1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Esnaf kira zammına karşı çıktı
Esnaf kira zammına karşı çıktı

Esnaf kira zammına karşı çıktı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Bandabulya’da faaliyet gösteren dükkanların kiralarını 2012’deki seviyeye yükselterek, kira bedellerinde yüzde 60-70 oranında artışa gitme kararı esnafın tepkisine neden oldu

A+A-

Ayşe GÜLER

Lefkoşa Bandabulya’daki dükkanların kiralarına % 60-70 oranında zam yapılması gündeme geldi.
LTB Kira İhale Komisyonu’ndan geçerek, belediye meclisinden onaylanan karar, esnafın tepkisine neden oldu.
Kira fiyatlarının artmasına yönelik karar alınmasının ardından Belediye Pazarı’ndaki esnaf kendi arasında imza toplayarak, ‘zam’ kararında geri adım atılmasını istedi.
İmzalar, geçtiğimiz hafta içerisinde belediyeye sunuldu.

Dükkan büyüklüğüne göre zam oranı değişecek
İşletmeler Şubesi tarafından çalışma yapılarak Kira İhale Komisyonu’ndan geçip, belediye meclisinde onaylanan yeni düzenlemeye göre, yapılacak zam oranı dükkan büyüklüğüne göre şekillenecek.
Daha az büyüklükte olan dükkanların kirasına, bu doğrultuda zam yapılacak.

Yeni düzenleme
Örneğin şu anda 45 TL kira ödeyen dükkan sahibi, yeni düzenleme ile 100 TL kira bedeli ödeyecek. Bunun yanı sıra kirası 90 TL olan bir dükkan sahibinin ödeyeceği miktar 150 TL’ye çıkacak. En büyük dükkanlar arasında yer alan 64 metrekarelik dükkanların kirası ise 480 TL’den 800 TL’ye yükselecek.

Geçtiğimiz yıl zam yapılmadı
Elde edilen bilgiye göre, 2011 yılında restorasyonu tamamlanan Bandabulya’da esnafa 6 aylık kira ödememe olanağı yaratıldı.
Daha sonra UNDP ve belediye tarafından belirlenen ve esnaf tarafından tepkiyle karşılaşan kira bedellerinde peş peşe yüzde 25 ve yüzde 20 oranında indirime gidildi.
Geçtiğimiz yıl ise Kadri Fellahoğlu başkanlığındaki belediye yönetimi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle Bandabulya’daki dükkan kiralarına zam yapmadı.

Belediye esnafla görüştü, taleplerini dinledi
Esnafın imza toplayarak yüzde 60-70 oranında kira artırımına gidilmesine karşı çıkmasının ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın Kira Komisyon üyeleri ile Bandabulya’ya giderek, önceki gün esnafla görüştüğü öğrenildi.
Görüşmenin ‘olumlu’ geçtiği, belediyenin görüşmenin ardından bir hafta sonra yeniden bir araya gelerek, son kararı vereceği kaydedildi.
Esnafın talebi yüzde 20…
Çarşıda iş azlığından yakınan birçok esnaf, dükkan kiralarının ‘minimum’ düzeyde artması gerektiğini savundu.
Geçtiğimiz yıllarda dükkan kiralarına yüzde 20 zam yapıldığını hatırlatan esnaf, “2 yıldır kiralara artış yapılmıyor. Zam yapılacaksa geçtiğimiz yıllardaki gibi yine ayni oranda zam yapılmalı. Esnafın talebi zam yapılacaksa bunun yüzde 20 oranında olmasıdır” şeklinde konuştu.
YENİDÜZEN’e konuşan esnaf, “iş yok, bazı günler siftah bile yapmıyoruz” şeklinde konuşarak, belediyenin esnafın sıkıntıları göz önünde bulundurarak karar almasını istedi.

80 dükkandan 21’i boş
Öte yandan Belediye Pazarı’ndaki 80 dükkandan, 21’i çalışmıyor. belediye kapalı durumdaki dükkanları kiralamak için çalışma yürütüyor.  İçerisinde eşya olan dükkanlarla ilgili hukuki süreç başlatıldığı kaydedildi. 


ESNAF NE DEDİ?

'Bizi de düşünerek hareket edilmeli'

Adil İbiş:  “35 senedir çarşıdayım. Satışlarımız çok düşük. Vatandaş, Bandabulya’ya gelip alışveriş yapmıyor, iş durumumuz bellidir. Gün oluyor, 50 TL veya 100 TL kazanıyorum. Kiraların yüzde 70 oranında artacağını duyduğumuz için esnaf olarak aramızda imza toplayıp, belediyeye sunduk.  Belediyenin kira artırımına minimum düzeyde gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Belediye başkanı ekibiyle birlikte önceki gün buraya gelerek, bizimle görüştü. Bu hafta içerisinde karar verileceğini söylediler. Esnafın durumunu da göz önünde bulundurarak bir karar üretilmesini istiyoruz. Belediye bizi korumalıdır”

Erkan Tayfur:  “Esnaf, belediyenin kira artırımına gitmesine itiraz etti. Vatandaş Bandabulya’ya gelmiyor, iş yok. Siftah yapamadığımız günler oluyor. Para kazansak, kiralara 100 TL değil, 200 TL artış yapılsın. Ancak kazancımız yok.  Aramızda imza toplayarak, belediyeye verdik. Geçtiğimiz gün belediye ekipleri geldi, toplantı yaptık. Durumumuzu anlattık. Bu işin sonu ne olacak bilmiyoruz”

İsmail Yumurtacıoğlu:  “Dükkan kiralarına yüzde 67 oranında zam yapılacağı söylendi. Bizde esnaf olarak bu duruma karşı çıktık, imza topladık. Belediye ekipleri geldi, esnafla görüştü. Esnafın talebi zaman yapılacaksa yüzde 67 oranında değil, yüzde 20 oranında artışa gidilmesidir. 2 senedir kiralara artış yapılmıyor ama bizi de düşünerek hareket edilmeli. Belediye, Bandabulya’nın içini canlandırmalıdır. Yeni meslek grupları çarşının içine gelmeli, boş dükkanlar açılmalıdır.”

Osman Uygar:  “60 senedir çarşının içerisindeyim. Dedemden kalan dükkanda çalışıyorum. Buranın tiryakisi olmasam, işi çoktan bırakırdım. Çarşının durumu bellidir. Belediye insaflı davranmalı, bunu göz önünde bulundurarak dükkan kiralarında artışa gitmelidir. Toplantı yapıldı, makul geçtiğini söyleyebilirim. Bizimle görüştükten sonra belediye ekipleri yeniden bir araya geleceklerini söyledi. yüzde 20 oranında artış yapılabileceğini düşünüyorum. Kazansak daha fazla ödeyebiliriz ancak iş yok”

Baki Dilekçi:  “Esnaf olarak belediyenin dükkanlarda kira artırımına gitmesine yönelik imza topladık, belediyeye sunduk. İş yokluğundan dolayı ödediğimiz kiralar ağır geliyor. Geçtiğimiz yıl kiralara artış yapılmadı. Yüzde 60 civarında artış yapılacağını konuşuluyor. Karşı çıktığımız için bu konu yeniden değerlendirilecek. Geçtiğimiz yıllarda dükkan kiralarına yüzde 15 veya yüzde 20 oranında artış yapılıyordu. Makul bir artış yapılmasını istiyoruz”

Mustafa Altınkalp:  “Çarşıda iş yok, herkes kan ağlıyor. Siftah etmeyen esnaflar var. Kiraların artırımına gidilmesini makul bulmuyorum. Eğer kira artışına da gidilecekse, cüzi bir miktar artış yapılmalıdır”

Bu haber toplam 2355 defa okunmuştur