1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Federasyon' kararının iptali istendi
'Federasyon' kararının iptali istendi

'Federasyon' kararının iptali istendi

19 milletvekili,  Meclis’in “federasyonun müzakerelerde bir çözüm modeli olmaktan çıktığına” ilişkin karar alması için öneri sundu

A+A-

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve bağımsızlardan 19 milletvekili,  Meclis’in “federasyonun müzakerelerde bir çözüm modeli olmaktan çıktığına” ilişkin karar alması için öneri sundu. 19 milletvekilinin karar önerisi, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na verildi.

Karar önerisi, “Cumhuriyet Meclisi’nin bugüne kadar öngördüğü çözüm şekillerinden biri olan iki kesimli, iki toplumlu federasyon yönündeki karar ve/veya önerilerinin iptal edilmesi, federasyon görüşmelerine bu bağlamda son verilmesi ve federasyon görüşmesinin zemin olarak kullanılmamasını” içeriyor.

Öneride imzaları bulunan UBP Milletvekilleri Zorlu Töre, Ahmet Kaşif, Hamit Bakırcı, Ersin Tatar ile Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, öneriye destek veren 26 örgütün temsilcileri de katıldı.

Öneri sahipleri adına konuşan Zorlu Töre,  federasyon temelindeki çözüm arayışının artık tükendiğini, görüşmelerin kaldığı yerden devam edemeyeceğini ifade ederek, “Yeni süreç ancak eşitlik zemininde, devletten devlete yapılacak görüşmeler şeklinde olabilir. Bu da Kıbrıs’ta iki ayrı bağımsız devlet gerçeğinin kabulü ve tanınmasıyla mümkündür” dedi.

Basın açıklamasından sonra Töre, öneriyi Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’ya sundu.

Alanlı, gereğinin yapılacağını, önerinin Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne iletileceğini kaydetti.

KARAR ÖNERİSİ

Karar önerisi, Cumhuriyet Meclisi’nin bugüne kadar öngördüğü çözüm şekillerinden bir olan iki kesimli, iki toplumlu federasyon yönündeki karar ve/veya önerilerin iptal edilmesi, federasyon görüşmelerine bu bağlamda son verilmesi ve federasyon görüşmesinin zemin olarak kullanılmamasını içeriyor.

Öneride, “Rum tarafı ile bundan böyle, iki eşit egemen ve komşu devlet olarak sağlık, çevre, adli olaylar, sosyal içerikli insani ilişkiler, göç, terör tehdidi, ortak ekonomik çıkarlar, ulaşım, dostluk köprüleri ve güven artırıcı önlemler inşa edilmesi ile ilgili konular görüşülebilir” ifadeleri yer alıyor.

Rum tarafına, KKTC ve halkına yönelik izolasyon, ambargo ve kısıtlamaların derhal kaldırılması çağrısı yapılan öneride, “Kapsamlı ve bütünlüklü bir antlaşma meydana gelmediği için bugüne kadar müzakere sürecinde kabul edilenler, verilen haritalar, öneriler ve tüm yapılan açılımlar bütünlüklü bir anlaşma sağlanamadığı için geçersizdir. Hükümsüzdür ve bağlayıcılığı yoktur” ifadeleri yer alıyor.

ÖNERİYE DESTEK VEREN 26 ÖRGÜT

26 örgütün kendilerine destek verdiğini de kaydeden Töre, Kıbrıs Türk Milli Varoluş Konseyi bünyesindeki örgütleri “KKTC Parlamenterler Birliği, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Ulusal Halk Hareketi, Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı, Erenköy Mücahitler Cemiyeti, Sönmezliler Ocağı, KKTC’yi Koruma Derneği, TBK Gaziler Derneği, Emekli Mücahitler Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği, KKTC Çukurovalılar Derneği, KKTC Malatyalılar Derneği, KKTC Gaziantepliler Derneği, Kıbrıs Türk Kadınlar Derneği, Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi, Tekvando Karate Federasyonu, KKTC Avcılık Atıcılık Federasyonu, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi, The Association Of Turkish Cypriots Abroad, Veterinerler Hekimler Birliği, Mücahit Komutanlar Derneği, Dr. Fazıl Küçük  Hareketi, Vakıf Emeklileri Derneği, KKTC Tüketiciler Derneği” olarak aktardı.

 

Bu haber toplam 2230 defa okunmuştur
Etiketler : ,