1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Futbol topuyla konuştu: Kıbrıslı Türk sporcular için!
Futbol topuyla konuştu: Kıbrıslı Türk sporcular için!

Futbol topuyla konuştu: Kıbrıslı Türk sporcular için!

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Kıbrıslı Türk üyelerinden Armağan Candan, "Sporda Nefret Söylemine Karşı Siyasi Liderlerin Rol ve Sorumluluğu" temalı genel kurul oturumunda yaptığı konuşma...

A+A-


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Kıbrıslı Türk üyelerinden Armağan Candan, Avrupa sahnesinde Kıbrıslı Türklere yönelik sportif kısıtlamaların kaldırılması yönünde yaptığı konuşmayla bir anda dikkatleri üzerine topladı.

Deneyim gazeteci Kayhan Karaca, Cumhuriyetçi Türk Partili milletvekilinin Avrupa'da ses getiren çığlığını profilinde paylaştı.

Kayhan Karaca şu yorumu yaptı:

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Kıbrıslı Türk üyelerinden Armağan Candan, "Sporda Nefret Söylemine Karşı Siyasi Liderlerin Rol ve Sorumluluğu" temalı genel kurul oturumunda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk ve Rumların futbol maçı dahi yapamamasını bir futbol topuyla konuşarak gündeme getirdi...

Kıbrıslı Türk parlamenterlerin dünya genelinde resmen temsil edildikleri tek platform AKPM. Her ne kadar oy hakkına sahip olmasalar da...

Genel Kurul'da konuştu

 

Genel Kurula hitap eden CTP Milletvekili Armağan Candan,  her konuda yapılan ayrımcılığın insanlık açısından yaralayıcı bir unsur olduğunu, ırkçılık, yabancılara karşı yapılan ayrımcılık, dünyada İslam düşmanlığının durması gerekliliğine işaret ederek özellikle spor konusunda yapılan ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Genel Kurul'da konuştu: Spor birleştiricidir

Candan, spor aktivitelerinin insanları birleştirmede çok güçlü bir araç olduğuna dikkat çekerek, sporun ruhu gereği çeşitliliğin uyum içerisinde hareket edebilmesinde çok önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Candan, Kıbrıslı Türklerin uluslararası spor aktivitelerinden dışlandığını, Kıbrıslı Türk sporcuların Olimpiyat Oyunlarına katılamadığını hatırlatarak, Avrupa ailesi içinde yer alan Kıbrıslı Türklerin bu şekilde ayrımcılığa uğraması ve dışlanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

CTP Milletvekili Armağan Candan sportif faaliyetlerin siyasi statülere kurban edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirterek, UEFA, FIFA ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi gibi uluslararası kuruluşlara seslenerek, Kıbrıslı Türklere uygulanan bu ayrımcılığın ve dışlanmanın son bulması için formüller üretmesi çağrısı yaptı.

Candan, sporun birleştirici bir unsur olduğunu ancak, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Futbol Kulüplerinin dostluk maçı bile yapamamasının üzüntü verici olduğuna dikkat çekti. 

"Pile'deki maç gelecek için güzel bir örnek"

Candan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki toplantısında geçtiğimiz Mart ayı içerisinde “Peace and Sport” kuruluşu tarafından Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Mağusa Türk Gücü ve Nea Salamina takımları arasındaki karşılaşmanın gelecek için güzel bir örnek oluşturduğunu da söyledi.

Candan Kıbrıslı Türk ve Rum liderlere de spor konusunda iki toplumlu bir teknik komite kurarak bu konuda adım atmaları yönünde çağrıda bulundu.

8-12 Nisan 2019 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (AKPA), Genel Kurul toplantılarına CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan ve UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner katılıyor.


10 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilen, AKPA Genel Kurul toplantısına katılan Candan ve Saner, “Nefret Söyleminin ve Davranışlarının Spor Konusunda Durması” konulu raporun sunumunu takip ettiler.  



Bu haber toplam 2580 defa okunmuştur