1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "EYLÜL’DE AL-VER SÜRECİNE DOĞRU"
EYLÜL’DE AL-VER SÜRECİNE DOĞRU

"EYLÜL’DE AL-VER SÜRECİNE DOĞRU"

Kıbrıs’ın güneyinde yayımlanan gazetelerin iddiası

A+A-

 

 

Simerini: “Son Hız Al-Ver Sürecine Doğru – Herkeste Her Şey Hakkında Fikir Ayrılığı ve Ortada Türk Uyuşmazlığı”

Fileleftheros: “Strateji Konusunda İki Blok – Konseyde Anlaşmazlık, Başkan ve Nikolas Arasında Tartışma Ve Kavga”

Alithia gazetesi ise haberi “Türk Uzlaşmazlığıyla Baş Edilebilmesi İçin Strateji Belirleniyor”

Politis: “ Yeni Strateji İçerikten Yoksun – Ulusal Konsey Tatilden Sonra Yeniden Tartışacak”.

Haravgi: “Ulusal Konsey’den Eylül Ayında Çok Günlü Toplantılar”.

Kıbrıs (güney) Ulusal Konseyi’nin dört saatten fazla süren toplantısında, Kıbrıs Rum tarafının çözüm müzakerelerinde strateji değiştirmesi konusunun yoğun tartışmalara sebep olduğu, Kıbrıs’ta müzakerelerin Eylül ayında al-ver sürecinin başlamasına doğru ilerlediği görüşünün benimsendiği bildirildi.

Simerini gazetesi: “Son Hız Al-Ver Sürecine Doğru – Herkeste Her Şey Hakkında Fikir Ayrılığı ve Ortada Türk Uyuşmazlığı” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs BaşkanıNikos Anastasiadis başkanlığında dün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında, Kıbrıs Rum hükümetiyle siyasi partiler arasındaki tek ortak görüşün, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, KKTC’nin düzeyini yükselmek için B planını uygulamaya koymak amacıyla müzakereleri çıkmaza sürüklediği görüşü olduğunu yazdı.

Gazete, bunun dışında, özellikle Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa ilişkin izlediği stratejinin değişip değişmemesi gerektiği konusunda herkesin herkesle fikir ayrılığının ortaya çıktığını belirtti.

Öze ilişkin olarak ise, Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’nun Temmuz ayı içerisinde tüm müzakere başlıklarına ilişkin tezlerini sunmayı taahhüt ettiğinin, bunun da müzakereleri, büyük olasılıkla Eylül ayında, üçüncü aşama olan al-ver sürecine götüreceği görüşünün netleştiğini yazan gazete, Eylül ayında Türkiye’deki seçim sürecinin de tamamlanmış olacağını vurguladı.

Habere göre, Ulusal Konsey toplantısı Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in müzakere süreci hakkında yaptıkları bilgilendirmeyle başladı, bilgilendirmenin ardından ise partiler görüşlerini ortaya koydu.
AKEL’in, Anastasiadis’in “Hristofyas-Talat uzlaşılarına” geri dönmesi gerektiğini dile getirmesinin ardından buna tepki gösteren DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Anastasiadis’in bu uzlaşı noktalarına geri dönememekle kalmayıp, izlemekte olduğu taktiği sürdürmesi gerektiğini söyledi.
Neofitu, “izlenim yaratma oyunlarına rağmen Eroğlu’nun da sözü edilen uzlaşıları kabul etmediğinin süreç içerisinde ortaya çıkacağını” savundu.

“Eroğlu olduğu sürece çözüm zor”

Bu noktada söz alan eski Kıbrıslı Rum lider Dimitris Hristofyas ise, “Kıbrıslı Türklerin lideri Eroğlu olduğu sürece çözümün mümkün olmayacağı” iddiasında bulundu.

Parti başkanlarının Anastasiadis’ten ayrıca, “Türk uzlaşmazlını nasıl yöneteceği” konusunda bilgi vermesini talep ettikleri ancak net bir yanıt alamadıklarını belirten gazete, Anastasiadis’in, uzlaşı, uzlaşmaya yakın ve uzlaşmadan uzak unsurların listelenmesi şeklindeki “üçlü” önerisinde ısrar edeceğini belirttiğini yazdı.

Habere göre muhalefet partileri Anastasiadis’in bu önerisini “taktik” olarak nitelendirdiler.

Anastasiadis-Papadopulos çatışması

Gazete, Ulusal Konsey toplantısında Anastasiadis ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos arasında sık sık tartışmalar yaşandığını ve Papadopulos’un Ortak Açıklamaya ilişkin eleştirilerinin Anastasiadis’i kızdırdığını yazdı.

Habere göre Papadopulos, “olumsuz gelişmelerin sebebinin Ortak Açıklama olduğunu” öne sürerken Anastasiadis ise buna sert tepki göstererek, “Ortak Açıklama’nın Türk uyuşmazlığı karşısındaki en büyük silahı olduğunu ve bunun sayesinde Türk tarafının uzlaşıların dışında hareket ettiğini kolaylıkla kanıtlayabileceklerini” iddia etti.

Fileleftheros gazetesi, konuya ilişkin haberini: “Strateji Konusunda İki Blok – Konseyde Anlaşmazlık, Başkan ve Nikolas Arasında Tartışma Ve Kavga” başlıkları altında verirken, dünkü konsey toplantısının tartışmalar ve fikir ayrılıklarıyla geçtiğini yazdı.

Gazete, özellikle Kıbrıs Rum tarafının strateji değişikliğine gitmesi konusunda tartışmalar yaşandığını, AKEL ve DİSİ’nin strateji değişikliğinden yana olmayan bir tutum sergilemelerine karşın diğer tüm siyasi partilerin değişiklikten yana tavır koyduklarını belirtti.

Tüm bu tartışmalar sonrasında, Ulusal Konsey’in Eylül ayı içerisinde birden fazla gün sürecek toplantılar gerçekleştirerek, gelişmeleri ele almasına karar verildiğini vurgulayan gazete, ayrıca Kıbrıs Rum tarafına müzakerelerde öneri sunacak ve yol gösterecek bir Jeostratejik Araştırma Konseyi kurulması kararının da alındığını yazdı.

Anastasiadis’in Kıbrıs Türk tarafına yönelik “üçlü liste” önerisine ilişkin de görüş ayrılıklarının konsey toplantısında ortaya çıktığını, DİSİ’nin destek verdiği, AKEL’in ise çekimser kaldığı öneriye diğer siyasi partilerin karşı çıktıklarını yazan gazete, karşı çıkan partilerin, “Eroğlu’nun görüşlerinin sunulması durumunda Downer’in uzlaşı belgesinin masada kalmaya devam edeceği” iddiasını ortaya atıklarını yazdı.

Habere göre AKEL ve DİSİ dışındaki partiler, Anastasiadis’in Eroğlu’na sunduğu ve Eroğlu’nun tezlerinin 2008-2012 uzlaşılarından farklılık gösterdiği iddiasında bulunduğu 19 maddelik belgeyi hatırlatarak, bu belgeyle Downer belgesinin hala bir referans belgesi olduğunun kanıtlandığını öne sürdüler.

Gazete, ortamın, liderlerin 24 Temmuz tarihinde yapacakları görüşme ve Eroğlu’nun bu görüşmedeki tutumu sonrasında netlik kazanacağını vurguladı.

Habere göre Anastasiadis dünkü toplantıda ayrıca, Kıbrıs Rum basınına belgelerin sızmasından ötürü duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

“Strateji Belirleniyor”

Alithia gazetesi ise haberi “Türk Uzlaşmazlığıyla Baş Edilebilmesi İçin Strateji Belirleniyor” başlığı atlında verirken, toplantı sonrasında Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos ve siyasi parti yetkililerinin yaptıkları açıklamalara yer verdi.

Habere göre, Papadopulos açıklamasında, dünkü konsey toplantısında Anastasiadis’in, Eroğlu’yla gerçekleştirdiği son iki görüşme hakkında bilgi verdiğini ve izlenmesi gereken stratejinin tartışıldığını belirtti.

Anastasiadis’in Jeostratejik Araştırma Konseyi kurulmasına karar verdiğini ve tüm siyasi partilerden, bu konseyde yer almaya uygun araştırmacıları önermelerini istediğini belirten Papadopulos, müzakerelerin Eylül ayında al ver sürecine gireceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine ise, Kıbrıs Türk tarafı tüm başlıklara ilişkin tezlerini sunmadan bunun mümkün olamayacağı yanıtını verdi.

Papadopulos, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun son liderler görüşmelerinde Kıbrıs Türk tarafının tüm başlıklar hakkında tezlerini sunacağı taahhüdünde bulunduğunu ve bu taahhüdün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim tarafından da duyurulduğunu savundu.

Gazete, Kıbrıs Rum siyasi parti yetkililerinin konsey sonrasında yaptıkları açıklamalara da kısaca yer verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu açıklamasında, Kıbrıs Rum tarafının “varılan uzlaşı noktalarını öne çıkarması ve al ver sürecinin başlayacağı Eylül ayında, bir anlaşmazlık durumunda Kıbrıs Türk tarafının uzlaşmazlığının ortaya konabilmesi için ilkelere ve tutarlılığa daha çok bağlı kalınması gerektiğini” söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde bir stratejiye sahip olmadığını belirtirken, diğer siyasi parti temsilcileri de Kıbrıs Türk tarafının “uzlaşmazlığının” ortaya konulmasını sağlayacak strateji benimsenmesi gerektiğini vurguladılar.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “ Yeni Strateji İçerikten Yoksun – Ulusal Konsey Tatilden Sonra Yeniden Tartışacak”.
Haravgi: “Ulusal Konsey’den Eylül Ayında Çok Günlü Toplantılar”.
(tak)

Bu haber toplam 1944 defa okunmuştur