1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Futbola kadın dokunuşu
Futbola kadın dokunuşu

Futbola kadın dokunuşu

Futbol maçlarında son dönemlerde çok konuşulan bir olay, iki kadın hakemin sürekli olarak en üst lig olan K-Pet Süper Lig’de maçlar alması oldu

A+A-

Çilen ULUSOY

Futbol maçlarında son dönemlerde çok konuşulan bir olay, iki kadın hakemin sürekli olarak en üst lig olan K-Pet Süper Lig’de maçlar alması oldu. Kıbrıs Türk futbol hakemliğinin son dönemlerde en çok dikkat çeken iki kadın hakemin başarı hikâyesini ve bu meslekte yaşadıklarını ADRES KIBRIS dergisi olarak sizler için derledik. Atletizm kökenli Emine Yarkın ve Sabriye Atikoğlu’nun hakemlikle ilgili güzel sözleri dikkat çekerken, her iki hakem de kendileri gibi kadın hakemlerin bu alanda artmasından yana olduklarını belirtti. Yarkın ve Atikoğlu, kadın hakemlere ihtiyaç olduğunu ve ön yargıların ancak bu şekilde aşılabileceğini söyledi.

 

Futbol hakemliği mesleğine ne zaman başladınız? Sizi bu mesleği seçmeye iten nedenler nelerdir?

EMİNE YARKIN: Hakemliğe 2011 yılında başladım. Güzelyurt’ta atletizm için antrenman yaparken hakemler de benim antrenman yaptığım saatlerde sahada antrenman yapıyordu. Onların bana bu yönde teşviki oldu. Fakat ben o zamanlar atletizme odaklıydım. Ancak o dönemlerde futbol da oynamaya başladım. Oynadığım bir maçtan sonra başıma gelen bir olaydan sonra hakem olma fikri canlandı. Güzelyurt bölgesi hakemlerinin teşviki ile hakem olmaya karar verdim. Bu mesleğe tek kadın hakem olarak başlamanın tedirginliği de vardı tabii.

SABRİYE ATİKOĞLU: Futbol hakemlik hayatım 2011 Kasım ayında başladı. Bu mesleği seçmemdeki en büyük etken Ulus Sediral hocamın teşvikiydi. Ailemin de beni bu konuda desteklemesiyle bu güzel mesleğe ilk adımımı attım.

Bir kadın olarak yaşadığınız zorluklar nelerdir?

EMİNE YARKIN: İnsanlara “biz bu işi yapabiliriz, bize de erkek hakemler gibi güven duyun” diyemedik. Bize birçok oyuncu, antrenör ve seyirci ön yargı ile baktı. Tabii bizi destekleyenler de oldu. Ön yargılı bakanlar karşısında hırslandım. Destekleyenlerin verdiği moralle de yoluma devam etmeye karar verdim. Çünkü bu bir değişimdir, insanların bize güven duymasını ancak başarılarımızla sağlayabilirdik. Bunun da zor bir süreç olduğunun ve zaman istediğinin farkındayım. Bunu büyük ölçüde aşsak da halen bunu başarmaya çalışıyoruz. Sizlere, federasyonumuza, sporseverlere kısacası tüm destekçilerimize bu mücadelemizde verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim.

SABRİYE ATİKOĞLU: Bir kadın olarak yaşadığım en büyük zorluk, bu alanda kadınların az olması. Genelde müsabakalara erkek hakemlerle çıkıyoruz. Soyunma odalarının tek olması nedeniyle üzerimizi değişme sırasında dışarıda beklemek zorunda kalıyoruz. Bu bizim için sıkıntılı bir süreç oluyor.

HEDEFLER

Hedefleriniz nelerdir?

EMİNE YARKIN: Hedeflerime adım adım yaklaşıyorum. Şu an Süper Lig’de yan hakemlik yapıyorum. Sıra orta hakemlikte de başarılı olmakta. Yurt dışı olanağımız olursa ulusal müsabakalarda da görev almak isterim. Benim için hakemlik zor olduğu kadar keyif veren bir spor. Birçok kişiden duyduğumuz; sahalarda küfrü azalttık. Sahadaki varlığımız sporcuların ve hocalarının davranışlarını kontrol etmesine katkıda bulundu.

SABRİYE ATİKOĞLU: En büyük hedefim; bu yola çıkmamda beni destekleyen ve üzerimde emeği olan bir sürü insanın emeklerini boşa çıkarmamak. Başta annem ve babamın desteği, Ulus Sediral, Ecvet Kanatlı, Derviş Atakan, Mehmet Ebedi gibi hocalarımın desteği, diğer hakemler ve MHK üyelerinin büyük desteğini boşa çıkarmak istemiyorum. Ayrıca bizim buralarda bulunmamızın en önemli sebeplerinden biri de Federasyon Başkanımız Hasan Sertoğlu’nun bize olan desteğidir.  Bu insanların bize sağladığı büyük desteği boşa çıkarmama çabasıyla çalışmaya devam edip güzel müsabakalarda yer alacağımızı ve bu yolda ilerleyeceğimizi düşünüyorum.

KADINLARA MESAJ

Futbol hakemliği mesleğini seçmek isteyen kadınlara mesajınız ne olur?

EMİNE YARKIN: Hakemlik zor,  güzel ve onurlu bir spordur. Adalet dağıtıyoruz sonuçta. Aynı zamanda vicdani bir spordur. Uykumuzun kaçtığı zamanlar oldu. Buna rağmen en iyi şekilde, en adaletli şekilde maç yönetmeye sahaya çıkıyoruz. Bunları bilip bu onurlu mesleği yapmak isteyen başka kadınların da olduğunu düşünüyorum. Zoru başarmak istedik ve bize kocaman bir aile kucak açtı. Ailemiz, hocalarımız bize destek çıktı, sporseverlerin de desteğini aldık. Biz de bu ailenin bir parçası olduk. Buradan diğer kadınlara sesleniyorum; ‘Siz de başarabilirsiniz.’ Özellikle hakemliğe ilk başladığım zamanlarda çok desteğini gördüğüm Ulus Sediral hocama, bir grup hakeme ve bizlere ayrı zaman harcayıp çalışmalar yaptıran, hakemlikte daha da yol kat etmemize katkıda bulunan Ecvet Kanatlı hocama, eğitimlerimizde ve bu süreçte yanımızda olan Derviş Atakan, Sadık Özbilgehan hocama, tüm MHK üyelerine, Federasyon Başkanımız Hasan Sertoğlu’na ve diğer hakemlere teşekkür ederim.

SABRİYE ATİKOĞLU: Bu mesleği seçmek isteyen kadınlara en büyük mesajım, ben ve Emine Yarkın birbirimize çok destek olduk. Başarıya ulaştığımızda mutlu olurken, başarısızlıklarımız da oldu. Ama bu başarısızlığın arkasına sığınmadan her zaman birbirimize destek olarak ayağa kalkmaya çalıştık. Ben düştüğümde beni ayağa kaldıran ve başarılı olduğumda mutlu olan biri oldu. Bir kadının diğer bir kadına desteği çok önemli. Biz bunu üzerimizde emeği olan hocalarımız kadar da birbirimize sağladığımız destekten sağladık ve başarma yolunda ilerlemeye gayret gösteriyoruz. Bugün başlamak isteyenlere bizim de desteğimiz sonsuz olacaktır. Tüm kadınların bu güzel birlikteliğin olduğu ailenin içinde yer almanın ayrıcalığını tatmalarını diliyorum.

 

 

 

Bu haber toplam 6471 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 303 Sayısı

Adres Kıbrıs 303 Sayısı