1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Evimi İstiyorum, Şehrimi İstiyorum'
Evimi İstiyorum, Şehrimi İstiyorum

'Evimi İstiyorum, Şehrimi İstiyorum'

Eylemde, Mağusa’dan Güney’e tek ulaşım noktası olan 2.5 Mil Akyar Kapısı’nın yanında, Derinya Kapısı’nın açılmasının faydalarına dikkat çekildi.

A+A-

DERİNYA'nın güneyinde de eylem

Derinya Belediye Binası’ndan Mağusa Caddesi’ne kadar yürüyen kalabalık Kıbrıslı Rum grubu, Derinya sınırında durarak eylemlerini gerçekleştirdi. Güney Kıbrıs’taki Mağusa Caddesi’nde gerçekleşen eyleme katılım oldukça yüksek oldu.

 


YENİDÜZEN (Özel)

Mağusa’da bulunan Derinya Kapısı’nın karşılıklı geçişlere açılması talebiyle dün Kıbrıslı Türklerle birlikte Kıbrıslı Rumlar da eş zamanlı eylem düzenledi. Her iki tarafta da 10.00 – 11.00 saatleri arasında Derinya barikatında yapılan eylemde, bölgedeki Kuzey ve Güney arasındaki geçiş sürelerinin kısalması, geçişlerin Derinya Kapısı üzerinden de açılması için ortak çağrıda bulunuldu.

YOĞUN KATILIM VARDI
Derinya Belediye Binası’ndan Mağusa Caddesi’ne kadar yürüyen kalabalık Kıbrıslı Rum grubu, Derinya sınırında durarak eylemlerini gerçekleştirdi. Güney Kıbrıs’taki Mağusa Caddesi’nde gerçekleşen eyleme katılım oldukça yüksek oldu. Özellikle Derinya, Mağusa ve Limasol bölgelerinde yaşayan Rumlar eyleme yoğun ilgi gösterdi. Eylemde, Mağusa’dan Güney’e tek ulaşım noktası olan 2.5 Mil Akyar Kapısı’nın yanında, Derinya Kapısı’nın açılmasının faydalarına dikkat çekildi.

“EVİMİ İSTİYORUM, ŞEHRİMİ İSTİYORUM”
Rumca şarkılar eşliğinde ellerinde “Evimi istiyorum, şehrimi istiyorum” “Derinya Kapısı Açılsın”, “Mağusa Caddesi Açılsın”, “Dönüş Yolu Açılsın” yazılı Rumca pankartlar taşıyan eylemciler, barış mesajları verdi. ‘Mağusa Kentimiz Örgütü’ sözcüsü Pavlos Yakovu, Mağusa Caddesi’nde gerçekleştirilen eylemde kısa bir açıklama yaptı. Yakovu, Derinya Sınır Kapısı’nın açılmasını, tellerle çevrelenmiş Maraş’ın yeniden yerleşime açılması ile ilgili sürecin ilk adımı olarak gördüklerini söyledi. Yakovu şöyle dedi: “Bu kapının açılması iki toplum arasındaki diyalogu arttıracak ve iş birliğini geliştirecektir. Toplum arası güvene ve barışa hizmet edecek bir adımdır. Maraş’ın yeniden yerleşime açılması toplum arası iş birliğini ve kolay erişimi sağlayacak bir geçiş noktası olacaktır. Derinya kapısının açılması ile ilgili bölgedeki mesafe kısalacak insani ihtiyaçlar daha kolay karşılanacak ve toplum arası ilişki güçlenecektir. Buranın açılması ile insanların daha kolay iş bulacağına, ürünlerini daha kolay pazarlayacağına ve bölgedeki arkeolojik değerlerin daha etkili biçimde görülebileceğine bu şekilde ekonominin birleşmesine fayda sağlayacak yapının ortaya çıkacağına inanıyoruz. Buraya katılan sivil toplum örgütleri siyasiler ve vatandaşlarla Derinya Kapısı’nın açılmasını istiyoruz.” Yapılan konuşmaların ardından Kuzey ve Güney’de hazırlanan basın açıklamaları Birleşmiş Milletler yetkililerine teslim edildi. Eylemcilerin birçoğu, Derinya Kapısı’nın açılması ile Mağusa Bölgesi’ndeki Kuzey ve Güney arasındaki geçişlerin, zaman ve enerjiden tasarruf sağlayacağının altını çizdi.

EYLEME KATILANLAR NELER SÖYLEDİ? EYLEME KATILANLAR NELER SÖYLEDİ?

Georgia Irakleous: “Mağusa Kapısı’nın açılması ile problemin çözümü için iyi bir adım atılmış olacak.”

Demetvia Andreas: “Bu kapının açılması ile biz diğer ülkelerle de birleşebileceğimizi gösterebiliriz ve bu da ileride turizm için çok faydaları olacaktır.”

Ckristiana Demetriadou: “Gerçekte ülkemiz için, bizim için daha fazla özgürlük olacaktır ve bu da turizm için daha karlı olacaktır. Daha çok insan ülkemizi ziyaret edip, her iki tarafı da kısa sürede gezip görecektir.”

Peter Day: “Sanıyorum Kıbrıs için artık ileriye bakma zamanı geldi. Geçmişte olan geçmişte kalmıştır. Birçok acı ve kırgınlık yaşandı ama artık çocuklarımız için, hepimiz için birleşmemizin zamanı gelmiştir.”

Christos Cyrıxcou: “Bu kapının açılması iki taraf için faydalı olacak diye düşünüyorum. Tahminim bu problemin çözülmesi için de güçlü bir adım olacaktır. Bununla birlikte birçok turist de bölgemize, ülkemize ziyarete gelecektir.”

Phanos Ionıdes: “Kapının açılması hem adamız adına hem de Derinya için çok güzel bir adım olacaktır. Özellikle bu bölgenin turizm potansiyeli açısından bu çok önemli diye inanıyorum. Buraya Mağusa’dan, Limasol’dan geliyoruz, ümidimiz güzel gelişmeler olacağıdır.”

George Chritou: “Kapının açılması adanın birleşmesi yönünde olumlu bir adım olacaktır. Bununla birlikte eminim ki birçok turist kazanacağız.”

Bu haber toplam 1978 defa okunmuştur