1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Evsiz toplum olmanın eşiğinde'
Evsiz toplum olmanın eşiğinde

'Evsiz toplum olmanın eşiğinde'

İpotekli taşınmaz malların açık artırmaya çıkarılmasını hızlandıran yasa önerisi önceki gün Kıbrıs Rum Bakanlar kurulunca onaylanıp, meclise gönderildi…

A+A-

Troyka’nın 436 milyon Euro’luk 6’nci dilim krediyi vermek için Kıbrıs Rum yönetimine şart koştuğu, banka ipoteği altındaki konutların satışını düzenleyen yasa önerisi önceki gün Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’ndan geçti ve meclise gönderildi.
İpotekli konutların satışa çıkarılmasıyla ilgili ekspres prosedürler ve katı bir takvim öngören yasa önerisi dünkü gazetelerde okurlara geniş aktarıldı ve genellikle manşetlerde yer buldu.
Fileleftheros haberi “13 Adımda Hepsi Açık Artırmaya Gidecek... Yeni Yasa Bankalara Hangi Silahları Veriyor, Borçlular Nasıl Korunuyor... Yasa Tasarısı: Kritik 90 Gün, Yeniden Yapılandırma ve İpotekli Taşınmazın Mecburi Satışı” başlık ve spotlarıyla manşetten verdi.

Birinci konut da Ocak 2015 itibarıyla açık artırmaya çıkarılacak

Gazeteye göre, Anastasiadis hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısına ilişkin raporda, Troyka’dan 436 milyon Euro’luk 6’ncı dilim kredinin alınması yolunun, taşınmazların 13 aşamadan oluşan ekspres prosedürden geçmekte olduğu; bu prosedüre 1 Ocak 2015 itibarıyla birinci konutun (ailenin içerisinde yaşadığı ev) da ekleneceği belirtiliyor.
Habere göre, ödemesi 90 günden fazla geciken krediler, takipteki kredi kategorisine alınıyor. Durumu bu kategoriye giren kişilerin, taşınmazlarını açık artırmada satılmaktan kurtarabilmek için kredi yapılandırma yolunu izlemesi gerekecek. Troyka’nın istemesine karşın, açık artırma prosedürüne Rum Tapu Dairesi müdahil olmayacak. Banka, 90 gün geçtikten sonra kredi alana, borcunu 30 gün içerisinde kapatmasını isteyen, aksi takdirde bankanın, ipotekli taşınmazı satma hakkını kullanacağı uyarısında bulunan bir mektup gönderecek. Bankanın tanıyacağı bu 30 gün içerisinde borçlular, kendisinden istenilen meblağ veya herhangi başka itirazlar için mahkemeye başvurabilecek. Borcun yeniden yapılandırılmasının başarısız veya imkânsız olduğu durumlarda açık artırma usulü satış prosedürü başlatılacak. Banka ve borçlu, satılacak taşınmazın değer tespiti için lisanslı uzman (eksper) atayabilirler. Bazı durumlarda üçüncü bir bağımsız uzman da atanabilir.
Gazete, Kıbrıs Rum Maliye ve İçişleri bakanlıkları tarafından hazırlanan “Taşınmaz Mal İpotek ve Devirleri Yasası 2014” isimli yeni yasal düzenlemenin ipotekli taşınmazların satılmasına ve açık artırmaya çıkarılmasına olanak tanıdığını, öngörülen 13 adımda borçlu kişinin bankalar ile yapılacak düzenlemelerle malını kurtarabileceğini ya da malını tamamen kaybedeceğini yazdı.
Yasa önerisinde öngörülen prosedürün 13 maddesinin satır başlarına da yer verilen haberde, açık artırmaya çıkarılacak malın gerçek değerini bilen gerçek veya tüzel kişilerin açık artırmaya katılamayacağı; prosedürün tamamlanmasından sonraki bir yıl içerisinde taşınmazın satılamaması veya mahkemeye giden konularda borçlunun veya borç verenin aleyhine karar olan durumlarda bankanın, açık artırmaya katılarak ilgili taşınmazı satın alma hakkı bulunduğu; taşınmazı açık artırmada satılacak kişilerin ilgili mala büyük zarar vermesi veya tahrip etmesi halinde ise 6 aya kadar hapis veya 3 Bin Euro’yu geçmeyecek para cezasına çarptırılacağı da kaydedildi.

Anastasiadis: “Karar zor ama avantajlı”

Simerini, Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nda dün onaylanan yasa tasarısının içeriğine de yer verdiği haberini birinci sayfasından “Mallarımız Ekspres Prosedürlerle Açık Artırmaya... İnanılmaz... Ödemesi 90 Gün Geciktiğinde Açık Artırma... Anastasiadis’in İzahından Sonra Endişeler Arttı... Birinci Konutun Yitirilmesi Korkusuyla Ayaklanma” başlık ve spotlarıyla yansıttı.
Gazete haberinin “Karar Zor Ama Avantajlı... Hükümet Partilerin Endişelerini Böyle Gidermeye Çalışıyor” başlıklı bölümünde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün, ipotekli konutların satış prosedürlerinin hızlandıran yasa tasarısı nedeniyle hükümetine yöneltilen eleştirilere cevap vermeye çalıştığını ancak ikna edemediğini yazdı.
Gazeteye göre “ekonomide kaydedilen ilerlemeye karşın bütün sorunlarımızı aşamadık. Krizden çıkmanın tek yolu kalkınmadır” diyen Anastasiadis, ülkenin içerisinde bulunduğu zor ekonomik durumdan çıkması için hükümetinin zor kararlar alması gerektiğini söyledi. Açık artırma yasasının onaylanmasıyla borçluların da yargıya başvurma olanağına ve taşınmaz değerlerinin saptanmasında adil bir yönteme kavuşulduğunu söyledi.

Siyasi partileri ikna edemedi: “Endişelerimiz izahtan sonra daha da arttı”

Anastasiadis’in izahatına Rum siyasi partilerden tepki geldiğini belirten gazete, AKEL, EDEK ve Vatandaşlar Hareketi’nin, izah öncesine göre daha çok endişelendiğine vurgu yaptı. Partiler, siyasi partilerle istişare davetinin, yasa tasarısının onaylanmasının ardından gelmesini de sert dille eleştirdi.

Köşk önünde toplanıp protesto ettiler

Habere göre, Anastasiadis’in Kıbrıs Rum halkının ve siyasi partilerin endişelerini dağıtma maksatlı izahını yaptığı sırada Rum Başkanlık Köşkü önünde toplanan “Açık Artırma Karşıtı Tüm Kıbrıs Eşgüdüm Komitesi” üyeleri, hükümet tarafından ileri götürülmekte olan yasayı protesto etti. Gerek Eşgüdüm Komitesi, gerek Küçük Esnaf ve Zanaatkarlar Derneği sözcülerinin, “sivil topluma saldırı” diye niteledikleri yasa tasarısına karşı protesto eylemlerini tırmandırmaktaki kararlılıklarını ortaya koydular. Köşk önüne “Hiçbir Kıbrıslı Evsiz Kalmasın” yazılı pankart açan eylemciler, her iki kurumun da ilk hedefinin sendikaların işbirliğinde miting ve eylemler düzenlemek olduğunu vurguladı.
Politis, Anastasiadis’in Rum halkını yatıştırmak için yaptığı izahatı “Ödeme Acizliği Çerçevesi İçin 5 Mekanizma ve Taşınmaz Açık Artırmaları İçin 13 Aşama... Başkan Çarpıklıkların Kaldırıldığını Görüyor” başlığıyla manşete çekti.
Anastasiadis’in, yapılan yasal düzenleme konusunda gereksiz bir panik yaşandığı görüşünü ortaya koyarak, yasal düzenleme ile çarpıklığın ortadan kalkacağını; kredileri takipteki kişilerin haklarının tam olarak sağlanacağını; nüfusun fakir kesiminin birinci evinin korunmasını sağlayacak ödeme acizliği çerçevesi tamamlanıp, kurumsallaşana kadar birinci konutun açık artırmalardan tamamen muaf tutulacağını söylediğine işaret etti.

“Evsiz toplum olmanın eşiğinde”

Haravgi haberi “Otuz Günlük Süre... Bir Ömrün Zahmet Ve Sıkıntısı Ala Una Ala Tre (haraç mezat)... Başkan Anastasiadis’in Birinci Evin Korunmasıyla İlgili Öneri Değil, Niyet İlan Etti” başlıklı manşete çekti.
Gazete haberini “Korku ve endişeler doğrulandı. Kıbrıs’ta evsiz toplumu oluşmasının eşiğindeyiz. Birinci konutların bile toplu haczi, ilgili yasayı dün meclise gönderen hükümetin de mührünü taşıyor” yorumuyla aktardı.
Alithia ise manşet haberine “Başkan Açık Artırma ve Ödeme Acizliği Yasasına Kapsamlı Çağdaşlaşma Çerçevesi İlan Etti... Fakir Borçlulara Net Koruma... Uymaları İçin Bankalara Başkanlık Baskısı” ve “13 Adımlı Açık Artırma Prosedürü... Yasa Tasarısı Neler Öngörüyor... Konutlar Satın Alınarak Sahipleri Kiracıya Dönüştürülüyor” başlıklarını attı. (tak)

Bu haber toplam 2163 defa okunmuştur
Etiketler : ,