1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Federasyon, tarihimizin bir ürünüdür”
“Federasyon, tarihimizin bir ürünüdür”

“Federasyon, tarihimizin bir ürünüdür”

İki toplumlu “Eylem” hareketi dün bir basın açıklaması yayınlayarak, Hristofyas - Talat döneminde elde edilen ilerlemenin devamını talep etti

A+A-

İki toplumlu “Eylem” hareketi dün bir basın açıklaması yayınlayarak, Hristofyas - Talat döneminde elde edilen ilerlemenin devamını talep etti, görüşmelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu. İki bölgeli iki toplumlu  federasyon önerisinin tarihin bir ürünü olarak nitelendirildiği açıklama özetle şöyle:“Kıbrıs’ın idaresini elinde tutan elit politikacılar ve güya ‘anavatan’ lar halen tehlikeli bir bölücü unsur olarak sahnede yer almaya devam etmektedirler. Yapılan riyakarca açıklamalara rağmen her ikisi de Soğuk Savaş döneminde karşı karşıya geldiğimiz korku, şüphe ve ırkçıılık temelinde bölücük yapmaya devam etmektedirler. Bununla amaçladıkları bölünmeyi sağlamlaştırmak ve kendi menfaatlerini güçlendirmektir. Milliyetçilk ve tarihin önyargılı yorumları onların en büyük silahları olmuştur. Bölünme artık yapay ve hayal ürünü bir senaryo değildir. Bölünme artık bu güçlerin devamlı çabalarıyla sıradan insanların bilinçlerinde yer etmiştir. Ne yazık ki ‘ünlü’ bazı yazarlar bunu olası bir ‘yumuşak’ bir bölünme olarak lanse etmeye çalışan bir hareket başlatmışlardır. İki bölgeli iki toplumlu bir federasyona dayalı çözüm bazı romantik doğalı insanlar tarafından yapılan bir çözüm önerisi değildir ve tarihimizin bir ürünüdür. Federasyona dayalı yapı sağlam ve köklü çağdaş ülkelerin deneyimlerinin bir sonucudur. Ülkemizin eşitlik, işbirliği ve barış içinde birlikte varoluş temelleri doğrultusunda birleşmesine olanak yaratan tek yoldur. Ülkemiz insanlarının sosyal ve ekonomik gelişmeleri için ve yanlış önyargılı politikalara karşı vermeleri gereken kavganın gerekli bir önkoşuludur. Radikal Sol emekçi halkın problemin çözüm için yapabileceği ve yapması gereken her şeyi yapmalıdır. İlerici sol güçlerin birleşmesi, emekçilerin mobilize edilmesi, iki toplumlu aktivitelerin arttırılması ve yeniden birleşmeyi destekleyen örgütlerin birlikteliği iki toplumlu ve iki bölgeli federasyon için bir anahtar rolü oynayabilir.

Öneriler ve desteklenen unsurlar...
 

Eylem (Radikal Sol) şu öneri ve tespitlerde bulundu:

• “Hristofyas - Talat döneminde elde edilen ilerlemenin devamının görüşmelerin tekrar acilen tekrar başlaması.”
• “Görüşme sürecinin herhangibir olumsuz taktik veya amaç uygulamadan mümkün olan en hızlı bir şekilde devam ederek tamamlanması.”
• “BARBAROS gemisinin Kıbrıs Münhasır Bölgesi’nden derhal çekilmesi. Türk sismik araştırma gemisinin varlığı güvensizlik duygusunu artırmakta ve politik elitlerin milliyetçi bölünme alışkanlığına en iyi şekilde hizmet etmektedir.”
• “Yakınlaşmayı cesaretlendiren örgütlerin çabalarını ve iki toplumun tarihsel diyalog ve uzlaşmasını sevinçle karşılar ve destekler. İyi yapılandırılmış hareket uzlaşı ve işbirliği için çözümden önce ve sonra gerekli olan ortak kavgayı ortaya koymanın bir ilerleme noktası olduğunu vurgular” YD

Bu haber toplam 1272 defa okunmuştur