1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Eşitliğe itiraz!
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Eşitliğe itiraz!

A+A-

 

Hayat pahalılığındaki artış eşitleniyor.
Yani daha önce yüksek maaş alanlar, yüzdelik oranla hayat pahalılığı hesaplandığında düşük maaş alandan yine daha fazla artış alıyordu.
Bu da yüksek maaşla, düşük maaş arasındaki uçurumu daha da artırıyordu.
Hükümet 2015 yılı için hayat pahalılığı artış modelini askıya aldı ve bu yıl için hayat pahalılığını maaşlara eşit olarak dağıtacak.
Yani düşük maaşlı çalışan, daha önce hayat pahalılığı hesaplandığında örneğin 50 tl’lik artış alıp, yüksek maaşlı 250 tl artış alırken şimdi bu artış herkese eşit, örneğin 150 tl gibi olacak.
Bu uygulamayla maaşlar arasındaki aşırı farkın birazcık olsun daralması, dengelenmesi amaçlanıyor.
Bu kararnameyle ‘Göç Yasası’ adı verilen ve 2011 sonrası işe girenlere bu uygulamaya ek olarak ‘refah artışı’ verilmesi de amaçlanıyor.

***

Hükümet bu kararı alırken kanun hükmünde kararname çıkarıp uygulamaya sokmak istiyor.
Sendikalar ve muhalefetin bir kısmı ‘kanun hükmünde kararname’ çıkarılmasına karşı çıkıyor.
Sendikalar böyle bir uygulamaya gidilmesi halinde kendilerinin de yani sendikaların da görüşlerinin alınıp bir uzlaşı modelinin ortaya çıkarılması gerektiğini söylüyorlar.

***

Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı, konuyla ilgili açıklamasında, 2015’te Hayat Pahalılığı ödeneğini donduran kararnameyle çalışanların ve emeklilerin alım gücünün yüzde 40 oranında düştüğünü söylerken, “Dövizin patlama yaptığı bir dönemde böyle bir karar alınmasıyla, çalışanlar ve emekliler bir kez daha açlığa mahkum edilmiştir” da dedi.
TDP Başkanı Cemal Özyiğit ise yazılı açıklama yaptı ve bu konuda yapılması gerekenin, sendikalarla masaya oturarak uzlaşıya varılması ve varılacak sonucun da Meclis Genel Kurulu’nda yasallaşması olduğunu belirtiyor.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, hükümetin uzun zamandır 2015 yılı Hayat Pahalılığı’nı alt gelir gruplarına daha çok yansıtacak şekilde ödeyeceğini söylediğini anımsattı ve bunu barem tablosunda açılan farkın kapatılması adına yapacaklarını söylediklerini belirtti.
Bu uygulamanın zaman kazanmak ve Ocak maaşlarına yansıtmak olduğu da yine hükümet üyelerinin açıklamaları arasında yer alıyor.

***

Tabii sendikalar kendilerinin kaale alınmadığı yaklaşımı içinde olurken düşük maaş alanların da yüksek maaş alanlarla aynı oranda hayat pahalılığından doğan bir artış almaları hakkında düşünce belirtmediler veya ben işitmedim. Şöyle bir düşünelim; Diyelim ki daha önceki uygulama hayat pahalılığının maaşlara eşit şekilde dağıtılması şeklindeyken hükümet yasa gücünde kararname çıkarsa ve 2015 yılı için hayat pahalılığını maaşlara yüzdelik oranla yansıtacağız dese sendikalar şimdi dedikleri gibi “bizi kaale almadılar” derler miydi?

Bu yazı toplam 2053 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar