1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eski eser tasarrufuna 9 ay hapis
Eski eser tasarrufuna 9 ay hapis

Eski eser tasarrufuna 9 ay hapis

Celalettin Çağlayan dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

A+A-

 

Gamze BAYKUR

Ulukışla’daki evinin bahçesinde toplam 9 bin 350 TL değerinde olan çeşitli dönemlere ait 9 adet eski eser parçasını tasarruf eden sanık Celalettin Çağlayan dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. “Kanunsuz eski eser tasarrufu” davasından yargılanarak suçlu bulunan sanık Çağlayan 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bahçesine saklamıştı…
Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi ekipleri aldıkları bir ihbar üzerine 22 Ocak 2014 tarihinde sanık Celalettin Çağlayan’ın Ulukışla’daki evinde yaptığı aramada bahçede saklı vaziyette toplam 9 bin 350 TL değerinde çeşitli dönemlere ait 9 adet eski eser bulmuştu.

Benzeri sabıkası var…
Sanık Celalettin Çağlayan’ın benzeri sabıkası bulunuyor. Sanık Çağlayan 18 Ocak 2011 tarihinde işlemiş olduğu “Kanunsuz eski eser tasarrufu” suçundan dolayı 4 Ağustos 2011 tarihinde 5 bin TL para cezasına mahkum edilmişti.

Güzeler: “Eski eserler bir ülkenin kültürel zenginliğinin simgesidir…”
Davanın kararını okuyan Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Çiğdem Güzeler, sanık Celalettin Çağlayan’ı aleyhine getirilen davadan suçlu bularak mahkum ettiğini açıkladı. Sanığın mahkum olduğu davanın 10 yıla kadar hapis veya 400 TL’ye kadar para cezası öngörülen ciddi ve vahim suç olduğunu belirten Güzeler, hiç kimsenin yasalara aykırı olarak yetkili makamların izni olmaksızın eski eser tasarruf etmeye hak ve yetkisi olmadığını ifade etti. Eski eserlerin bir ülkenin kültürel zenginliğinin simgeleri ve tarihimizin en önemli göstergeleri olduğuna işaret eden Güzeler, bunları korumayan ve sahip çıkmayan toplumların geleceklerini devam ettirme yönünde büyük zarar gördüklerini söyledi. Güzeler, eski eserlerin kültürel miras olmakla birlikte turizm sektörü açısından da büyük önem arz ettiğini dile getirerek hiç kimsenin şahsi menfaatleri uğruna ülkemizin milli servetine, kültürel ve tarihi zenginliğine zarar vermeye hakkı olmadığını belirtti. Güzeler, benzeri sabıkası olan sanık Çağlayan’a hapis cezasının verilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek sanığı 9 ay hapis cezasına mahkum etti.

Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur