1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 'Film Festivali' 11 yıl sonra yeniden
'Film Festivali' 11 yıl sonra yeniden

'Film Festivali' 11 yıl sonra yeniden

 Kıbrıs Avrupa Filmleri Festivali 11 yıl aranın ardından dönüyor. 4-12 Nisan tarihlerinde 6’ncısı düzenlenecek festival kapsamında KKTC dâhil olmak üzere 24 ülkeden 41 film gösterilecek.

A+A-

Kıbrıs Avrupa Filmleri Festivali 11 yıl aranın ardından dönüyor. 4-12 Nisan tarihlerinde 6’ncısı düzenlenecek festival kapsamında KKTC dâhil olmak üzere 24 ülkeden 41 film gösterilecek.

Festivalde 14 uzun metrajlı sinema filmi, 5 belgesel, üniversite öğrencilerine yönelik seçilmiş 10 kısa film, özel gereksinimli bireylere yönelik 5 film, 5 kısa kuir filmi, mahkumlar için seçilmiş bir film, ilkokul çocuklarına yönelik bir animasyon ve yine çocuklara yönelik bir müzikli belgesel yer alacak.

9 gün boyunca şehrin farklı noktalarından her yaştan sinemasevere ulaşılacak festivalde, yabancı dildeki filmler orijinal dilinde, Türkçe altyazılı şekilde gösterilecek.

Uzun metrajlı filmlerin Avenue Cinemax’ta 12.30, 15.00, 18.00 ve 21.00 seanslarında gösterileceği festivalde sadece bu filmler biletle seyredilebilecek. Diğer gösterimler ücretsiz olacak. Perşembe günü satışa çıkacak biletler 10 TL’den Kızılbaş’ta bulunan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan alınabilecek. Biletler konusunda daha detaylı bilgi 22 78782 numaralı telefondan ya da www.lefkosabelediyesi.org internet adresinden elde edilebilecek.

Festival için bugün Lefkoşa Türk Belediyesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, festivalin sponsorları olan Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Telsim, Merit Grubu, Avenue, Creditwest’ten temsilciler, LTB Belediye Meclis üyeleri ve festival yetkilileri yer aldı.

HARMANCI: “UMUYORUZ Kİ BU BAHARI ÇOK ÖNEMLİ BİR FESTİVALLE KARŞILAYACAĞIZ”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, basın toplantısında yaptığı konuşmada, festival hazırlık sürecinin çok meşakkatli olduğunu kaydederek, “Umuyoruz ki bu baharı çok önemli bir festivalle karşılayacağız” dedi.

Lefkoşa’nın tüm renklerini kucaklayan çeşitli sinema gösterimlerinden oluşan festival kapsamında tanınmış film yönetmenlerinin de ağırlanacağını kaydeden Harmancı, Kızkardeşler Filmi’nin yönetmeni Emin Alper’in de bu isimlerden olduğunu ve festivalin ikinci gününde izleyicilerle bir araya geleceğini kaydetti.

Harmancı, poster tasarımı nedeniyle Doçent Doktor Senih Çavuşoğlu’na da teşekkür etti.

Harmancı’nın konuşmasının ardından söz alan Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ve Merit Lefkoşa Otel Müdürü Mine Gürses etkinliğe katkı koymaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

OBENLER: “ÇOK MEKANLI, ÇOK KÜLTÜRLÜ, ÇOK RENKLİ”

Festival Koordinatörü Murat Obenler de konuşmasında festival ve gösterilecek filmler hakkında bilgi verdi. Obenler, 6 mekana yayılan ve sinemayı şehrin her noktasına ulaştıran festivalin “çok mekanlı, çok kültürlü, çok renkli” ve kapsayıcı bir yapıda olduğunu anlattı.

Festivali, “Büyülü Beyazperde”, “Hayatı Kucaklayan Belgesel”, “Kısa Filmler Kuşağı”, “Kuir Sinema”, “Çocukları Kucaklayan Sinema” ve “Mahkumları Kucaklayan Sinema” olmak üzere 6 bölüme ayırdıklarını dile getiren Obenler Büyülü Beyazperde başlığındaki uzun metraj filmlerin Lefkoşa Avenue Cinemax’ta 12.30,15.00, 18.00 ve 21.00 seanslarında gösterileceğini kaydetti.

Belgesel film gösterimlerinin Arabahmet Kültür Evi’nde, kısa filmlerin AKÜN, YDÜ, UKÜ, ARUCAD Art Space ve KAÜ’de yer alacağını dile getiren Obenler, engelli bireylere yönelik YDÜ Engelsiz Sinema Salonu ve Aktivite Merkezi’nde gösterimler gerçekleştirileceğini belirtti.

“Kuir Sinema” belgesel ve kısa film seçkisinin EMAA’da, çocuklara yönelik müzikli belgesel film gösteriminin Lefkoşa AKM’de yapılacağını anlatan Obenler, Merkezi Cezaevi’nde mahkûmlara yönelik film gösterimi gerçekleştirileceğini de anlattı.

Obenler film ekipleriyle gala gösterimlerinin de yapılacağı festivalde yönetmen Emin Alper’in 5 Nisan Cuma 18:00’de Kız Kardeşler filminin gösterimine katılacağını, “Umutlu Bir Hikaye” ve “Müzikli Bir Hikaye” belgesellerinin yönetmeni Jale İncekol ve “Yaşar Kemal Efsanesi” belgeselinin yönetmeni Aydın Orak’la söyleşiler gerçekleştirileceğini dile getirdi.

 

kk-066.jpg

HAYATI KUCAKLAYAN BELGESEL

*MEKANLAR VE YÜZLER- FACES & PLACES 

Yönetmen: Agnès Varda, JR

Yıl/ülke/süre:2017, Fransa, 89 dk.

Tür: Belgesel

Dil: Fransızca,Türkçe altyazılı

 
Fransız Yeni Dalga’sının efsane ismi ve “büyükannesi” usta yönetmen Agnes Varda, özgün ve yaratıcı çalışmalarıyla tanınan ünlü fotoğraf sanatçısı JR’ın fotoğraf atölyesine dönüştürdüğü minibüsüyle Fransa’nın köylerinde keyifli bir geziye çıkar. Gittikleri her yerde insanların farklı hikayeleri ve anıları vardır. İnsanların yüzüne işlemiş olan bu hikayeler ise bu çok farklı ikilinin merceğinde bambaşka bir hale bürünür. Bir gün mekanların yok olacağını bilseler de anıların asla yok olmayacağını bildiklerinden, duvarlara ölümsüz anların fotoğraflarını bastırırlar. İnsanın içini ısıtan bu yolculuklarında, iki sanatçının birbirleriyle oluşan dostluklarına ve eğlenceli sohbetlerine de tanık oluruz.

 90.Akademi Ödülleri En İyi Belgesel Adayı
70.Cannes FF  Golden Eye En İyi Belgesel Ödülü
70.Cannes FF Palme de Whiskers Ödülü
42.Toronto Uluslararası Film Festivali Halkın Seçimi Ödülü

 (KIFSAD-FODER-FODOS-GİFDER İŞBİRLİĞİ İLE)

GÖSTERİM YERİ/SAAT:ARABAHMET KÜLTÜR EVİ/5 NİSAN CUMA SAAT 19:00

 

*YAŞAR KEMAL EFSANESİ

Yönetmen: Aydın Orak
Yıl/Ülke/süre:2018, Türkiye,113 dk.
Tür: Belgesel
Dil:Türkçe;İngilizce altyazılı

Dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal’in doğumundan ölümüne tüm hayatı, kendi ağzından ve hayatına yakın tanıklık etmiş dostlarının anlatımlarıyla beyaz perdeye aktarılıyor. Efsane yazarın hayatının dönüm noktaları destansı bir anlatım biçimiyle sergileniyor. Yaşar Kemal’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış arşiv görüntülerinden, yüzlerce saatlik kaynaklardan derlenmiş ses kayıtlarından ve binlerce sayfalık dokümandan yararlanıldı. Yaşar Kemal Efsanesi dev bir çınarın mücadelesi, edebiyatı, hayatı ve yüzyıla damgasını vuran olaylara karşı tavrıyla sinematografik bir anlatımla resmediliyor.

GÖSTERİM YERİ/SAAT:ARABAHMET KÜLTÜR MERKEZİ /7 NİSAN PAZAR SAAT 19:00
(YÖNETMEN AYDIN ORAK’IN KATILIMIYLA)

 

* UMUTLU BİR HİKAYE

Yönetmen: Jale İncekol
Yıl/ülke/süre: 2018,Türkiye, 59 dk.
Tür: Belgesel
Dil: Türkçe

Konusunu, Lüleburgaz’ın Ertuğrul köyünde yaşanan bir olaydan alan ‘Umutlu Bir Hikâye’ isimli belgesel, emekli müzik öğretmeni Şükran Akdeniz’in uzun yıllar sonra köyüne dönmesi ve o köyde köylü kadınlarla beraber bir kadın korosu oluşturmasını beyaz perdeye aktarıyor.‘Cumhuriyet Kadınları Korosu’ adı verilen koro, kısa süre içerisinde hem Trakya’da hem de Türkiye’de tanınmaya başlıyor. Köy enstitülerini rol model alarak bir araya getirilen koroyu anlatan belgesel film, 40 ile 80 yaşlarındaki kadınların, günümüzde ‘sıra dışı’ diyebileceğimiz bir örgütlenmeyle bir araya gelmelerini ve köydeki erkeklere kendilerini kabul ettirmelerini, duygusal ve komik bir dille ifade ediyor.

(KAYAD İŞBİRLİĞİ İLE)

 

*MÜZİKLİ BİR HİKAYE

Yönetmen: Jale İncekol
Yıl/ülke/süre: 20187,Türkiye, 34 dk.
Tür: Belgesel
Dil: Türkçe;İngilizce altyazılı

İzmirli müzik öğretmeni Aslı Tanrıkulu, Muş’un Varto ilçesinde bir mezrada öğretmenlik yapmaya başlar. Kısa bir süre içinde oradaki yaşama adapte olur ve köy çocuklarından oluşan 40 kişilik bir orkestra kurar. Çocuklar Türkçe, Kürtçe, İngilizce şarkılar söylerler. Notalarla beraber dalga dalga yayılan umut, pek çok kişinin hayatının değişmesine neden olur.

GÖSTERİM YERİ/SAAT:ARABAHMET KÜLTÜR EVİ/12 NİSAN CUMA SAAT 19:00
(YÖNETMEN JALE İNCEKOL’UN KATILIMIYLA)

 

ENGELSİZ SİNEMA 

 Özel gereksinimli bireylerin toplumda daha da bütünleşmesi, kaynaşması için her türlü sosyal, sportif ,kültürel ve sanatsal faaliyeti tüm yıl boyunca sürdüren LTB, YDÜ-TELSİM işbirliğinde hayata geçen ENGELSİZ SİNEMA’da yine YDÜ-TELSİM işbirliğinde  8-12 Nisan tarihleri arasında engelsiz filmler göstereceğiz. Hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik gösterilecek filmler, Başbakanlık Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu ve bu alandaki dernekler ile hayata geçirilecek.

Çocuklara Yönelik: Yukarıya Bak(Up),Koyun Shaun, 8 Saniye, İnanılmaz Örümcek Adam,Alice Harikalar Diyarında

Yetişkinlere Yönelik: Mesaj, Oceans 12, Truva

GÖSTERİM YERİ: YDÜ Engelsiz Sinema Salonu ve Aktivite Merkezi

 

KUİR SİNEMA

Lefkoşa’nın her rengini kucaklayan LTB, 6.Kıbrıs Avrupa  Filmleri kapsamında merkezleşmiş ve değişmez olarak kabul edilen cinsel kimlik anlayışlarını reddeden bireyler için de Queer Sinema örneklerini sinemaseverlerle buluşturacak.

FİLMLER
10 Nisan Çarşamba: Queer Sinema Kısaları

 (Kuirfest işbirliğinde)
11 Nisan Perşembe: Mr.Gay Syria

GÖSTERiM YERİ: EMAA

*MR.GAY SYRIA

Mr Gay Syria, hayatlarını yeniden inşa etmeye çalışan iki Suriyeli mültecinin hayatını anlatıyor. Avrupa'da bir ülkeye gitmek için gereken yerleşme iznini beklerken İstanbul’da berberlik yapan 24 yaşındaki Husein, muhafazakar ailesi ile eşcinsel kimliği arasında ikili bir yaşam sürer. Berlin’de yaşayan Mahmoud ise Suriye LGBTI hareketinin kurucularından biridir. Hayalleri doğrultusunda bir araya gelen Husein ve Mahmoud hayatlarını yeniden yaratarak var olduklarını hissetmek için zorlu bir mücadeleye girişir.

 

KISA FİLMLER KUŞAĞI

Sinemanın çok önemli bir rengi olan kısa filmleri de festival kapsamında üniversite öğrencileri ile buluşturuyoruz. 8-12 Nisan tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs’tan,Türkiye’den ve dünyadan kısa filmler üniversiteleri gezecek. Türkiye’den bazı filmlerin yönetmenleri de gösterimlere katılarak çok öenmli olan ve festivalciliğin olmazsa olmazlarından olan  öğrencilerle yüz yüze buluşmaları gerçekleştirecek. Anadolu Üniversitesi ile gerçekleştirilen işbirliği ile de Türkiye’nin ilk ve en önemli öğrenci filmleri festivali olan Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde gösterilen bir Türkiye-dünya seçkisi KAFF kapsamında üniversitelerde gösterilecek. 

KISA FİLMLER:

Olağan Denemeler(Vasvi Çiftçioğlu-Doğuş Özokutan) 7 dk.39 sn.

Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var (Umut Subaşı) 13 dk.

Ah Bir Ataş Ver( Gökhan Kaya)30 dk.

Toprak (Onur Yağız) 11 dk.

 

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FİLMLERİ SEÇKİSİ


Kutlama( Elif Sözen) 8 dk.44 sn.
Turp Gibi (Buğra Mert Alkayalar ) 3 dk.34 sn.

 

GÖSTERİM YERLERİ:

 -8 Nisan Pazartesi,saat 14.00 AKÜN(Yönetmenler Gökhan Kaya ve Elif Sözen’in katılımıyla)

- 9 Nisan Salı,saat 11.00 YDÜ (Yönetmenler Gökhan Kaya ve Elif Sözen’in katılımıyla)

-10 Nisan Çarşamba,saat 14.00 UKÜ(Yönetmenler Onur Yağız ve Buğra Mert Alkayalar’ın katılımıyla)

-11 Nisan Perşembe,saat 14.00 ARUCAD Art Space (Yönetmenler Onur Yağız,Umut Subaşı ve Buğra Mert Alkayalar’ın katılımıyla)

-12 Nisan Cuma,saat 14.00 KAÜ (Yönetmenler Onur Yağız ve Umut Subaşı’nın katılımıyla)

 

MAHKUMLARI KUCAKLAYAN SİNEMA
 

Renklerin iç içe geçtiği başkent Lefkoşa’da her rengi sevgiyle kucaklayan bir hizmet anlayışına sahip Lefkoşa Türk Belediyesi film festavali kapsamında Merkezi Cezaevi’nde bulunan mahkumları da sinema ile kucaklıyor. KKTC İçişleri Bakanlığı ve Merkezi Cezaevi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde kadın ve erkek mahkumlara ayrı salonlarda ancak aynı saatte paralel bir film göstereceğiz.

 

*Pİ’NİN YAŞAMI

Yönetmen: Ang Lee

Oyuncular: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

Tür. Macera, Dram,127 dk.
Ülke :ABD

Hindistan’dan Kanada’ya giden bir yük gemisi, içindeki hemen hemen tüm canlılarla birlikte trajik şekilde batar. Bir can kurtaran filikası, uçsuz bucaksız vahşi Pasifik Okyanusu'nun ortasında yapayalnız kalır. Sandalın hayatta kalmayı başarabilen mürettebatı ise bir sırtlan, kırık bacaklı bir zebra, bir orangutan, Richard Parker adında üç yüz kiloluk bir Bengal kaplanı ve Pi adlı 16 yaşında Hintli bir çocuktan oluşmaktadır. Pi'nin hayvanat bahçesi işleten ve hayvanlarıyla göç yoluna koyulan ailesi, batan gemide yaşamını kaybetmiştir. 
Pi, kurtuluş yok gibi görünen bu okyanusta zayıf bir sandalda yanındaki hayvanlarla birlikte hayatta kalma savaşı verir ve keskin zekası ve zooloji bilgisiyle besin zincirine kurban gitmez. Ama şimdi Bengal Kaplanı ile teknede baş başa kalmıştır. Dev kaplana yem olmamak için hayvanla anlaşmanın ve yakınlaşmanın yollarını bulur. Sıra dışı yolculuk sona ermeden büyülü bir adaya varacaktır...
 

ÇOCUKLARA FİLMLER

LTB olarak şehrimizde yaşayan ilkokul çocuklarına yönelik “Mirai” adlı animasyon filmini 5 gün boyunca sabah kuşağında göstereceğiz. İlköğretim Dairesi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek gösterimlerde Lefkoşa’nın farklı bölgelerinden çocuklar çizgi film izleme keyfini yaşayacaklar.

*MİRAİ

Yönetmen: Mamoru Hosoda
Oyuncular: Masaharu Fukuyama, Haru Kuroki, Kôji Yakusho
Yıl/Ülke/süre:2018,Japonya ,98 dk.
Tür: Animasyon-Dram-Macera
Dil: Japonca, Türkçe altyazılı

Annesi kucağında ailenin yeni üyesi ile içeri girdiğinde, dört yaşındaki Kun’un dünyası  tepetaklak olur. O güne kadar ailenin ilgi odağı olan Kun, kız kardeşi Mirai’nin doğumuyla birlikte artık kendisine yeteri kadar ilgi gösterilmediğini düşünür. Kız kardeşini bir türlü kabullenmeyen Kun, arka bahçedeki bir ağaç sayesinde büyülü bir dünyaya adım atar. Burada annesi genç bir kızdır, dedesi enerji dolu bir delikanlı ve kıskandığı kız kardeşi Mirai de bir ergen olmuştur. Büyük maceralara yelken açan Kun’un dünyaya bakışı değişir ve bir ağabey olma yolunda adım atar.

Yılın Animasyonu Dalında Japon Akademi Ödülü
Annie Bağımsız Ödülleri En İyi Animasyon Ödülü

Bu haber toplam 4541 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler