1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu'ndan 'son durum' değerlendirmesi
Eroğlundan son durum değerlendirmesi

Eroğlu'ndan 'son durum' değerlendirmesi

"Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz”

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının 50 yıla yakın bir süredir zamana oynadığını, bugünlerde ise önce uzlaşılan konuları reddederek, daha sonra da doğal gazı bahane ederek bunu sürdürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu “Biz müzakerelere yoğunlaştırılmış şekilde devam etmek ve bir anlaşmaya varmak istiyoruz… Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz” şeklinde konuştu.

Eroğlu bugün kabulü sırasında bir soruya karşılık Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasında Güney Kıbrıs Başaknı Nikos Anastasiadis ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerinin müzakere sürecini askıya alma kararıyla yanlış yaptığını ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının temennisinin Kıbrıs Rum tarafının en kısa zamanda masaya dönmesi olduğunu bildirdi.
Eroğlu eski Kıbrıslı Rum lider Hristofyas’a doğal gaz konusunda yaptığı önerilerin reddedildiğini, Greentree Zirvesi sürecinde Kıbrıs Rum tarafının 12. parselde kazıya başlamasının sorunları da beraberinde getireceğini ve buna karşılık Türk tarafının da adımlarının olacağını Hristofyas’a söylediğini hatırlattı.

Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının 12. parselde kazı başlatmasının ardından, TPAO’ya sismik araştırma yetkisi verildiğini de anımsatarak, Rum tarafına doğal gaz konusunda 2 öneri daha yapılmasına rağmen bunların da reddedildiğini söyledi.

Müzakereleri sürdüren yeni Kıbrıslı Rum lider Anstasiadis’e doğal gazla ilgili komite kurulması çağrısı yaptığını, fakat bunun da reddedildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, ABD dâhil olmak üzere tüm ülkelerin Kıbrıs’ta elde edilecek doğal kaynaklara Kıbrıslı Türklerin de ortak olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Eroğlu, müzakere heyetinin bugün ara bölgede yeni BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşme yaptığını, kendisinin de öğleden sonra Eide ile bir görüşmesi olacağını kaydederek, görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının tutumunun tartışılacağını kaydetti.

Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının tutumunun Genel Sekreter Ban Ki Moon ve Genel Sekreterin Kıbrıs’taki Özel Danışmanı Eide’ye iletileceğini ve bundan sonra mekik diplomasisine başlanıp başlanmayacağının görüleceğini sözlerine ekledi. (tak)

Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur