1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Füle, Karpaz konusunda Eroğlu’na çıkıştı
Füle, Karpaz konusunda Eroğlu’na çıkıştı

Füle, Karpaz konusunda Eroğlu’na çıkıştı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’den Cumhurbaşkanı Eroğlu’na mektup:'Kuzeye mali yardım, Karpaz’daki tutumunuza bağlı'

A+A-

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, çevre açısından önemli bir yere sahip olan Karpaz Yarımadası’ndaki durum konusunda Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’ndan yazılı bir açıklama istedi. Eroğlu’na gönderdiği mektupta sert ifadeler kullanan Füle, AB’nin kuzeye yaptığı parasal yardımın bu konuda gösterilecek uyuma bağlı olduğunu vurguladı.
Fileleftheros’tan Mihalis Hacıstilianu’nun haberine göre, kuzeydeki hükümet, adanın birleşmesinin ardından AB’nin Natura 2000 alanlarına dahil olacak olan  Karpaz’daki bölgelerin korunması için AB’den 1.5 milyon avro aldı. 
Fileleftheros’a göre komisder, söz konusu gelişmelerin Komisyon’u kuzeye yaptığı yardımı iptal etmeye zorlayabileceğini söyledi. Füle, ayrıca Avrupa’daki ekonomik krize rağmen, Komisyon’un Kıbrıslı Türklere 31 milyon avro tutarındaki mali yardımı AB bütçesine dahil etmeyi başardığına dikkat çekti. Füle, yardımın yeniden birleşmeyi kolaylaştırmak için verildiğini sözlerine ekledi. 
Füle, iki sayfalık mektubunda özellikle Dipkarpaz köyünden başlayıp yarımadanın güneyine uzanan yolun doğru düzgün çevresel bir çalışma yapılmadan genişletilmesi ve Eylül ayında yapılacak olan Silk Route (İpek Yolu) Festivali konularını gündeme getirdi. Ayrıca mektupta, Karpaz’da bulunan ve türleri neredeyse tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılara da değiniliyor.
Fileleftheros’a göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, mektubun bir kopyasını alıp, 15 Nisan tarihinde Tarım Bakanlığı ile Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı ile paylaştı.YD

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur
Etiketler : ,