1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Fellahoğlu, 14 aylık hedeflerini anlattı
Fellahoğlu, 14 aylık hedeflerini anlattı

Fellahoğlu, 14 aylık hedeflerini anlattı

“Mezbele görüntüsünde bir şehir yaratılmıştır, Lefkoşa’nın kaderi bu değildir, Lefkoşa’nın kaderini değiştireceğiz, yeniden yaratma sürecini başlatıp 14 ayda yapılabileceklerin azamisini gerçekleştireceğiz”

A+A-

 

CTP-BG Lefkoşa Türk Belediyesi Başkan adayı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa’nın mezbele görüntüsünde olduğunu söyledi

“Lefkoşa’nın kaderini değiştireceğiz”



“Lefkoşa evimizdir ve evimize sahip çıkacağız. Fakir olabiliriz ama evimizi temizleyeceğiz ve tertipleyeceğiz. Vatandaşlardan da beklentimiz belediyelerine sahip çıkmalarıdır. Biz karanlıklar içinde bir belediye, bir kent devralacağız ve onu aydınlığa taşıyacağız”

“Sorumlular istifa etmiş LTB başkanı, UBPli belediye meclis üyeleri ve hükümettir. Hükümetin de en az diğerleri kadar sorumluluğu vardır. İstihdamlarda hem UBP’nin, hem de DP’nin çok büyük sorumluluğu vardır”

“Lefkoşa evimizdir. Evimize sahip çıkacağız, belediyemize, çalışanlarımıza, Lefkoşa halkına sahip çıkacağız ve Lefkoşa’yı yeniden yaratmak için halkımızla ve çalışanlarımızla birlikte çalışacağız. Lefkoşa’yı da, LTB’yi de zarara sokanlar da mutlaka hesap verecek”

Ödül Aşık ÜLKER


    CTP-BG Lefkoşa Türk Belediyesi Başkan adayı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa’nın mezbele görüntüsünde olduğunu söyleyerek, Lefkoşa’nın kaderini değiştireceklerini kaydetti.
   Kadri Fellahoğlu, halkın kendilerini tercih edeceğine olan inancını vurgulayarak, “Lefkoşa’yı yeniden yaratmak için kollarımızı sıvadık. Biz 8 Nisan’a hazırlanıyoruz” dedi.
    Seçilirse LTB’yi katılımcı ve ekip anlayışıyla, yasalar çerçevesinde, adaletli bir şekilde yöneteceğini ifade eden Kadri Fellahoğlu, “Lefkoşa evimizdir ve evimize sahip çıkacağız. Fakir olabiliriz ama evimizi temizleyeceğiz ve tertipleyeceğiz. Vatandaşlardan da beklentimiz belediyelerine sahip çıkmalarıdır. Biz karanlıklar içinde bir belediye, bir kent devralacağız ve onu aydınlığa taşıyacağız” diye konuştu.
   LTB’nin ve Lefkoşa’nın içine düştüğü durumun sorumlularının da hesap vereceğini belirten Fellahoğlu, şunları söyledi: “Lefkoşa halkı UBP ve DP’yi, LTB’yi ve Lefkoşa halkını bu duruma düşürdükleri için asla affetmemelidir. Büyük kötülük yaptılar. 1958 yılında kurulmuş, 28 belediye içinde uluslararası tanınmışlığı olan, Kıbrıs Türk halkının siyasi kimliği, siyasi eşitliğinin tescil edildiği bir belediyeye, bir başkente yapılan bu kötülük affedilir değildir”.

“HALK TERCİHİNİ BİZDEN YANA KULLANACAK”

Soru: Öncelikle sorunu tespit edelim, sizce LTB’nin ve Lefkoşa’nın en büyük sorunu nedir?
Fellahoğlu: LTB son iki dönem, yani 2006’dan bugüne kadar olan dönemde birçok yönden çok kötü yönetilmiştir. Bu işletmenin ihtiyacı olup olmadığına bakmaksızın veya insanlar ileride nasıl sorunlarla karşılaşılacağı düşünülmeden istihdamlar yapılmıştır. Personel sayısı 418 kişi iken 1100‘e kadar çıkartıldı şu anda 934 personel var. Belediyenin gelir gider dengelerine veya ihtiyaca baktığımızda bu sayı çok yüksektir. LTB’deki bir diğer sorun aşırı borç miktarıdır. LTB’de çok plansız, programsız istihdamlar yapılmış, belediye plansız, programsız aşırı borçlanmalar, harcamalar içerisine sokulmuş ve günün sonunda da batırılmıştır. LTB’nin en büyük sorunu kötü, ekonomik akıldan uzak ve sürdürüebilirlikten çok uzak bir anlayışla yönetilmiş olmasıdır. Gelinen aşamada en önemli sorunlardan bir tanesi de güven duyulmayan bir yapının ortaya çıkmış olmasıdır. Ne belediye başkanına, ne belediye meclisine, ne de belediye hizmetlerine hiçbir güven kalmamıştır. Lefkoşa’nın en büyük sorunu da LTB’nin içine düşürülmüş olduğu durumdur. Çalışlanlar “belediye başkanı istifa etmelidir” dedi, belediye başkanı istifa etti, doğru bir adım. Şimdi seçim yapılacak, kimin seçileceğine halk karar verecek. Bizim inancımıza göre halk tercihini bizden yana kullanacak. Ben ve arkadaşlarım göreve geldiğimizde bu güveni tesis etmek için çalışanlarla birlikte her türlü çabayı ortaya koyacağız. LTB yasalar temelinde yönetilecektir. Bütün maddi kaynaklar en doğru ve en gerekli yerlere kullanılacak.

BELEDİYENİN MALİ DURUMU...

Soru: LTB’nin şu anda mali durumu nedir?
Fellahoğlu: LTB’nin devlet katkısından 2 milyon TL Haziran 2014’e kadar borçlara gidecek, temliklidir. Artan oranlarla devlet katkısından geriye 800 bin TL kalacak. Şu anda belediyede tahsilat oranı %25’tir ve her gün yaklaşık 130 bin TL para toplanıyor, bu da ayda 2,6 milyon TL demektir. LTB belediyeler içinde en fazla geliri olan belediyedir. LTB’nin 30 kalemden gelir elde etme durumu vardır. Bizim dönemimizde belediye sağlıklı ve adaletli bir şekilde çalışacak, en güçlü kuruluştan en az gelirli vatandaşa kadar yasalar herkese eşit şekilde uygulanacak. Yasalar çerçevesinde uyulması gereken kurallara uymayanlar da eşit muamele ile karşı karşıya kalacaklardır. Tahsilatın %50’ye çıkması ile belediyenin tahsilattan aylık geliri 5,2 milyon TL olacak, 800 bin TL de devlet katkısından gelecek, kısacası toplamda aylık 6 milyon TL geliri olacak. Tahsilatı hizmetleri artırarak, normalleştirerek artıracağız. Güvenin yeniden yerine gelmesiyle, hizmetler vatandaşa gitmeye başlayınca tahsilat da artacak ve bu da belediyenin çarklarını döndürmeye imkan sağlayacak. LTB’yi mali yönden, personel yönünden nasıl bir durumda devralacağımızı iyi biliyoruz. LTB’nin sanayi bölgesindeki atölyelerini ziyaret ettiğimizde elektrikleri kesikti, LTB çek yasağına girmiştir, personel mutsuz, maaşları eksik.

14 AY İÇİN HEDEFLER...

Soru: 14 ayda ne yapmayı planlıyorsunuz?
Fellahoğlu: 14 ayda LTB’yi normalleşme sürecine ve yeniden yaratma sürecine taşıyacağız. Atölyelere yaptığımız ziyarette belediye çalışanları işyerlerine sahip çıkma kararlılığında olduklarını söylediler, “yeter ki güven veren, partizanlık yapmayan bir başkan olsun, biz de elimizi taşın altına koymaya hazırız” dediler. Çünkü LTB çalışanları ve Lefkoşa halkı bu olumsuzluklardan en çok etkilenenlerdir. Bziim göreve gelmemizle çöpler düzenli ve bilimsel bir şekilde toplanacak, yol tamirleri ilk 100 gün içinde yapılacak, bütün sokak lambaları çalışacak. Bugün Atatürk Büstü , Şehitler Anıtı karanlıktadır, Girne Caddesi’nin sokak lambalarının dörtte üçü yanmamaktadır. Mezbele görüntüsünde bir şehir yaratılmıştır, Lefkoşa’nın kaderi bu değildir, Lefkoşa’nın kaderini değiştireceğiz, yeniden yaratma sürecini başlatıp 14 ayda yapılabileceklerin azamisini gerçekleştireceğiz. Lefkoşa evimizdir ve evimize sahip çıkacağız. Fakir olabiliriz ama evimizi temizleyeceğiz ve tertipleyeceğiz. Vatandaşlardan da beklentimiz belediyelerine sahip çıkmalarıdır. Biz karanlıklar içinde bir belediye ve bir kent devralacağız ve aydınlığa taşıyacağız.

Soru: 14 ayda normalleşme süreci hedeflediğinizi söylüyorsunuz. Belediyenin borçlarının yeniden yapılandırılması nasıl olacak?
Fellahoğlu: Süremizin çok kısa olduğunun da bilincinde olarak yeniden borç yapılandırmasını mutlaka gündemimize alacağız. Şu an devlet garantisiyle borçlara giden 2 milyon TL’yi belli bir süre erteleme ve belli bir süreden sonra ödeme koşullarının yaratılması için girişim yapacağız. Yeniden borç yapılanmasıyla ilgili her türlü imkanı değerlendireceğiz. Bunu yaptığımız anda belediyeye ciddi anlamda bir rahatlama gelecektir.

“BES UZLAŞMAYA HAZIR”

Soru: BES ile de bir görüşme yaptınız. Sendikanın sorunlara yaklaşımını nasıl buldunuz?
Fellahoğlu: Sendika yönetimi bu yaşadığı süreçte belli bir deneyim ve belli bir olgunluk elde etti. Örneğin Sayın Başkan Savaş Bozat bize “belediyeye güven veren bir başkan gelirse, belediyeyi koruyan, gözeten, belediyenin çıkarları doğrultusunda çalışan bir yönetim gelirse biz uzlaşmaya hazırız” dedi. Ben de göreve geldiğimzde LTB’nin bütün gerçeklerini masaya yatıracağım. Kuracağımız sosyal dialogla çözüm önerilerini, projeleri birlikte üreteceğiz. Personel eksik maaşı olmasına rağmen motive olmuş durumdadır. Personel 6 yıldır gününde maaş almadığını, son bir yılda ise 3-4 ay üstüste maaş almadıklarını söyledi. İhtiyat sandığı yatırımları 8 yıldır, sosyal sigorta yatırımları da 2 yıldır yapılmıyor. Buna rağmen çalışanlar iş yerlerine sahip çıkmak için motive oldular ve imkanlar dahilinde çalışıyorlar. 7 Nisan’dan sonra çok daha büyük bir motivasyonla çalışacaklarına inanıyorum. 7 Nisan’dan sonra yönetim anlayışı tamamen değişecek, belediye katılımcı, yetkileri ve sorumlulukları paylaşarak, yasaların emrettiği çerçevede yönetilecek.

“HALK ÇOK DİKKAT ETSİN”

Soru: Seçilecek olan başkan göreve geldiğinde UBP’li 7 meclis üyesini mecliste bulacak. Siz seçilirseniz istifa etmeyen ve bir önceki dönemde kalan bu meclis üyeleriyle ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Fellahoğlu: Bu arkadaşların kesinlikle istifa etmeleri gerekirdi ama belli ki partilerinin siyasi değerlendirmesi sonucunda orada bırakılmışlardır. Bu seçimin tamamen yenilenmesi ve çok önceden yenilenmesi gerekirdi. Ötelediler ve seçime 14 ay kala ara seçim yapılıyor. İstifa etmeleri gerekirdi ama etmediler. Bence kendileri açısından bir rahatsızlık unsuru ortaya çıkacaktır. Halktan da, belediye çalışanlarından da tepki alacaklar. Ama yasal olarak belediye meclis üyelikleri devam edecektir. Halkın şuna çok dikkat etmesi gerekir, halkımız adaylar arasında tercihini yapacak ama ne olur UBP’ye 12 belediye meclis üyesini vermesinler. Özellikle buna dikkat etsinler. UBP 12 sayısını elde ettiği zaman hepimize neler yaşattığını gördük. Biz istifa etmeyen bu arkadaşlarla da birlikte çalışma anlayışını geliştirmeye çalışacağız.

//////////////////////////////////////////

“Memleketin durumu da LTB gibidir”

Soru: UBP hükümetinin size sıkıntı yaratacağını ya da engeller yaratacağını düşünüyor musunuz?
Fellahoğlu: Bu hükümet kendi partisinden bir belediye başkanıyla bu sorunları çözemedi ve belediye başkanı istifa etti, ara seçime gidiyoruz. Çözebilseydi çözerdi zaten. Yaşanan bu süreçte LTB başkanına ve yönetimine güven hiç kalmamıştır. Hükümete de güven kalmamıştır. Hükümet de ülkeyi çok kötü yönetmektedir. Biz LTB’yi konuşuyoruz ama memleketin durumu da LTB gibidir. Hükümetin göreve geldiğimizde kasıtlı olarak zorluk çıkaracağını düşünmüyorum. Zaten devlet katkısı temlik edilmiştir, borca gidiyor. Hükümetten ek bir kaynak beklentimiz de yoktur. O yüzden hükümetin elinde engel olacak bir güç yoktur. Biz yine de hükümetle de dialog kuracağız, hükümetle de olabildiğince işbirliği yaparak bu sorunların üstesinden gelmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğiz. Sonuçta bu kent hepimizindir, onların da bu kente sahip çıkmasını isteyeceğiz. Ayrıca UBP hükümeti döneminde CTPli belediyeler gayet iyi durumdadır. Bu yönetme anlayışı ve yönetme becerisiyle alakalı birşeydir.

“SORUMLULAR, BULUTOĞLULARI, UBPLİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ VE HÜKÜMETTİR”

Soru: Size göre LTB’nin bu duruma gelmesinin sorumluları kimlerdir ve siz göreve gelirseniz sorumlularla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Fellahoğlu: Sayıştay bugün harcamalarla ilgili çok titiz bir çalışma yapıyor. Eskiye göre daha rahat bir şekilde belgelere ulaşabilmektedir. Biz göreve geldiğimiz zaman belgeleri Sayıştay’a tamamen açacağız, Sayıştay her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilecek. Ayrıca biz kendi iç düzenimiz içerisinde belediyenin zarara sokulduğunu belgelerle tespit ettiğimiz zaman belediye olarak hukuk sürecini başlatacağız. Bu konularda sadece sayıştay ve savcılığın dava açmasını beklemeyeceğiz. Yasal yetkilerimiz çerçevesinde bütün gücümüzü kullacağız.
   Sorumlular istifa etmiş LTB başkanı, UBPli belediye meclis üyeleri ve hükümettir. Hükümet de sorumludur çünkü borçlanmalarda devlet garantisini hükümet sağlamıştır. Hükümetin de en az diğerleri kadar sorumluluğu vardır. İstihdamlarda hem UBP’nin, hem de DP’nin çok büyük sorumluluğu vardır. Serdar (Denktaş) Bey suçunu kabul etti ve özür diledi. Bu kabahatleri işleyenler şimdi aday çıkarıp destek istiyorlar. Eğer benim partim LTB’de son iki dönemde yaşananların %10’unu yapmış olsaydı ben asla aday olmazdım. Bu iki partinin de aday çıkarmaması ve halktan özür dilemesi gerekirdi. Lefkoşa halkı bu iki siyasi partiyi LTB’yi ve Lefkoşa halkını bu duruma düşürdükleri için asla affetmemelidir. Büyük kötülük yaptılar. 1958 yılında kurulmuş, 28 belediye içinde uluslararası tanınmışlığı olan, Kıbrıs Türk halkının siyasi kimliği, siyasi eşitliğinin tescil edildiği bir belediyeye, bir başkente yapılan bu kötülük affedilir değildir.

“8 NİSAN’A HAZIRLANIYORUZ”

Soru: Son olarak Lefkoşalılara ne söylemek istersiniz?
Fellahoğlu: LTB’yi katılımcı ve ekip anlayışıyla, yasalar çerçevesinde, adaletli bir şekilde  yöneteceğiz. Gerek çalışanlar arasında adalet, gerekse yurttaşlara dönük hizmetlerde ve hizmetlere karşı sorumluluklar bağlamında adaletli olacağız. Her kuruşun hesabını soracağız, tek bir kuruşun heba olmaması için mücadele edeceğiz. LTB Lefkoşa halkının belediyesidir ve onlar da belediyelerine sahip çıkmalıdır. Onlar da yasal sorumluluklarını yerine getirerek belediyelerine sahip çıkacaklar. Kıbrıs Türk halkı aydın bir halktır, sorumluluklarını bilen bir halktır, belediyesine bu normalleşme sürecinde sahip çıkacağına yürekten inanmaktayım. Lefkoşa’yı yeniden yaratmak için biz kollarımızı sıvadık. Biz 8 Nisan’a hazırlanıyoruz. Zamanı çok iyi değerlendireceğiz. 14 aylık süreyi gözönünde bulundurduğumuz zaman hiç de rahat değiliz, çok sıkı bir çalışma dönemi bizi bekliyor. Kollarımızı sıvayıp işe dalacağız. Lefkoşa evimizdir. Evimize sahip çıkacağız, belediyemize, çalışanlarımıza, Lefkoşa halkına sahip çıkacağız ve Lefkoşa’yı yeniden yaratmak için halkımızla ve çalışanlarımızla birlikte çalışacağız. Lefkoşa’yı da, LTB’yi de zarara sokanlar da mutlaka hesap verecek.

Bu haber toplam 3543 defa okunmuştur