1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Farklı davalar farklı kararlar…
Farklı davalar farklı kararlar…

Farklı davalar farklı kararlar…

YENİDÜZEN Kuzey Kıbrıs’ ta yaşanan ölümlü trafik kazaları için son 2 yılda verilen mahkeme kararlarını inceledi

A+A-

Ülkede son dönemlerde ardı ardına yaşanan ve birçok ailenin ocağına ateş düşüren ölümlü trafik kazaları ile ilgili davalarda yargılanan şahıslara 2,5 yıla kadar hapis cezası ile çarptırıldı

Beyza TAÇKİN

Kuzey Kıbrıs’ ta yaşanan trafik kazalarında ölümle sonuçlanan davalar için son iki yılda 5 ayrı karar açıklandı.

Ölümlü trafik kazalarına sebep olan şahıslar için son iki yılda sonuçlanan davaların dördünde “hapis cezası” verildi, biri ise ‘para cezası’ ile serbest kaldı.

Sonuçlanan davalarda ölüme sebep olan kişiler, aleyhlerine getirilen davalarla ile ilgili 2,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldı.

Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararlarda özellikle son dönemlerde ölümlü trafik kazalarda yaşanan artışa dikkat çekildi.

Ölümlü trafik kazalarında sürücülerin alkollü olmasının yanı sıra süratli, dikkatsiz ve araçlarının sigortasız olmasına vurgu yapıldı.

Heyet, cezaların ‘caydırıcı’ ve ‘ibret’ verici olması gerektiğine de dikkat çekti.

Özlem Tütüncü’ye 2,5 yıl hapis

Son iki yıl içerisinde ölümlü trafik kazalarına verilen en fazla hapislik cezası, 2,5 yıl oldu. Lefkoşa-Güzelyurt anayolunda 13 Mart 2010 tarihinde Tolga Ballı’nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazası ile ilgili yargılanan Özlem Tütüncü 18 Ocak 2013 tarihinde 2,5 yıl hapse mahkum edilmişti.
Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanığın 100 promil alkollü olduğu tespit edildiğini açıklamış, dikkatsiz sürüş nedeniyle ölüme sebebiyet verdiğini belirtilmişti.

“Alkolsüz ancak süratliydi”

Lefkoşa Ceza Mahkemesi, 8 Ağustos 2012'de Lefkoşa- Güzelyurt anayolunda 11 yaşındaki Nihat Karlı’ya çarparak ölümüne sebep olan Orhan Iravul’u 2 yıl hapse mahkum etmişti.
Heyet, sanığın kaza sırasında sanığın alkolsüz ancak süratli olduğunun tespit edildiğini açıklayarak, suçunu kabul ettiğini ve polise yardımcı olduğunu belirtmişti.
Bununla birlikte Ağır Ceza Mahkemesi, trafik kazalarında birçok kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, bu tür suçların bir şekilde önlenmesi için caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesi gerektiğine vurgu yapmıştı.

“Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sürüşe 2,5 yıl”

Öte yandan Lefkoşa’da Hocaoğlu Petrol yakınlarında 2012 yılının son gününde meydana gelen ve Natalya Kutnetsova’nın ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili yargılanan Elçin Alizade, 2,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Alizade’nin kaza sırasında alkollü, ehliyetsiz, sigortasız ve dikkatsiz olduğunun tespit edildiğini vurgulamıştı.
Heyet, ‘tedbirsizlik ve dikkatsizlik sürüş’ suçlarının mahkemelerde geniş yer bulduğuna değinerek, ölümlü kazalarda son yıllarda adeta bir patlamanın yaşandığına dikkat çekmişti.


Türkmen, 5 bin TL para cezası ile serbest kalmıştı

Ağır Ceza Mahkemesi Heyetleri, ölümlü trafik kazaları ile ilgili hapislik cezalarının yanı sıra sanıkları para cezasına da çaptırdı. Girne Ağır Ceza Mahkemesi, Girne-Lefkoşa anayolu üzerinde 4 Nisan 2013 de meydana gelen ve 19 yaşındaki Şehmuz Kara’nın ölümü ile sonuçlanan kazayla ilgili Hamit Türkmen’i 5 bin TL para cezasına mahkum etmişti.
Başkan Peri Hakkı, Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeller ve Yargıç Mesut Mesutoğlu’ndan oluşan Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, sanık Hamit Türkmen’i kazayla ilgili ‘ihmalkarlık ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme’ davasından suçlu bularak mahkum etmişti.
Heyet, sanığa hürriyeti bağlayıcı bir ceza vermenin uygun ve adil olmadığını ifade etmiş, tüm hususlar dikkate alındıktan sonra aleyhine getirilen tüm davalardan 5 bin TL para cezasına çarptırıldığını açıklamıştı.


Kezban Yönlüer’e 1 yıl hapis

Bunun yanı uzun süredir yargı süreci devam eden Kezban Yönlüer, 1 yıl hapse mahkum edilmişti. Gönyeli’ de 18 Ocak 2012 de meydana gelen Alkın Coşkun’a aracı ile çarparak ölümüne sebep olan Kezban Yönlüer, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl hapse çarptırılmıştı.
Toplamda aleyhine 6 dava getirilen, tüm davalardan suçlu bulup mahkum edilen Yönlüer’e verilen 1 yıl hapislik cezasına Alkın Coşkun’un ailesi tepki göstermiş, cezayı az bulmuştu.
Yönlüer’in ailesi ise kızlarına verilen 1 yıl hapislik cezasının ‘adil olmadığını’ iddia etmiş, tepkilerini dile getirmişti.

Bu haber toplam 3474 defa okunmuştur