1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Evliliklere sınırlama
Evliliklere sınırlama

Evliliklere sınırlama

Meclise sunulan teklif, aile birleşimi için Avrupa Ekonomik Topluluğu sınırları dışında yapılan evliliklerde 24 yaş sınırını öngörüyor

A+A-

Oturum hakkı kazanmak için yapılan evliliklerin önüne geçmek için Danimarka'daki uygulamadan esinlenen Norveç hükümeti, gençlerin başka ülkelerde evlenmelerini engellemek amacıyla aile birleşimi kriterlerini değiştiriyor.

Norveç Adalet Bakanlığı, yurt dışında zorla yaptırılan evliliklerin önlenmesi amacıyla hazırladığı teklifi meclise sundu.

Sağcı Parti ve İlerleme Partisinin destek verdiği teklif, Avrupa Ekonomik Topluluğu sınırlarının dışında yapılan evlilikler için 24 yaş sınırı getirilmesi ile yurt dışında evlendiği eşini ülkeye getirmek isteyen Norveç vatandaşlarının en az 300 bin kron (104 bin lira) gelir beyan etmek zorunda olmasını içeriyor.

"ZORLA EVLİLİK BÜYÜK SORUN"

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yardımcısı Himanshu Gulati, yaz döneminde bazı gençlerin ülkelerine götürülerek evlilik konusunda baskıya maruz kaldıklarının bilindiğini söyledi. Gençlerin zorla evlendirilmesine seyirci kalamayacaklarını ifade eden Gulati, şöyle dedi:

"Danimarka örneğinde yabancı uyruklu kızların daha geç yaşlarda evlendiklerini görüyoruz. Bu durum, gençlerin eğitimlerini tamamlamaların, iş hayatına atılmalarını ve daha bağımsız olmalarını sağlıyor. Pakistan'da, Afganistan'da, Irak'ta, İran ve Türkiye'de bu örnekleri gördük. Norveç'te evlilik yaşı yaklaşık 24. Bu yaştan önce evlenenler baskıya maruz kalabiliyor. Bu sınırı onlara yardımcı olmak için istiyoruz. Bazı gençlerin bu kategoriye girmediklerinin farkındayız ancak zorla evlilik o kadar büyük bir sorun ki bu durumu çözmek için bazı unsurları göz ardı etmeliyiz."

Öte yandan Kızılhaç örgütünün zoraki evlilik dairesinde görevli Anne Stifjeld, Norveç basınına yaptığı açıklamada, gençlerin yaz döneminde zoraki evlilik sürpriziyle karşılaştığını ve geleneklerin gençleri tepkisiz bıraktığını söyledi.

Ancak hükümetin bu önerisinin işe yarayacağından emin olmadığını ifade eden Stifjeld, "Norveç'te evlilik yaşı 18, ancak bazıları genç yaşta nişan yaparak zaten gençleri bağlıyorlar. 24 yaşına girdiğinde işi resmiyete döküp başvuruda bulunuyorlar" ifadesini kullandı.

Norveç'te kesin bir rakam olmamakla birlikte 2013 yılında yabancı uyruklular arasında 85 zoraki evlilik olayının kayıtlara geçtiği ve bu sayının 2011 yılındaki sayının iki katı olduğu belirtildi.

(AA)

Bu haber toplam 1100 defa okunmuştur