1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. EYLÜL AYI HP ORANI 0.51
EYLÜL AYI HP ORANI 0.51

EYLÜL AYI HP ORANI 0.51

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre eylül ayında hayat pahalılığı oranı 0.51 olarak gerçekleşti.

A+A-

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre eylül ayında hayat pahalılığı oranı 0.51 olarak gerçekleşti.
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, DPÖ Müsteşarlığı 2017 yılı Eylül ayı Hayat Pahalılığı- Enflasyon Oranlarını belirledi. 
Buna göre, eylül ayı enflasyon oranında (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 0.51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10.31 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde15.37 değişim gerçekleşti.
En yüksek fiyat artışı, mevsimlik sebze meyveler ile basım türünde görüldüğünü, ilk üç sırayı,yüzde 80.43 ile salatalık; yüzde 52.52 ile kavun ve yüzde 50 ile magazin ve dergi (Aylık) aldı. 
En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; yüzde 48.51 limon, yüzde 26.05 uçak ücreti (Ercan-Antalya) ve yüzde 20.00 Türkiye Cumhuriyeti Piyango bileti oldu.
Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 280 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 127 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş oldu.
Öte yandan eylül ayında, bir önceki ağustos ayına göre, 127 maddenin ortalama fiyatında düşüş yaşandı.
Buna göre, eylülde lokanta ve otel ücretleri, eğlence, yurt dışı turlar, masa üstü bilgisayarlar, eğlence ve kültür ana gruplarının fiyatları düşerken, okulların açılması ile okul giderleri ve yeni sezon ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle de giyim ve ayakkabı ana gruplarında fiyatlar yükseldi. 

ANA MAL GRUPLARINDAKİ DEĞİŞİM ORANLARI
Ana mal gruplarında bir önceki aya göre değişim oranı da şöyle gerçekleşti: 
Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %6.42 artış,Eğitim ana grubunda %4.11 artış, Haberleşme ana grubunda %1.87 artış,Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %1.69 artış, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %1.27 artış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %1.06 artış, Ulaştırma ana grubunda %0.97 artış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0.49 artış, Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0.48 artış, Sağlık ana grubunda %0.39 artış, Lokanta ve Oteller ana grubunda %4.73 azalış,
Eğlence ve Kültür ana grubunda %4.33 azalış.

YENİ SEZON ÜRÜNLERİ FİYATLARI ARTIRDI
Öte yandan; eylül ayında en yüksek artış gösteren ana grubun giyim ve ayakkabı olduğuna işaret edilerek,  bu artışın , yeni sezon ürünlerindeki fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtildi.
İkinci sırada en çok artış gösteren Eğitim’de yeni okul döneminin açılması ile Etüd ücreti, Özel Ders Ücreti ve Özel okul ücretlerinde artış oldu. 
Haberleşmede cep telefonları, gıda ve alkolsüz içeceklerde, taze sebzeler, tereyağı kahvaltılık, bal; konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda; yağlı boya, kira ücretleri, plastik boya; çeşitli mal ve hizmetlerde; bebek bezi (hazır bez), okul çantası, araba koltuğu (bebek için);
ulaştırmada: rot-balans ayarı (işçilik ücreti), uçak ücreti (Ercan-Ankara), dış lastik;  alkollü içecekler ve tütünde: viski, şarap, Zivaniya; mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde: tek sandalye, çarşaf takımı (nevresim), yatak odası takımı; sağlıkta: diş çekimi, mamografi çektirme, diş dolgu ücretlerindeki artışlar nedeniyle bu ana gruplar artı değer gösterdi. 
Lokanta ve otellerde otel ücretleri; eğlence ve kültürde TC piyango bileti, yurt dışı turlar, bilgisayar (masa üstü) fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle bu ana gruplar eksi değer gösterdi.
Eylül ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının ortalaması eksi oldu. 
Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer olan 12 ana grubun, 10 ana grubunda artış olurken, 2 ana grubunda ise düşüş oldu.

Bu haber toplam 2338 defa okunmuştur