1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Eroğlu, “Yarım kalmış bir işimiz var”
Eroğlu, “Yarım kalmış bir işimiz var”

Eroğlu, “Yarım kalmış bir işimiz var”

Eroğlu, “Yarım kalmış bir işimiz var” diyerek, yeni dönemde “müzakereleri bir zaman limiti içerisinde tamamlayacağını” belirtti.

A+A-

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta bulunacak çözümün yeni çatışmalara yol açmamasının şartının; Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olduğunu söyledi.

Eroğlu, “Yarım kalmış bir işimiz var” diyerek, yeni dönemde “müzakereleri bir zaman limiti içerisinde tamamlayacağını” belirtti.

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu’nun seçim ofisinden verilen bilgiye göre, Eroğlu dün sırasıyla Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği, GKK Emekli Subaylar Derneği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve KKTC Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret etti.

Eroğlu’na ziyaretleri sırasında UBP Lefkoşa İlçe Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu ile UBP Lefkoşa Milletvekilleri Zorlu Töre ve Ersin Tatar eşlik etti.

Temaslarına Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği’ni ziyaret ederek başlayan Eroğlu, burada birlik başkanı Osman Amca ve yönetim kurulu ile görüştü.

Ziyarette konuşan Eroğlu, ülkede her şeyin Kıbrıs konusundaki çözümsüzlüğe bağlanamayacağına işaret ederek, 1963’ten beridir Kıbrıs sorununu yaşayan, 1976’dan beridir de aktif siyasette yer alan biri olduğuna dikkat çekti, “Bu günlere nasıl ve kiminle geldiğimizi iyi biliyoruz” dedi.

Taşeronlar Birliği’nin zaman zaman iş bulma sıkıntısı yaşadığını belirten Eroğlu, kendilerine düşen görevin hükümeti bu konularda uyarmak ve Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek bunları aktarmak olduğunu kaydetti.

Yeni dönemde daha ağırlıklı bir şekilde konulara eğileceğini söyleyen Eroğlu, çeşitli sektör temsilcileriyle yaptığı toplantılarda çıkan sonuçları da hükümetlere ilettiğini anlattı.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğini kendinin yaratmasını istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Anlaşma olsa da olmasa da bu topraklarda yaşayacağız. Şimdi barış vardır. Eksik olan anlaşmadır. Bu barışı bir anlaşmayla sonuçlandırmak istiyoruz ama anlaşma da yeni çatışmalara yol açmamalıdır. Bunun için de Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi şarttır.”

GKK EMEKLİ SUBAYLAR DERNEĞİ

Eroğlu daha sonra Soyer Unku başkanlığındaki GKK Emekli Subaylar Derneği’ni ziyaret etti. Eroğlu buradaki konuşmasında da, tekrar aday olmasında UBP ve DP-UG’nin desteğinin önemli olduğunu belirtti.

“Yarım kalmış bir işimiz var” diye konuşan Eroğlu, önümüzdeki dönem müzakereleri bir zaman limiti içerisinde tamamlayacağını söyledi.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in, eski lider Dimitris Hristfoyas’tan çok daha katı olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Hükümet ortaklarına verdiği yetkiler dışında Ulusal Konseye de önemli roller verdi” dedi.

Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını istedikleri gibi, Türkiye’den göç edip de KKTC vatandaşı olanları da hazmedemediklerine dikkat çeken Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

“AB konusunda da Hristofyas’tan çok daha katı bir tutum içerisindedir. Bulunacak çözümün AB’nin birincil hukuku olup olmaması noktasında Hristofyas ile tartışıyorduk ve Dışişleri Bakanı Türk ise AB Bakanı Rum olacaktı. Ya da tam tersi olacaktı. Ancak Anastasiadis bunun tek bakanlık olması gerektiğini savunuyor.

Rumların mallarıyla ilgili Avrupa mahkemelerinde açılan davalar vardır. Bunları engellemenin tek yolu vardır. Kalıcı derogasyonlar yaratmak ve yapacağımız anlaşmayı AB birincil hukuku olarak kabul ettirmektir. Bunu da kabul etmiyorlar. Toprak konusunda da aşırı talepleri var.”

BAROLAR BİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, ardından Ünver Bedevi başkanlığındaki Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ni ziyaret etti.

Eroğlu burada yaptığı konuşmada da, Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin görevlerinin Anayasa’da belirtildiğini ifade ederek, “Ben de bu 5 yıllık süre içerisinde Anayasa kuralları çerçevesinde görevimi yerine getirmeye çalıştım” dedi.

Cumhurbaşkanı görevlerinin ne olduğunu bilen bir kişi olarak hükümet icraatlarına müdahale etmek değil, düşüncelerini aktarmak için Bakanlar Kurulu’na başkanlık ettiğini söyleyen Eroğlu kimi zaman da Kıbrıs konusundaki gelişmeleri aktarmak için Bakanlar Kurulu’nu topladığını kaydetti.

Halkın ne istediğini ve beklediğini öğrenmek için zaman zaman kamuoyu yoklamaları yaptırdıklarını söyleyen Eroğlu, çıkan sonuçlara göre de halkın büyük bir kesiminin çözüm istediğini ancak yeniden göçmen olmak istemediğini belirtti.

KKTC ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ

Eroğlu son olarak Hasan Şaşkara başkanlığındaki KKTC Alevi Kültür Derneği’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu buradaki konuşmasında, önümüzdeki dönemde, 2 yıl içerisinde Kıbrıs sorununu çözme düşüncesinde olduğunu belirtti.

Rum tarafının ortaya koyduğu önerilerle anlaşmanın mümkün olmadığına vurgu yapan Derviş Eroğlu, “Son geldiğimiz pazarlık aşamasından kalkma sebebi bellidir. Bunca zamandır hep almaktan bahsediyorlardı. İşin içinde vermek de olunca gemiyi bahane edip masadan kaçtılar” dedi.

(tak)  

Bu haber toplam 1471 defa okunmuştur