacağını ve her takımı Yükselme Ligi’ne almayacaklarını sözlerine ekledi. Yabancı statüsünün aynı kaldığını belirten Sertoğlu sözlerinin sonunda gündemde olan futbolcu sözleşmelerine de değindi. Komitenin kurulduğunu belirten Sertoğlu, komitede Futbolcular Derneği, Kulüpler Birliği ve KTFF’den üyeler olacağını aktardı.

Bu haber toplam 4371 defa okunmuştur