1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Fidye ödemeyelim diye tehdit ettiler”
 “Fidye ödemeyelim diye tehdit ettiler”

“Fidye ödemeyelim diye tehdit ettiler”

James Foley'nin annesi Diane Foley, askeri bir yetkilinin, kendilerine birkaç kez, fidye ödemeleri halinde cezai kovuşturmaya maruz kalabilecekleri yönünde uyardığını söyledi.

A+A-

ABC'nin haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından kafası kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci James Foley'nin annesi Diane Foley, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi personelinden olduğunu belirttiği askeri bir yetkilinin, kendilerine birkaç kez, fidye ödemeleri halinde cezai kovuşturmaya maruz kalabilecekleri yönünde uyardığını söyledi.

James'in erkek kardeşi Michael ise kendisine de bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından benzer tehdit yöneltildiğini iddia etti. Foley'nin annesi Diane, kanala yaptığı açıklamada, "Bunu bir tehdit olarak aldık ve dehşet vericiydi. Bize üç kez bu mesajla gözdağı verdi. Bunu söylemesinden dehşete düştük. Hakkımızda kovuşturma açılabileceğini söyledi. Oğlumuzu kurtarmamız gerektiğini biliyorduk, denemek zorundaydık" ifadelerini kullandı. Diane, kendilerine karşı ilgisiz davranmakla eleştirdiği yönetime, zaman zaman, oğulları hakkında bilgi alabilmek için "yalvarmak" zorunda kaldıklarını belirtti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, yönetim yetkilileri ile Foley'nin ailesi arasındaki görüşmelerin içeriğine ilişkin herhangi bir detay vermedi. Earnest, ancak FBI, istihbarat camiası, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkililerinin de aralarında olduğu, hükümetin çeşitli birimlerinden temsilcilerin, oğullarını kurtarma çabasıyla ilgili gelişmeleri paylaşmak üzere Foley ailesiyle düzenli olarak temas kurduğunu kaydetti. Earnest, Amerikan yönetiminin, daha önceki yönetimler de dahil olmak üzere eskiden beri terör örgütlerine fidye ödememe politikasını benimsediğine dikkati çekti. ABC'nin haberinde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bir sözcüsünün, Foley ailesinin terör finansmanını yasaklayan ABD yasalarından haberdar edildiğini söylediği, ancak aileye, fidye ödemeleri halinde suçlamalara maruz kalabilecekleri şeklinde bir mesaj verildiğini reddettiği kaydedildi.

Rice: “Hayranlık duyuyorum”
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da ailenin suçlamalarıyla ilgili doğrudan bir yorumda bulunmadı.
Diane Foley'yi 18 aydır tanıdığını ifade eden Rice, "Diane, elinden gelen her şeyi yapmak isteyen her annenin yapacağı gibi, olumlu anlamda inatçıydı. Ona ve yaptıklarına çok hayranlık duyuyorum. Bir anne olarak onun acılarını anlayabiliyorum" dedi.

Kerry: “Hiçbir bilgim yok”
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Foley ailesinin suçlamalarından şaşkına uğradığını belirterek, "Size şunu söyleyebilirim, bu konuda hiçbir bilgim yok. Dışişleri Bakanlığından birinin bilgim dahilinde böyle bir şey söylemesine göz yummazdım" diye konuştu. NTV

Bu haber toplam 1904 defa okunmuştur