1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Fransa’da hükümet krizi
Fransa’da hükümet krizi

Fransa’da hükümet krizi

Muhalefet, hükümetin aleyhine gensoru sunacağını açıkladı.

A+A-

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ekonomiyi canlandırmak için hazırlanan torba yasanın mecliste reddedilme ihtimalinin artması üzerine, anayasanın, "bakanlar kurulu tarafından sunulan tasarının mecliste oylanmadan kabul edilmesi"nin önünü açan fıkrasının işletilmesine karar vermesi, hükümet krizine yol açtı.

Anamuhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP), Başbakan Valls’in girişimi üzerine bu akşam hükümeti düşürmek üzere gensoru vereceğini açıkladı. Gensoru kabul edilirse hükümet istifa etmek zorunda kalacak ve tartışma yaratan yasa tasarısı da rafa kalkacak.

UMP Meclis Grup Başkanı Christian Jakop, hükümetin meclise sunduğu tasarının oylanmadan kabul edilmesinin yolunu açan anayasanın ilgili fıkrasını işletme kararını eleştirdi ve "hükümetin mecliste artık gerekli çoğunluğa sahip olmadığını" belirtti.

Söz konusu tasarı ile ilgili olarak meclis genel kurulunun yaklaşık 200 saat çalıştığını belirten Jakop, hükümetin girişimini üzüntüyle karşıladıklarını, tasarıya karşı çıkmak ve hükümeti düşürmek için gensoru vereceklerini bildirdi. Jacop, UMP’nin gensoru teklifine meclisteki Bağımsız ve Demokratlar Birliği’ne (UDI) üye milletvekillerinin de destek vereceklerini açıkladı.

Meclisteki radikal sol birlik milletvekillerinin de yine gensoruya destek vermeleri bekleniyor.

Hükümete dışarıdan destek veren Yeşiller ise gensoruya destek vermeyecek. Gensorunun gündeme alınıp alınmaması için Perşembe günü genel kurulda bir oturum düzenlenecek.

Tasarıya karşı çıkan "küskün" Sosyalist milletvekilleri  ve Yeşil Parti milletvekillerinin desteğiyle gensorunun kabul edilme olasılığı az gözüküyor.

Valls, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, bakanlar kurulundan anayasanın ilgili fıkrasını işletilmesi için onay aldığını söylemişti.

İktidardaki Sosyalist Parti, mecliste sadece 1 oy farkla oy çoğunluğuna sahip. Sosyalistler, parti içindeki yaklaşık 30 "küskün" milletvekilinin itirazları ve iktidara dışarıdan destek veren sol ittifak ve yeşil partinin tepkisi yüzünden mecliste yasayı geçirmekte zorluk çekiyordu.

Fransa’da son olarak 2007 yılında Dominique Villepin’in başbakanlık yaptığı dönemde "işe alma sözleşmesi" ile ilgili  yasa tasarısının meclisten geçmesi için anayasanın 49. maddesinin 3. fıkrası işletilmişti.

1997 yılında ise dönemin başbakanı Eduard Balladur, özelleştirme programını ilgili anayasa maddesini işleterek meclisten geçirmişti. 5. Cumhuriyet tarihinde, anayasanın ilgili maddesi 82 kez işletildi.

Fransa'da ekonomik büyümeyi sağlamak için hazırlanan torba yasa tasarısı, hem sağ hem de sol kesimden ciddi eleştirilere hedef oluyordu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron tarafından hazırlanan 200 maddelik tasarı için genel kuruldaki tartışmalarda, yasaya yönelik 3 binin üzerinde değişiklik önergesi sunulmuştu.

Yasa tasarısının medyada öne çıkan kısmını ise turistik yerlerdeki iş yerleri ve mağazaların hafta içi ve pazar günleri geç saatlere kadar açık kalmasını öngören maddesi oluşturuyor. Tasarı, noter ve haciz memurlarının çalışma koşullarının düzenlenmesi, iş mahkemelerinin görev alanları ile ilgili düzenleme, ehliyet alımındaki kuralların basitleştirilmesi, şehirler arası otobüs hatlarının düzenlenmesi gibi birbirinden farklı alanları da kapsaması nedeniyle "torba yasa tasarı" olarak değerlendiriliyor.

Son kamuoyu yoklamaları da seçmenin yüzde 40'ının yasa tasarısı konusunda kararsız olduğunu ortaya koyuyor.

Ekonomik büyümenin sağlanamaması ve ülkede artan işsizlik oranı ile AB Komisyonu'nun da tepkisini çeken bütçe açıkları, sosyalist hükümetin en fazla başını ağrıtan konuların başında geliyor.

 

(AA)

Bu haber toplam 1226 defa okunmuştur