1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'ESAS ŞİMDİ BAŞLAYACAK'
ESAS ŞİMDİ BAŞLAYACAK

'ESAS ŞİMDİ BAŞLAYACAK'

KANAL SİM'e konuşan Müzakereci Özdil Nami, şu ana kadar çok zor müzakerelere girilmediğini, yapılanın ‘mevcut durumun fotoğrafını çekmek’ olduğunu belirtti, ‘özlü müzakereleri’ işaret etti

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, şu ana kadar çok zor müzakerelere girilmediğine, yapılanın ‘mevcut durumun fotoğrafını çekmek’ olduğuna işaret ederken, esas çetrefilli müzakerelerin, bundan sonra başlayacağını ifade etti. Müzakereci Özdil Nami, önümüzdeki günlerde başlayacak ‘özlü müzakereler’ öncesi dün KANAL SİM’de yayınlanan Öğlen Postası’nda Meyil Adakul’un konuğu oldu, sürece ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

Amacın ‘kapsamlı çözüm’ olduğuna ve her iki toplumun liderlerinin de her fırsatta buna vurgu yaptığına dikkat çeken Nami, Güven Artırıcı Önlemler’in müzakere masasını hızlandırdığı görüşünde olmadığını ancak ‘masadaki olumlu havayı yansıtmanın bir aracı’ olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

“GYÖ’ler inanç ve motivasyon açısından önemli”
Müzakere masasında birbirine güvenen, ortak vizyonu paylaşan iki lider olduğuna işaret eden Nami, “Güven yaratıcı önlemler, her iki toplumun inancını artırması ve müzakere masası adına motivasyon sağlaması açısından önemli” şeklinde konuştu. Kapılardaki yeni uygulamanın, bir şeylerin değişmeye başladığını somut bir şekilde gösterdiğine işaret eden Nami, “Yeni süreç, kronikleşmiş sorunlara çözüm üretebilecek algısını artırıyor” dedi.

“Mümkün olan en kısa sürede kapılar açılacak”
Soru üzerine Aplıç ve Derinya Kapıları’nın açılması için hedef bir tarih olmadığını ancak ‘siyasi karar’ın alındığını ve her iki tarafın da ertelenmesinden taraf olmadığını kaydeden Nami, kapıların açılması için ciddi çalışmaların yapılması gerektiğine, devletin tüm kurumlarının da eşgüdümlü bir şekilde bu çalışmaları yaptığına, mümkün olan en kısa sürede de kapılarına açılacağına işaret etti. “Müzakereciler olarak kapsamlı çözüm müzakerelerine yoğunlaşıyoruz, önceliğimiz bu” diyen Müzakereci Özdil Nami, soru üzerine ‘Maraş’ ve ‘Ercan’ın öncelikler arasında olmadığını, liderlerin de güven yaratıcı önlemler çerçevesinde önceliklerin daha pratik konularda olacağını be kapsamlı konuların zamanının da şimdi olmadığına ilişkin açıklamalarının bulunduğunu anımsattı.

“Olumluları biriktirmek önemliydi”
Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, şu ana kadar çok zor müzakerelere girilmediğine, yapılanın ‘mevcut durumun fotoğrafını çekmek’ olduğuna işaret ederken, esas çetrefilli müzakerelerin, bundan sonra başlayacağını ifade etti. “Önemli bir olumlu hava elde edilmiş görünüyor” diyen Nami, çetrefilli safhalara gelindiğinde, iplerin kopmaması açısından önceden olumluları sepete koymanın ve biriktirmenin, bu olumlu havanın yakalanmasının önemine vurgu yaptı.

“‘Yakınlaşma kağıtları’ belirli bir çalışma disiplini içerisinde ele alınacak”
Önümüzdeki ‘özlü müzakereler’ sürecinde, hazırlanan ‘yakınlaşma kağıtları’nın belirli bir çalışma disiplini içerisinde ele alınacağını ifade eden Nami, “Süreç içerisinde taraflardan biri veya diğer yeni bir kağıt üretmek isteyebilir, yeni bir kağıt da üretilebilir” şeklinde konuştu.

“Eylül’de New York’ta, belki garantörlerin olduğu bir ortamda, garantileri de ele alma fırsatını yakalarız”
Birleşmiş Milletlerin büyük bir memnuniyet belirttiğine ve şu andaki ortamdan son derece memnun olduklarına işaret eden Nami, “Memnuniyet belirtiyorlar ancak çoğu yerde müzakerelerin olumlu başlayıp sonra sıkıntıların ortaya çıktığını da söylüyorlar, Bu nedenle hızlı bir tempo ile ilerlemenizde fayda var mesajını sürekli veriyorlar” dedi.  Hızlı tempoya ayak uydurmaya hazır olduklarını ifade eden Nami, Rum Tarafı’nın da hazır olduğunu söylediğini belirtti, Eylül ayında yakınlaşmaları sağlayıp New York’a gitme temennisini belirtti.
“Eylül’de New York’ta, belki garantörlerin olduğu bir ortamda, garantileri de ele alma fırsatını yakalarız” diyen Nami, Rum Tarafı’nda da böyle bir hedefin oluşmaya başladığını gördüğünü aktardı.

“Ortak adamızı birleştirme zamanı geldi…”
‘Yılsonuna referandum ihtimali’ne ilişkin soru üzerinde özlü müzakerelerin yeni başlayacağını ve ‘henüz böyle bir şey söylemek için erken’ olduğunu ifade eden Nami, “Süreç kendini gösterecek. Sayın Akıncı, yıllar değil aylar ile ifade edilen bir süre zarfında bu sürecin gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor. Bu işin artık çok uzun süre sürüncemede kalmaması gerekir. Umarım öngörmediğimiz sıkıntılar gündeme bomba gibi düşmez” dedi.

Nami, “Müzakere masasında büyük özveriyle çalışan iyi niyetli iki heyet var, fırsat penceresi var… Birlikte uyumlu çalışarak gerçekleştireceğiz diye inanıyorum. Sıkıntılar olacaktır, her işte sıkıntı potansiyeli var ama burada bir kararlılık var. Ortak adamızı birleştirme zamanı geldi diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 3248 defa okunmuştur