1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Fiyatta değişiklik söz konusu değil”
“Fiyatta değişiklik söz konusu değil”

“Fiyatta değişiklik söz konusu değil”

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, arpa için açıklanan 62 kuruşun, verilen desteklerle de toplam 79 kuruşa geldiğine, Güney Kıbrıs’ta ise 54 kuruş arpa fiyatının, desteklerle 70 kuruşa, Türkiye’de 64 kuruş fiyatın da, desteklerle toplam 77 kuruşa geldiğine iş

A+A-

KANAL SİM’e konuşan Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, çiftçilerin eylemlerine neden olan “arpa fiyatları” konusunda ‘dünya piyasaları’nın göz ardı edilemeyeceğine işaret etti, açıklanan fiyatın ‘makul’ olduğunu belirtti:

 

ARPA FİYATILARI

• KUZEY KIBRIS:
62 kuruş / Desteklerle: 79 kuruş

• GÜNEY KIBRIS:
54 kuruş / Desteklerle 70 kuruş

• TÜRKİYE:
64 kuruş / Desteklerle 77 kuruş

 

 

YENİDÜZEN (Özel)

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, arpa için verilen 62 kuruş, desteklerle de 79 kuruş olan fiyatın, Güney Kıbrıs’ta 54 kuruş, desteklerle 70 kuruş, Türkiye’de 64 kuruş, desteklerle ise toplam 77 kuruş olduğuna işaret etti, mevcut hükümetin fiyatlarda değişikliğe gitmesinin söz konusu olmadığını belirtti.
Tarım Bakanı Sennaroğlu, Kanal SİM’de katıldığı ‘Tarımı Tartışalım (Özel)’ programında, çiftçilerin 2 gündür devam eden eylemini değerlendirdi, detayları paylaştı.

“Üretici üstü üste yaşanan kuraklık nedeniyle sıkıntılı, borçlu”

Sennaroğlu’nun açıklamaları devamla şöyle:
“Hükümete geldiğimizde kuraklık paraları ödenmemişti. 2014-15 için tohum da yoktu, yurt dışından getirdik. Üstü üste yaşanan kuraklıklardan dolayı üretici zaten borçlu, sıkıntılıydı. Amacımız bu sezon üreticiyi tekrardan borç batağına sokmamaktı. Murat ettiğimiz gibi üreticinin hiç borçlanmadan üretime devam etmesi için, 43 milyon kuraklık tazminatı aktardık, bunu başardık. Üretici hiç borçlanmadan üretimine devam edebildi. Buna ek olarak doğrudan gelir desteğini de ödedik o dönemde…”

“Üreticinin yeniden borçlanmadan üretim yapabilmesini sağladık”

“Murat ettiğimiz üreticiyi 2014-15 sezonunda borçlanmadan üretim yapabilmesini sağlamaktı, bunu başardık.
Dünya piyasasındaki fiyatlar sizi de etkiler, görmemezlik edemezsiniz. Özellikle hububat piyasasında etkili ülkeler var. Buna dikkat etmeden fiyat oluşturmanız halinde yalnız kalırsınız. Bu piyasayı dikkate almanız gerekir. Biz arpa fiyatlarını belirlerken bunu yaptık, dünya piyasasını dikkate aldık. Aynı şekilde Türkiye’yi de dikkate aldık. “

“Dünya piyasasından farklı hareket edemezsiniz”

“Eylem yapmak demokratik hak, saygı duyuyoruz. İşin gerçeği, günlerce Çiftçiler Birliği ile temas halindeydim, hiç kaçmadım.
Özel sektöre arpa alım satımının serbest bırakılması 2012’de de yapıldı. Ama şu anda çiftçiler birliğinin en önemli itirazı bu...
Dünya piyasasından farklı hareket edemezsiniz, dünya piyasasındaki fiyatlarla üretimimizi kendi başına bırakırsak bizim üreticimiz Ukrayna’daki üreticiyle rekabet edemez. Ürün maliyetiyle dünya piyasasındaki ürün fiyatı arasındaki farkı ise Doğrudan Gelir Desteği ile tamamlanır.”

“Popülizm yaparsak günün sonunda zarar veririz”

“Biz burada popülizm yapalım diye dünya piyasasında fiyat belirlenmeden bir fiyat belirlersek günün sonunda yarardan fazla zarar veririz.
TÜK ambarlarını Haziran’ın son haftası açar, fiyat da eş zamanlı açıklanır, geçtiğimiz Perşembe günü konu Meclis’te de gündeme geldi.
Bir haftada hükümetin değişeceğini umuyorduk, belki bir sonraki haftaya sarkar hesabımız vardı, akabinde yeni hükümetin kurulmasını beklemenin anlamlı olmayacağı kanaatine vardık. Pazartesi TÜK ambarlarını açma kararı aldık ve açacağımızı çiftçilerle de konuştuk. Akabinde gazetelere Pazartesi toplantı, Salı eylem duyurusu yaptılar. Sonra da açıklanan fiyata itiraz ettiler.”

Adanın güneyinde 54 kuruş, Türkiye’de 64 kuruş…

“Verdiğimiz fiyat 62 kuruş, Güney Kıbrıs’ta 54 kuruş… Destekle topladığınız zaman Güney’de toplam 70, bizde desteklerle topladığınız zaman ise 79 kuruş.
Türkiye’de 64 kuruş, destekler daha düşük, toplam 77 kuruş… Yani kimsenin altında değiliz”

Neti geçen yılla aynı…

“Geçen yıl arpaya verilen fiyat 65 kuruştu, çiftçinin eline geçen net fiyatsa 60 kuruş, bu yıl da açıkladığımız 62 kuruş eline düşecek net yine 60 kuruş civarı olacak. Geçtiğimiz yılla fark yok. Ülkede hesaplamalar yapılırken, tohum miktarı çarpı, fiyatı olarak yapılır. Geçen yıl tohum fiyatını 1,20’den aşağıya hesaplama şansımız yoktu. Biz zaten tohumu da hibe gibi verdik, daha önceki kuraklık tazminatlarında ödedik.”

“Hayvancıyı da düşünmek lazım”

“Çiftçinin 62 kuruşa sattığı bu arpayı hayvancı 70 kuruşa alacak. Çünkü TÜK’ün bu dönemde belli maliyetleri var. Bu maliyetler eklendiğinde fiyat kilo başına 70’e çıkacak.  Güney’deki hayvancı 60'a alacak arpayı, bizdeki hayvancı 70 kuruşa alacak. Yani güneydeki hayvancı yemi daha ucuza alacağı için et fiyatları güneyde daha düşük olacak. Nasıl rekabet edilecek et konusunda? Kuzu eti konusunda?”

“Mevcut hükümetin bu fiyatta değişiklik yapması söz konusu”

“Konuyu Hükümet’te tekrar görüştük, mevcut hükümetin bu fiyatta değişiklik yapması söz konusu değil. Biz fiyatların makul olduğuna inanıyoruz. Arpa fiyatlarında kimseden aşağıda değiliz. Bu hükümetin vereceği bir karar, gelecek hükümet bu konuda ne yapar ben bilemem. Mevcut Hükümet’in görüşü açıklanan fiyatın makul olduğu yönündedir.

“Sıkıntılar 2010’dan kalma”

“Üreticimizin çok sıkıntısı var, bunları biliyorum… Geçtiğimiz yıldan kalan Doğrudan Gelir Destekleri’nin ikinci taksiti ödenmemiştir, akaryakıt borcu vardır, ellerinde para yoktur bunların hepsini biliyorum ama ben bir ay öncesinden söyledim bu sıkıntılar bugün oluşmadı. 2010 yılından gelen sıkıntılar, 2010 yılındaki aksamaların devamıdır. Ne yazık ki ek kaynak yaratılmazsa geriden gelen bu sıkıntılar devam edecek.”

Bu haber toplam 1801 defa okunmuştur