1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Farklılaşan Öğretmen İhtiyacı
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Farklılaşan Öğretmen İhtiyacı

A+A-

Dünya baş döndürücü hızla değişim yaşamaya devam ediyor. Bu değişim, en çok da meslekleri etkiliyor… Bugün yok olup giden, değişime uğrayan ya da anlamsızlaşan birçok mesleğin yanında günümüzde en çok talep gören mesleklerin bazıları, bundan 15 yıl önce ya yoktu ya da henüz adı biliyordu… 15 yıl sonra öne çıkacak mesleklerin neler olacağını şimdiden kestirmek ise neredeyse imkansız gibi…

Hiç kuşku yok ki bu “öğretmenlik” mesleği de bu değişimden etkilenmektedir. Ancak sanılanın aksine günümüzde ortaya çıkan teknolojik gelişmeler karşısında öğretmenin rolü azalmamış, aksine artmıştır.  Ancak öğretmenlik mesleğinin taşıması gereken özellikleri temelden etkilemiş, öğretmenin rolünü çok büyük oranda değiştirmiştir.

Öğretmenlerin verimli olmaları, işlerini daha iyi yapmaları her zaman daha iyi yetiştirilmelerinin doğal bir sonucu değildir. Bir başka ifade ile öğretmenin verimli olması, salt öğretmen yetiştiren kurumlarda uygulanan eğitim programlarının iyileştirilmesi ile olası değildir. 

Yaşadığı tarihsel ve kültürel süreçlere bağlı olarak “eğitime” ve öğretmenlik mesleğinin önemini içselleştirmiş bir toplumsal tutma sahip olan Kuzey Kıbrıs’ta uzun yıllardır uygulanan yanlış politikalar yüzünden öğretmen ihtiyacını karşılayacak uyguların hayata geçirilememesi üzücüdür…

Eğitim sistemini iyileştirmek geçmişte yapılanları daha iyi yaparak çözülmeyeceği gibi bugün yaşanan öğretmen sorunu, daha iyi öğretmen yetiştirmek ya da daha çok öğretmen istihdam etmekle çözülmeyecektir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bakımından okul öncesinde 17.19, ilkokullarda 13.06, genel ortaöğretimde 9.21 ve mesleki teknik öğretimde 7.30 gibi AB ve OECD ülkelerinden bile çok daha yüksek bir öğrenci/öğretmen ortalamasına sahipken, hâlâ “eksik öğretmen” sorunu yaşıyor olmamız bu durumun en önemli kanıtıdır. Çözüm bir an önce, farklılaşan öğretmen ihtiyacının algılanmasında yatmaktadır.  

Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi; bir yandan güçlü öğretmen sendikalarına sahip olmanın ortaya çıkardığı önemli kazanımlar yaşarken, öğretmenlik mesleğinin gelişimi ve etik değerleri için uğraş verecek bir “öğretmenlik meslek örgütüne” sahip olamamasının olumsuzluklarını her geçen gün biraz daha fazla yaşıyor. Çünkü öğretmenlik mesleğinin statüsünün yükselmesi, günün koşullarını göre yaşaması gereken dönüşümleri ve gelecekteki olası farklılaşma için uğraş vermesi gereken bir yapılanmaya ihtiyacı olduğu aşikardır…  

Dünya değişiyor, eğitim sistemini bu değişime göre dönüştürmemiz, öğretmenlerimizi de bu dönüşümün ihtiyaçlarına yanıt verecek farklıklara göre yetiştirmemiz ve istihdam etmemiş gerekmektedir. Ancak yapılması gereken ilk şey; farklılaşan öğretmen ihtiyacını görebilmek ve bunu kabul etmektedir…

---------------------------------------

Buraya Dikkat

LYS Maratonu Başladı

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, 2014 YGS sonuçlarına 180 ve üzerinde puan alan adayların LYS’lere (Lisans Yerleştirme Sınavlarına) başvuruları bugün başladı. Adayların 21-30 Nisan 2014 tarihleri arasında başvurularını yapması gerekiyor. Ve önemli bir uyarı; başvuru süresi ise uzatılmayacak…

LYS başvuruları, internet aracılığıyla “http://ais.osym.gov.tr” web adresinden ya da ülkemizdeki ÖSYM Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilir. Başvurusunu ‘Başvuru Merkezi’ aracılığıyla yapan adaylar, 3 TL hizmet ücreti ödemeleri gerekiyor. Başvurunuzu hangi yolla yaparsanız yapın, başvurudan sonra bilgilerinizi http://ais.osym.gov.tr adresinden mutlaka kontrol edin ve başvurunuzun bir kopyasının yazılı çıktısını alın…

Geçmiş yıllarda olduğu 2014-LYS’ler de; LYS-1 Matematik, LYS-2 Fen bilimleri, LYS-3 Edebiyat ve Coğrafya, LYS-4 Sosyal Bilimler ve LYS-5 Yabancı Dil olmak üzere 5 oturumda gerçekleştirilecek.  İşte 2014-LYS oturum tarihleri: “LYS-4” 14 Haziran 2014, “LYS-1” ve LYS-5”  15 Haziran 2014, “LYS-2” 21 Haziran 2014 ve “LYS-3” 22 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

----------------------------------------

Gülmece


BEKÇİ

Devlet bir gün geniş ve boş bir araziye geceleri göz kulak olacak bir bekçi işe almaya kara verir. Bir süre sonra düşünülür ; “Peki talimatlar olmadan bekçi işini nasıl yapacak.” Bir planlama birimi kurulur ve planlamayı yapmak üzere iki kişi işe alınır. Bir süre sonra ; “İşleri yapıp-yapmadıklarını nasıl kontrol edeceğiz” diye düşünülerek İki denetmen işe alınır, biri denetim yapar diğeri raporları yazar. Daha sonra; “Bunların maaşları nasıl hesaplanıp ödenecek” diye tartışılır ve bir muhasebe şefi, bir katip, bir de istatistikçi işe alınır. Derken; “Peki bunlardan kim sorumlu olacak” diye düşünülür ve bir müdür ve iki de müdür yardımcısı işe alınır.

Bir süre sonra, ülkede ekonomik kriz çıkar ve bütçedeki masrafları kısmak için bekçi işten çıkartılır…

Bu yazı toplam 2540 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar