1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Filiz Besim: Seyahat bir tutkudur
Filiz Besim: Seyahat bir tutkudur

Filiz Besim: Seyahat bir tutkudur

Filiz Besim: Seyahat bir tutkudur

A+A-

İçimizdekiler/ Ülviye Akın Uysal

(Filiz Besim: Doktor Diş Hekimi)

Kendimi tek kelime ile tanımlayacak olsam… Okur-yazarım. Okuma yazmayı öğrendiğim günden beri hep okur ve yazarım 
Şu an yaptığım işi yapmasaydım…Şu an yaptığım işi yaşamımda hep çok severek yaptım ve yapıyorum. Doktor ya da Diş Hekimi olmayı çok planlamasam da mesleğim yaşamın bana sunduğu en güzel hediyelerden biri... Üzüntümde ve sevincimde ışığım hep işim ve hastalarım olmuştur.
Benim gündemimi en fazla meşgul eden…İşim ve hastalarım günümü doldursa da gündemimde daha çok toplumsal olaylar, yazı, edebiyat ve seyahat vardır.
Kayıtsız kalamadığım şey… Kıbrıslıtürklerin kimliğinin ve kültürünün gözümüzün önünde eriyip gitmesine kayıtsız kalamıyorum. Sürekli bir çırpınış içindeyim.
En büyük pişmanlığım… Yaşamımda ‘keşke’leri değil, hep ‘iyi ki’leri biriktirmeye çalıştım. Geriye dönüp baktığımda pişmanlığım yok. Yaptığımız hatalar, aldığımız riskler aslında bizi biz yapan olgular değil midir?
En büyük sevincim… Kızım.
Hayatımın dönüm noktası… Düzenli yazmaya başlamak. Çünkü yazmak aslında koca bir dünya ile paylaşmaktır. Başka insanların yüreğine seyahate çıkabilmektir. Sürekli iletişim kurabilmektir.
Beni en çok etkileyen yazar… Amin Malouf. O da bir Akdenizli ve Ortadoğulu...
Başucumdaki kitap… Başucumda hiç tek kitap olmamıştır. Başucumda sürekli orkestra tarzında kitaplar vardır. Ben klasik bir kitap okuyucusu değilim. Çoğu zaman yazdığım konulara dair birçok kitabı aynı anda okurum. Kıbrıslı Kitaplar mutlaka vardır. Haşmet Gürkan vazgeçemediğimdir. Uzun uçak yolculuklarında romanlar bir solukta okuduklarımdır. Her seyahati ayrı bir romanla hatırlarım ve değişik kentlerde farklı yazarların peşine düşerim. Havana’da Hemingway, Floransa’da Dan Brown. Şiir gün içinde olmazsa olmazımdır. Bazen günlerce iki dizeye takılır kalırım. Bu ara dilimde bir Özdemir Asaf şiiri... ‘Ben’ kattım sana biraz,/Öyle sevdim seni.../Çünkü sen de bensiz;/ O kadar güzel değilsin hani...
En keyif aldığım müzik… Hasta bakarken klasik nostaljiler, araba kullanırken romantik müzikler tercihimdir. Bu aralar takılmışım Alpay’ın şarkılarına... 1980’ler ve 1990’ların başında dolanıyorum.
En son izlediğim film… Uzun zamandır aklımdaydı. Nihayet geçen hafta sonu vakit ayırıp seyredebildim. Tom Hanks’in başrolünü oynadığı ‘The Green Mile (Yeşil Yol)...’ Stefan King’in romanından uyarlanmış...
Kendim için son aldığım şey… Bahçem için rengarenk çiçekler ve İsmail Bozkurt’un son deneme kitabı ‘Kıbrıslı Türklerin Siyaset Kurumları üzerine... ‘ Çok akıcı, bilgi dolu ve düşündürücü bir kitap. Bu ülkede siyasete ucundan da olsa bulaşmış herkesin okumasını şiddetle tavsiye ediyorum.
Dolabımdaki en gereksiz şey…Ah, ah... En derin yaram. Giymediğim ama bir türlü de kurtulamadığım onlarca kıyafet.
Benim için alınabilecek en güzel hediye… Bazen bir kitap, bazen bir CD ya da çiçek... Geçtiğimiz günlerde bir meslektaşım Dt. Fehmi Tuncel kendisinin de yazarı olduğu bir kitap getirdi. ‘Namık Kemal Mağusa’da...’ 1873’de 38 ayını Kıbrıs’ta geçiren bu Türk şairinin Mağusa günlerine dair meğer ne kadar az şey biliyormuşuz. Bayıldım. Kitabın diğer yazarları Ali Nesim ve Şevket Öznur.
Kendimle ilgili değiştirmek istediğim şey… Zamanı daha etkili kullanabilmek.
Kendimde beğendiğim özellik… Geçmişe takılmadan bugüne ve geleceğe odaklanabilmek.
Olmasa da olur… Televizyon
Olmazsa olmaz… Sağlık
En iyi yaptığım yemek…Fırın makarnası
Hayalimdeki dünya… Savaşların olmadığı, çocukların barışın kokusuyla büyüdüğü yemyeşil bir dünya. Özgürlüğün, kültürün, çevrenin en yüce değer olduğu bir dünya. İnsanların dininin ‘SEVGİ’ olduğu...
Aşk benim için… Yaşadığını hissetmektir.
Onunla çok tanışmayı isterdim. Çok tanışmak istediğim kimse yok. Ben insanları kendilerinden dinlemeyi değil, yaptıklarıyla tanımayı severim. Her gün işim gereği birçok yeni insanla tanışıyorum ve her insan koca bir dünya, yepyeni bir heyecan...
Görmek istediğim yer… Dünya’da görmek istediğim birçok yeri gördüm ama yaşamımın her döneminde kafamı kurcalayan farklı bir coğrafya, kültür ve tarih olmuştur. Seyahat benim için bir tutkudur.
Mutlaka yapmak istediğim… Hayatımın başyapıtı olacak bir Kıbrıslı belge roman yazmak... Başladıklarım var. Bitirebilmek en büyük dileğim...
Son olarak söylemek istediklerim… Önce Anadolu’nun en önemli halk şairlerinden biri olan Yunus Emre’den bir dörtlük
Gelin tanış olalım /İşi kolay kılalım /Sevelim sevilelim /Dünyaya kimse kalmaz
Ve çok eski bir Yunan şiirinden iki dize...
‘’Bir taşı delen suyun gücü değil,/ Damlaların sürekliliğidir..!’
Teşekkürler...

Bu haber toplam 2245 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 199. Sayısı

Adres Kıbrıs 199. Sayısı