1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Eroğlu ve Özersay detaylarla boğuyor’
‘Eroğlu ve Özersay detaylarla boğuyor’

‘Eroğlu ve Özersay detaylarla boğuyor’

UBP, artık Eroğlucu küskün vekiller nedeniyle meclisi açamıyor, atışmalar basın önünde tavan yapıyordu

A+A-

 

2011 biter, 2012 başlarken hem UBP hükümetindeki kriz hem de müzakerelerdeki kriz somut sonuçlar vermeye başlıyordu. UBP, artık Eroğlucu küskün vekiller nedeniyle meclisi açamıyor, atışmalar basın önünde tavan yapıyordu. Eroğlucu vekiller ile Küçük bir birlerine çok sert sözlerle saldırırken çözüm müzakereleri de iyi gitmiyordu. BM kaynakları, Rum lider, CTP liderliği yaşanan tıkanıklığın sorumlusunun Eroğlu ve ekibi olduğunu dile getiriyordu.

 

• 20 KASIM 2011… NÜFUS KONUSUNDA RAKAM İSTEDİ, EROĞLU GİZLEDİ…
Şeffaflık” iddiasıyla göreve gelen ve “gelişmeler toplumdan gizleniyor” diyerek geçmiş döneme muhalefet eden Eroğlu, New York Zirvesi’nin gizlenen detaylarının YENİDÜZEN’de yer almasına, sözcüsü aracılığı ile tepki gösterdi.  Kıbrıs’ın kuzeyindeki “keyfi yurttaşlık” dağıtımı sonucu görüşme gündeminde “ana konu”ya dönüşen “vatandaşlıklarla” ilgili Birleşmiş Milletler “Ocak Zirvesi”nde Eroğlu’ndan “rakam” istedi. Eroğlu “keyfi yurttaşlık verildiği” söylemini, altında kendi imzası bulunan binlerce yurttaşlığın, mahkeme kararı ile iptalini gerekçe göstererek çürütmeye çalıştı. Sözcüsü Ertuğ, yayınlarımızı yalanlamadı, açıklama yaptı.

• 30 KASIM 2011… UBP'DE TAŞLAR OYUNUYOR…  Hükümette UBP parti içi muhalefetin ayağa kalkması ile yeniden karıştı. "İstifa" tehditleri üzerine, parti başkanı İrsen Küçük, İstanbul ziyaretini iptal etti, milletvekili ve ilçe başkanları ile görüşme kararı aldı

• 30 KASIM 2011…BM: İLERLEME AZ…  BM Genel Sekreteri Ban: “Konularda ilerleme az”

• 1 ARALIK 2011… HRİSTOFYAS: EROĞLU NEDENİYLE GERİYE GİDİŞ…  Kıbrıslı Rum lider Hristofyas, YENİDÜZEN'e konuştu: Ancak ne yazık ki bu gibi konularda geriye gidiş söz konusu. Bunun sebebi Sn. Eroğlu’nun ortaya koyduğu tutum ve tezler”

• 12 ARALIK 2011… MÜLKİYETTE TIKANDI…  Kıbrıs  sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler “mülkiyette” tıkandı. Görüşmede ipler kopma noktasına geldi, liderler ve BM görüşmenin “tartışmalı” ve “kötü” bittiğini açıkladı
BM: BAŞARISIZ…  / HRİSTOFTAS: “OLGULAR DEĞİŞTİ…”  / EROĞLU: “REDDEDİYORLAR…”

• 14 ARALIK 2011…NAMİ: TÜRK TARAFI SUÇLU İLAN EDİLEBİLİR…   CTP Milletvekili Nami:  “Görüşmelerin kopmasından Kıbrıs Türk tarafı suçlu ilan edilirse, kimse şaşırmasın”

• 16 ARALIK 2011…TALAT DÖNEMİNDEKİ UZLAŞILAR HAVAYA UÇTU…   Kıbrıs Rum görüşmeci heyeti üyesi Toumazos Çelebis:  Eroğlu taahhüt ettiğine uymuyor. Talat döneminde varılan anlaşmalar Eroğlu döneminde havaya uçuruldu.

• 17 ARALIK 2011…  END GAME… Müzakerelerde mülkiyet başlığında ortaya çıkan tıkanıklığın ardından Cumhurbaşkanlığı’nda “müzakerelerde sona gelindiğine” ilişkin açıklama yapıldı. Saray sözcüsü Osman Ertuğ “End game ifadesi somutlaşmış bir gerçek oldu” dedi. BM ise gelişmelerden rahatsız…

• 2 OCAK 2012…EROĞLU: DEVLETİN İSMİNİ DEĞİŞECEĞİM…  Eroğlu’nun 22 Ocak Zirvesi öncesi yaptığı, 2012’de çözüm olmaması durumunda yeni anayasa, yeni yasalarla yola devam edileceği, isim değişikliğine gidilirse devletin adının Kuzey Kıbrıs Türk Devleti veya Kıbrıs Türk Devleti olabileceği açıklamaları tepki topladı.

• 3 OCAK 2012…  OYLANMADAN YÜRÜRLÜKTE… Derviş Eroğlu ile Tayyip Erdoğan’ın New York’ta imzaladığı "Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması" Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmadan yürürlüğe konuldu. CTP ile TDP'nin ret oyu vereceği anlaşma, Meclis Hukuk Komitesi’ne geldi, ancak toplantı Küçük’ün talimatıyla ertelendi. Bir daha da gündeme gelmedi (!)

• 3 OCAK 2012…  TAÇOY-KÜÇÜK KAVGASI...
UBP Milletvekili Hasan Taçoy kendi hükümetine yüklendi:  “Bir taraftan tasarruf tedbirleri alırken, diğer yandan istihdam yapılıyor. Bu ne perhiz ne lahana turşusudur diye sorarım.”


• 10 OCAK 2012… UBP KARIŞTI… Küçük'ten Taçoy'a: “Benim sırtımdan milletvekili, ilçe başkanı oldun. Seni ne genel sekreter ne de başkan seçtiler” / Taçoy'dan Küçük'e: “Partiyi yönetemiyorsunuz, hükümeti yönetemiyorsunuz. Sözlerimizi tutmadık. Partizan istihdamlarınız konuşuluyor. Kendine çekidüzen ver”

• 10 OCAK 2012… PM'DE EROĞLUCULAR DEVREDE… UBP PM'den: “Karşıtlarınıza saldırsın diye, tetikçi köşe yazarı tuttunuz, devlette maaşa bağladınız”
“KTHY'ye istihdam rezaletini, herkesin isyan ettiği elektrik zammının ardından
KIB-TEK'e partizanca istihdamları bu halk görüyor, ayıplıyor...”

• 26 OCAK 2012…BAN ISRARLI…   BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kıbrıs müzakerelerinde sürecin gidişatına bağlı olarak Nisan sonu - Mayıs başı garantör ülkelerin de yer alacağı çok taraflı bir konferans için çağrıda bulunabileceğini açıkladı.

• 13 ŞUBAT 2012… MECLİS KİLİTLİ…  UBP Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu Başbakan Küçük ve Bakan Atun'a kızdı, tepkisini dile getirmek için mecliste nisabı sağlamadı. 

• 23 ŞUBAT 2012…  BM KAYNAKLARI HUZURSUZ: EROĞLU VE ÖZERSAY BOĞUYOR… Birleşmiş Milletler’e çok yakın, güvenilir bir kaynak, dün uzun uzun görüşmeleri ve endişelerini anlattı: Süreç çökme noktasına geldi ve bunun önemli bir sorumluluğu da Kıbrıs Türk liderliğine ait olacak… Hiçbir durumda KKTC ya da "Kıbrıs Türk Devleti’nin tanınması veya "iki ayrı devlet" üzerinden yeni bir zemin mümkün değil... / Türk tarafı suçlu sandalyesine oturmak üzere… Eroğlu ve Özersay masaya temel konularla ilgili fikir koymak yerine detaylara giriyor ve süreci bu ayrıntılarla boğuyor”

• 26 ŞUBAT 2012…NAMİ: EROĞLU TIKADI…  Özdil Nami, BM Özel  Danışmanı Downer’la görüşmelerini ve son  gelişmeleri anlattı: "Son dönemdeki  tıkanıklıklar, hep Eroğlu'nu  işaret ediyor"

• 28 ŞUBAT 2012…SONUÇ YOK....   Hristofyas, Eroğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmede, mülkiyet konusunun müzakeresine devam edildiğini, ancak sonuç olmadığını söyledi.
Eroğlu sorumluluğu üzerinden yine attı : “Rum tarafının anlaşmaya niyeti yok”

(DEVAM EDECEK)

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur