1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Esaslı ancak zor konular... Yönetim, toprak ve mülkiyet”
“Esaslı ancak zor konular... Yönetim, toprak ve mülkiyet”

“Esaslı ancak zor konular... Yönetim, toprak ve mülkiyet”

“Toprak iadeleri, Türk askerinin çekilmesi ve federal organlar için seçimlerle ilgili yol haritası”

A+A-

Kıbrıs Rum gazeteleri dünkü liderler görüşmesinde “esaslı ancak zor konuların” ele alınacağına dikkat çeken haberler yayımladı.
 

 

Politis “Esas Şimdi Başlıyor... Liderlerin Bugünden İtibaren Anlaşmazlıkların Üzerine Köprü Kurması Gerekiyor” başlıklı haberinde, BM’nin, yeni güven yaratıcı önlem önerilmemesi, önerilenlerin uygulanmasına ve esaslı müzakerelere odaklanılması teklifini hatırlattı.

Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, mavi renkli kalemle yazılmış Kıbrıs Rum tezleri ile kırmızı renkle yazılmış Kıbrıs Türk tezleri üzerine köprü kurulması ve siyah renkle yazılacak yakınlaşmalar haline getirilmesi hedefiyle çalıştıklarını anımsatan gazete, özetle şunları yazdı:
“Yönetim başlığında, yasama ve yargı erkleri de dahil çoğu yönde yakınlaşmalar kaydedildi ancak yasama erkinin seçim ve işleyiş yöntemi açık duruyor. Kıbrıs Türk tarafı, Talat ve Hristofyas arasında sağlanan dönüşümlü başkanlık ve eş başkanların, bir toplumun oy gücünün öteki karşısındaki etkisinin artırılmasını hedefleyen çapraz oyla seçilmesine ilişkin yakınlaşmayı yeniden gündeme taşıdı.

Kıbrıs Rum tarafı, geçmiş dönemde dönüşümlü başkanlık Kıbrıslı Rumların zihnine olumsuz yüklenmiş olmasından -o zamanlar muhalefette bulunan bugünkü Anastasiadis hükümetinin de bunda katkısı var- dolayı değiştirilmiş sistemin görüşülmesini tercih ediyor.

Kıbrıs Rum tarafının hedeflediği değiştirilmiş çerçeve yine başkanlık sistemine odaklanıyor. Kıbrıslı Rum müzakere heyeti uzmanları, bugün müzakere masasına konulacak önerileri incelemeyi sürdürüyor.
Çözümün referandumlarda muhtemel onaylanması ile çözümün uygulanması ve (artık teorik olan) Zürih Anlaşması Anayasası’ndan Federal Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’na geçiş arasındaki geçiş dönemi konusu da zor görünüyor.

Geçiş dönemiyle ilgili anlaşmazlık
Kıbrıslı Türkler ilke tezi olarak masaya; federal çözümün uygulanması ve Kıbrıs Türk tarafının, cayma olması ve 1960’taki durumun tekrarlanması korkusunun giderilmesi için yeni Anayasa’nın referandumların hemen ardından, geçiş dönemi olmadan uygulamaya konulmasını koydu. Yani Kıbrıs Türk tarafı referandumlardan sonra Kıbrıslı Türklerin yönetime katılması gerektiğini düşünüyor.

Ancak Rum tarafı Kıbrıslı Rumların -2004’te Annan Planı’nın reddedilmesini de gündeme getiren- muhtemel kısa bir geçiş dönemiyle federal rejime geçilmesi ve Kıbrıslı Türklerin otomatikman siyasi eşitlik ve yönetime katılım elde etmeleri korkusunun dikkate alınmasını talep ediyor. Bu nedenle Kıbrıs Rum tarafı, kolay bir geçiş dönemi olması ve bu süreçte Meclis ve yürütme erki gibi federal devlet organlarının –muhtemelen 6 aylığına- seçilmesini istiyor.

Kıbrıs Türk tarafı geçiş dönemi konusunda çok da katı görünmüyor.
Kıbrıs Rum tarafı da çok katı görünmüyor ancak karşılık olarak, çözümün onaylanmasıyla eşzamanda Maraş gibi meskûn olmayan yerler ile işgal bölgelerindeki değerlendirilmemiş Kıbrıslı Rum mallarının iadesinin federal rejime hemen veya süratle geçmesini istiyor.

Bu fikir, henüz başlıklar arasında al-ver yapılmamasına rağmen bir başlıktaki bazı çözümlerin başka başlıklardaki anlaşmazlıkları kolaylıkla azaltabileceğini dikkate alan paralel ve birbiriyle bağlantılı müzakere felsefesinin de karakteristiğidir.

Örneğin toprakta, müzakere edilmiyor olsa bile, önceki gün bazı bölge isimleri masaya konuldu. Yapılmakta olan, Kıbrıs Rum idaresi altına girebilecek bölgelerle ilgili detaylı kriterler sunulmasıdır ki sonuç olarak, toprakta yeni zihniyette bir harita şekillenmeye başladı. TAK

Bu haber toplam 1873 defa okunmuştur