1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Euro Bölgesi Liderleri Yunanistan için anlaştı
Euro Bölgesi Liderleri Yunanistan için anlaştı

Euro Bölgesi Liderleri Yunanistan için anlaştı

Euro Bölgesi liderlerinin yaklaşık 16 saati aşan zirvesinde Yunanistan tümüyle iflas etmemek ve Euro’dan çıkmamak için çok ağır tavizler vermek zorunda kaldı.

A+A-

Euro Bölgesi liderlerinin yaklaşık 16 saati aşan zirvesinde Yunanistan tümüyle iflas etmemek ve Euro’dan çıkmamak için çok ağır tavizler vermek zorunda kaldı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB tarihinin en uzun zirveleri arasına giren toplantının ardından Twitter mesajında "Euro Bölgesi zirvesinde oybirliğiyle anlaşma sağlandı. Herkes Yunanistan'ın ciddi reformlar ve mali destekle Avrupa İstikrar Mekanizması programına (3. kurtarma paketi) dahil olmasına hazır" dedi.

Yunanistan'da kemer sıkma politikasını sonlandırma; AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF troykasını gönderme ve borçları kırpma vaadiyle iktidara gelen Başbakan Aleksis Tsipras neredeyse bütün taahhütlerinden geri adım atmaya zorlandı.

İstenilen şartları kabul etmemesi halinde ülkesi Euro Bölgesi'nden çıkarılmakla tehdit edilen Tsipras, halihazırda taahhüt ettiği çalışma piyasasında ve emeklilik sisteminde reform, KDV ve vergi düzenlemeleri ile özelleştirmelere ilaveten Troyka temsilcilerinin hükümet kararlarını veto yetkisiyle Atina'ya dönmelerini ve kamu varlıklarının 50 milyar Euro’luk özelleştirme fonuna devredilmesini kabul etti.

Tsipras'ın IMF'yi gönderme çabası sonuç vermezken bu kurumun mevcudiyetinin yeni kurtarma paketi için "önşart" olduğu kayıt altına alındı.

“REFORMLARIN BU HAFTA PARLAMENTODAN GEÇMESİ ŞARTI KONULDU”

Son beş yıldaki 240 milyar Euro’luk iki kurtarma paketine rağmen krizden krize savrulan Yunanistan'a 86 milyar Euro’yu bulacak üçüncü kurtarma paketi için istenilen reformların bu hafta parlamentodan geçmesi şartı ileri sürüldü.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, üçüncü kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'a dayatılan yeni şartların Atina'nın 5 Temmuz'daki referandumda reddettiği şartlardan "bariz şekilde çok daha ağır olduğunu" söyledi.

İktidara geldiği 25 Ocak seçimlerinin ardından Euro Bölgesi'yle müzakereleri yavaştan alan ve reformlar konusunda vakit israfıyla suçlanan Çipras, Yunanistan'da bankaların kapalı tutulduğu ve ATM'lerdeki paranın bitmek üzere olduğu bir aşamada, elinin görece en zayıf olduğu dönemde en zorlu pazarlıklara girerek siyasi kariyeri açısından ağır risk aldı.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Twitter mesajında Euro Bölgesi'nin kendilerine dayattığı şartların çok kötü olduğunu belirterek "Bizi enkaza çevirmek istiyorlar. Yeter artık" dedi.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, blogunda Euro Bölgesi'nin taleplerinin "çılgınlık" olduğunu ve AB projesinin savunduğu değerlere ihanet edildiğini savundu.

Beş yıldır devam eden krizde ekonomisi dörtte bir oranında daralan ve kamu borçları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180'ine ulaşan Yunanistan'da bankaların bu hafta da kapalı tutulması bekleniyor.

 

-----------------------------------

"BİZ SONUÇTAN MEMNUNUZ"

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bugün bir tek hedefimiz vardı. Bir anlaşmaya varmak. 17 saat süren pazarlık sonucunda uzlaştık" dedi.

Tusk, Brüksel'de Yunanistan'la ilgili düzenlenen Euro Bölgesi liderler zirvesi çıkışında açıklamalarda bulundu.

Yunanistan'a desteğin devam edeceğini söyleyen Tusk, tek hedeflerinin bir anlaşmaya varmak olduğunu ve 17 saat süren pazarlıklar sonucunda uzlaşıldığını söyledi.

Tusk, anlaşmanın Yunanistan parlamentosu tarafından onaylanması gerektiğine dikkati çekerek, "Avrupalı ortaklar destek sağlayacak. Bu ilerlemeyi ve Yunanistan'ın yapıcı tavrını mutlulukla karşılıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "meşakkatli" bir anlaşmanın sonuçlandığını belirterek, "Biz sonuçtan memnunuz" dedi.

DİJSSELBLOEM: “EN ÖNEMLİ KONU GÜVEN

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem ise zirvede en önemli konunun "güven" olduğuna dikkati çekerek, "Reformlar, borçlar, finansman gibi bütün konuları tartıştık. Bir anlaşmaya varıldı" diye konuştu.

Yunan parlamentosunun birçok yasayı geçirmesi gerektiğine işaret eden Dijsselbloem, "Salı ve Çarşamba günü Yunanistan tüm anlaşmayı parlamentoda onaylamalı" dedi.

-----------------------------------------------------

YUNANİSTAN'DA KEMER SIKMA ÖNLEMLERİ DEVAM EDECEK

Euro Bölgesi liderlerinin 17 saate yakın süren zirvesinde Yunanistan, iflastan kurtulmak ve Euro’da kalabilmek için ağır şartları kabul etmek zorunda kaldı.

Üç yıl süreli 82-86 milyar Euro’luk üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina'nın kabul ettiği koşullardan öne çıkanlar şöyle:

"Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.

IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar Euro’luk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

Yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. Atina Euro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

Yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar Euro’luk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. Yunan Meclisinin bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve Atina'nın Troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek."

(AA)

 

Bu haber toplam 1579 defa okunmuştur