1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Futbolda geleceğin zemini, hibrit çim
Futbolda geleceğin zemini, hibrit çim

Futbolda geleceğin zemini, hibrit çim

KKTC şirketlerinden Cysing firması ile Türk şirketi Hatko’nun daveti üzerine 6 spor yazarı arkadaşım ile birlikte Spor Dairesi yetkililerinden oluşan kafileyle Hollanda’da hibrit çim uygulamasını yerinde görme imkanı bulduk

A+A-

Hüseyin KIRAL

Ülkemizde sentetik çim uygulaması yapan Cysings şirketi ile uluslararası alanda hibrit çim uygulaması yapan Türk şirketi Hatko’nun daveti üzerine Hibrit çim uygulamasını yerinde görmek için gittiğimiz Hollanda’daki AR-GE toplantımız 11-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. 11Mart Pazartesi günü altı spor yazarı arkadaşım ile birlikte Spor Dairesi yetkililerinden oluşan kafile yılda 400 Hibrit çim stat uygulaması yapan Hollanda’dan yaptıkları bir dizi temaslar ve tanıtım ziyaretleri sonunda Hibrit çim uygulamasını yerinde görme imkanı bulduk.

İLK SEMİNER VE İNCELEMELER EİNDHOVEN ŞEHRİNDE

Brüksel üzerinden, Hollanda’nın önemli kentlerinden biri olan Eindhoven şehrinde Hatko firmasının Hibrit Bölüm Müdürü Rob De Heer tarafından çalışmalar hakkında ilk semineri alan kafile, seminer sonrası Nederwetten ve Gerwen sahalarında incelemelerde bulundu. Sentetik çim zemin ile birlikte organik çim zeminin sentezinden oluşan hibrit çim uygulamasının dünyada çok rağbet gördüğüne değinen yetkililer, Türkiye’de de Galatasaray ve Beşiktaş statlarının hibrit çim uygulaması olduğunun altını çizdi. Gerek sentetik zeminde olduğu gibi, gerekse organik çim zeminde olduğu gibi yapmaktan çok bakmanın önemli olduğuna vurgu yapan yetkili, “Bakmayacaksanız, yapmayın” açıklaması yaptı.

cim.jpg

YAKIN BİR GELECEKTE HİBRİT DÜNYAYA SERİLECEK

Hatko firmasının Hibrit Bölüm Müdürü Rob de Heer yaptığı sunumda Hibrit çim uygulamasının dünyada yeni bir uygulama olduğunu, sporcu sağlığı ve sakatlıklar konusunda sentetik zemine göre daha sağlıklı olduğunu ve neredeyse doğal zemin ile eşdeğerde olduğunu kaydetti. Rob de Heer sentetik zeminlerin yarattığı bazı olumsuzlukları hibrit çimin ortadan kaldırdığını kaydederek lif yapısı nedeniyle doğal çim ile özdeşleşerek doğal bir zemin oluşturduğunu ve futbolcuların da bu zemini benimsediklerini söyledi.

Heer, FIFA’nın da hibrit çim uygulamasını kabul ettiğini ve hibrit uygulamadaki doğal çimin kuruması halinde bile FIFA standartlarının altına düşmediği için futbol oynamaya devam edilebileceğinin altını çizdi.

“ÜRETİM FABRİKADA YERİNDE GÖRÜLDÜ”

Hollanda’da hibrit incelemeleri ve uygulamalarını yerinde görmek için bulunan kafile ikinci gün önce sentetik iplik üretim fabrikasını, ardından da sahalarda kullanılan aletlerin üretildiği fabrikayı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Hibrit çim uygulamasının sentetik zeminlere göre daha kullanışlı olduğunun altı çizen konuşmacılar, uygulama maliyetinin sentetiğe göre biraz daha fazla olduğunu, ancak kullanım süresi ve bakım maliyetleri hesaplandığında daha az maliyete sahip olduğun altını çizdiler. Sentetik zeminin en fazla 10 yıl kullanılabildiğini, hibrit çim zeminin ise gerekli bakım ve yerinde uygulama ile bu sürenin 15 yılın üzerine çıkabileceğine dikkat çekti.

HOLLANDA FUTBOL FEDERASYONU VE TESİSLER

KKTC’de sentetik çim uygulaması yapan Cysings firması ile uluslararası alanda hibrit çim

uygulaması yapan Hatko firması davetiyle gerçekleşen AR-GE toplantısına katılan KKTC Spor Dairesi ve spor basınından oluşan kafile Hollanda Futbol Federasyonu tesislerini ziyaretinden sonra sentetik ve hibrit çim laboratuvarlarında incelemelerde bulundu.

Cysings direktörleri Emrah Çakır ve Derviş Tandoğan başkanlığındaki kafile Hollanda Futbol Federasyonu bünyesinde Hollanda milli takımının antrenman ve kamp yaptığı tesislerin yanı sıra Johan Cruyff Futbol Akademisi ile ilgili bilgi aldı.

 

Bu haber toplam 2094 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 412 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 412 Sayısı ISSN 2672-7560