1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Evrensel medya etik kuralları ihlal edildi"
Evrensel medya etik kuralları ihlal edildi

"Evrensel medya etik kuralları ihlal edildi"

TIP-İŞ, bazı gazetelerde yer alan ‘bir doktorun uyuşturucu ile yakalandığına’ ilişkin haberlerin, evrensel medya etik kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

A+A-

TIP-İŞ, bazı gazetelerde yer alan ‘bir doktorun uyuşturucu ile yakalandığına’ ilişkin haberlerin, evrensel medya etik kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

TIP-İŞ, geçtiğimiz günlerde ülkede ilk kez canlıdan canlıya organ nakli yapıldığını ancak basının bu olaya gereken önemi vermediğini de kaydetti.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ) Başkanı Dr. Sıla Usar, bugün Kıbrıs Türk medyasına yönelik açık mektup yayınladı.

Ülkelerin demokratikleşmesinde, düşüncenin oluşturulması ve açıklanmasında basının önemli bir göreve sahip olduğunu belirten Usar, kamuoyu oluşturulmasında ve ifadelendirilmesinde basının rolünün tartışılmaz olduğunu, bu bağlamda basına büyük bir sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Gazetecilerin evrensel medya etiği çerçevesinde görev yapması gerektiğini kaydeden Usar, son günlerde gazetelerde yer bulan bazı haberlerin evrensel medya etiğine uymadığını savundu.

Usar’ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Bunun en son örneği ‘ünlü doktor uyuşturucudan yakalandı’ ve konu ile ilgili müteakip haberlerdir. Söz konusu haber evrensel medya etik kurallarının birçok maddesini ihlal etmiştir.

Aynı zamanda ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen ve sağlık hizmetlerimiz için önemli bir mihenk taşı olan organ nakli konusuna kamuoyunu yeterince bilgilendirecek şekilde yer verilmemiştir.

Bahse konu kişi hekim değildir. Hekim olmadığı halde doktor olarak ifşa edilmesi,  ‘Gazeteci elde ettiği bilgi doğrulatmak için çaba göstermelidir’ kuralına aykırıdır. ‘Gazeteci, kişi ve kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde aşağılayan, hakaret içeren ifadeler kullanılmamalıdır’. Söz konusu haberlerde bir meslek grubunu -hekimlik mesleğini- küçük düşürücü, maksadını aşan ifadeler kullanılmıştır.  ‘Gazeteci haberde yapılan yanlışı en kısa zamanda düzeltmekle yükümlüdür’. Doktor ifadesi haberlerde ısrarla kullanılmış olup, yanlışı düzeltme yoluna gidilmemiştir.”

Yakın zamanda ülkede canlıdan canlıya organ naklinin ilk kez yapıldığını ve başarıyla sonuçlandığını anımsatan Usar, bunun ülkenin sağlık hizmetleri açısından önemli bir başarı olduğunu ancak yapılan haberlerin konu ile ilgili kamuoyuna yeterince bilgilendirmeye yönelik olmadığını savundu.

Usar, “Yanlış bilgi veren haberler manşet olurken, tıp dünyamız için çok büyük bir adım olan organ nakli konusuna gereken önem verilmemiştir. Basınımızı bu konuları yeniden değerlendirmeye davet eder saygılarımızı sunarız” dedi.

TABİPLER BİRLİĞİ: “EMBRİYOLOĞUN HEKİMLİKLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim de, bir süredir basında “uyuşturucu” ile ilgili adı geçen embriyoloğun “doktor” diye lanse edildiğini, ancak bu alanın hekimlikle hiçbir ilgisinin olmadığını bildirdi.

Besim yazılı açıklamasında, bir süreden beri basında “uyuşturucu” ile ilgili adı geçen bir embriyoloğun “doktor” diye lanse edildiğini kaydederek, “Adı geçen kişi tıp ya da diş hekimi değildir ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği üyesi de değildir” dedi.

Besim, günlük yaşamda “Doktor” unvanının hekimlerin kullanabileceği bir unvan olduğuna dikkat çekerek, bu konunun herhangi bir hekimle hiçbir ilgisinin olmadığını kaydetti.

 

(tak)

Bu haber toplam 2732 defa okunmuştur