1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. FAB Solar’dan çevreci elektrik üretimi
FAB Solar’dan çevreci elektrik üretimi

FAB Solar’dan çevreci elektrik üretimi

FAB Solar’dan çevreci elektrik üretimi

A+A-

Levent ÖZDAĞ

Ülkemizde birçok alana yatırım yapan saygın şirket FAB Ltd yaptığı yenilikler ile dikkat çekiyor. Elektronik eşya, beyaz eşya ve otomobil sektöründe yer alan FAB Ltd, FAB Solar ile de yeni projelere imza atıyor. FAB Solar sistemi ile evlere ve iş yerlerine bedava elektrik götürmeye devam ediyor.

Exotic Hotel, Sinerji Market ve Sinerji Plaza’nın enerji ihtiyacını solar sistem ile karşılayan FAB Ltd. Damdelen Petrol projesinden sonra ülkemizde halen inşaatı devam eden ilk ve tek göz hastanesinin de enerji ihtiyacını solar sistem ile karşılayacak. FAB Ltd. Planlama ve Pazarlama Müdürü Aytunç Bahşi ile Op. Dr. Mustafa Güvenir, dev projenin sözleşmesini geçtiğimiz gün imzaladı.

Ülkemizin tanınmış göz doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Güvenir’in Yenikent bölgesinde hayata geçirmeyi hedeflediği Ada’nın ilk ve tek göz hastanesinin inşaat çalışmaları hızla devam ederken, Op. Dr. Güvenir, hastanenin donanımı ile ilgili de çalışmalarını kademe kademe sürdürüyor.

“BÜYÜK PROJELERE İMZA ATIYORUZ”

FAB LTD Planlama ve Pazarlama Müdürü Aytunç Bahşi, solar sisteminin büyük projelerle büyüdüğünü kaydetti. Bahşi, yaptıkları projeler ile ilgili şöyle konuştu;
“FAB Ltd, FAB Solar olarak daha önceden de başlatmış olduğumuz büyük projelere şu anda da devam ediyoruz. FAB Solar bünyesinde daha önce Exotic Hotel gibi büyük bir projeyi gerçekleştirmiştik. Kademeli şekilde solar sistem kurulumumuz devam etmektedir. Yine Sinerji Plaza’nın internet kafesi ve marketinin elektriğin bir kısmını solar sistem ile karşılamaya devam ediyor. Damdelen Petrol İstasyonu’na sistemi kurmaya devam etmekteyiz. Artık petrol istasyonları da yıkama bölümlerini ışıklandırma, benzin pompası ve diğer küçük market bölümlerinin elektrik ihtiyaçlarını yine solar sistem ile karşılıyoruz.

GÖZ VE LAZER HASTANESİ’NE SOLAR SİSTEM

Bahşi, Kuzey Kıbrıs’ta ilk olacak olan Göz ve Lazer Hastanesi’ne Solar sistem kuracaklarını ifade etti. Bahşi, sözlerine şöyle devam etti;
“En son büyük önemli projemiz Kıbrıs’ta ilk olan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Güvenir’in Göz ve Lazer Hastanesi’ne Solar sistem ile elektrik ihtiyacı karşılayacağız. Yine hastanede mevcut cihazlar, klimalar, ışıklandırma sistemini karşılayacak şekilde kurulumu gerçekleştireceğiz. Solar sistem kurulumumuz hastanede kademeli olarak gerçekleşecek. Birinci aşamada büyük bir ihtiyacını karşılayacak şekilde kurulum yapacağız. Hemen sonrasında ikinci kısımda ihtiyaç tam olarak netleştirildikten sonra kalan ihtiyacı da tamamlayacak şekilde solar sistemi kuracağız. Sayın Mustafa Güvenir bu anlamda çok çevreci bir yaklaşım göstermiştir.”

Aytunç Bahşi’ye sorduk, cevaplar aldık;

• Diğer Dünya ülkelerinde Solar sistem elektik ihtiyacı karşılanan yerler var mı?
• “Artık Avrupa ülkelerinde devlet zaten bireysel anlamda kullanıcılara dair teşvik ile hayata geçiriyor. Aynı zamanda kendi kurumlarında bütün elektrik ihtiyaçlarını yine solar sistem ile karşılamaktadır. Bunun gibi doğayı, çevreyi, ülkesini seven bir özel hastaneye de mutlaka teşvik ile özel kredilerle yardım yapılıyor.”

• Hastane ile normal bir evin solar sistemi kurması arasındaki fark nedir?
• “Buradaki tek sıkıntımız şu anki KIBTEK ve YEK kurulunun yasa ve tüzükleri gereği ev kullanıcıları mahsuplaşma şeklinde gündüz ve gece ihtiyaçlarını solar sistemden karşılayabilmektedir. Ancak tarifesi iş yeri olarak geçen sayaçlar sadece gün ışığının mevcut olduğu saatlerde sistemler kurulmaktadır. Ev kullanıcılarına göre iş yerlerinin dezavantajıdır. Ancak yatırım bedelini belirlerken gündüz ihtiyacını karşılayacak şekilde bir yatırım yaptırıyoruz. Sistem kendini 5 yılda yenilemektedir. Yani solar sistem kurulumunda 5 yıl üretim garantisi, 25 yıl kurulum garantisi verilmektedir. 25 yılın sonunda sistem sadece %20 gibi bir üretim düşüşü gösterir. %80 performans ile üretimine devam edecektir.”

• FAB Ltd ve FAB Solar’ın bundan sonraki hedefleri nelerdir?
• “Her alanda, hastaneden tutun da benzin istasyonuna, tarladan, bahçelere, dağ evine kadar her yere uygulanabilir. Şu anda özel ürünlerimizin siparişleri verilmiştir. Solar marketlerimizin açılması planlanmıştır. Artık solar market ürünlerimiz gelecek ve dış bahçe lambaları gibi, yine ev içinde kullanılan vantilatör, ses sistemleri, telefonların usb ile sarj edilebilmesi gibi çok çeşitli ürünler gelecektir. Güneş ışığı ile şarj olacak. Bir kez alım bedeli ödeyerek yıllarca güneş ışığından yaralanarak bu ürünleri kullanma sahibi olunacak. Artık jeneratör devri kısmen kapanacaktır. Jeneratör görevi gören ünitelerimiz gelecektir. Gün ışığından şarj olacaktır. Alınacak ünitenin boyutuna göre 4 ila 6 saat televizyon, ışıklar kullanacak şekilde tasarlandı. Mini bir buzdolabı da kullanacak şekilde elektrik kesintilerinde kullanılabilir bir ünite olacaktır. Kasa şeklinde ve usb girişleri olan ünitelerdir.”

Bu haber toplam 3112 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 270. Sayısı

Adres Kıbrıs 270. Sayısı