1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu, “Organ Nakli Yasası’nı imzalayacağım”
Eroğlu, “Organ Nakli Yasası’nı imzalayacağım”

Eroğlu, “Organ Nakli Yasası’nı imzalayacağım”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet ve Meclis’in, Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa’ya göre hareket etmediklerini belirtti.

A+A-

 

Eroğlu, organ ve doku naklini düzenleyen yasa etrafında, politika yapılmasının yanlış olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğunu ancak bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meclis’e geri gönderdiği doku ve organ naklini düzenleyen yasanın henüz kendisine geri gelmediğini, gelirse imzalayacağını söyledi.

“KKTC’de gerek devlette, gerekse özelde organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur” diyen Eroğlu, bu şekilde, dünyadaki gelişmelerin takip edildiği mesajının, dünyaya verilmiş olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ve beraberindeki heyeti kabul etti.

BESİM: “İNSAN YAŞAMINI KURTARAN BULUŞ”

Kabulde konuşan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Organ Nakilleri ve Organ Yasası ile ilgili görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak ve destek istemek amacıyla ziyaret ettiklerini belirtti.

Organ naklinin, insan yaşamını kurtaran, kalitesini artıran bir buluş olduğunu söyleyen Besim, ancak bu konunun çok fazla suiistimal edildiğini kaydetti.

Dünyada bu konuda neler yapıldığıyla ilgili bilgi veren Besim, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki 1991 yılındaki toplantısında, dünyayı organ naklinde yaşanabilecek sıkıntılara, organ ticaretine karşı uyardığını söyledi.

KKTC’de organ nakline ilişkin ilk yasanın 1991 yılında çıkarıldığını belirten Besim, bu yasanın altyapı ve diğer alanlarda yeterli olmadığını, bunun üzerine yeni bir yasa için 6 yıldan beri çalışmalar yapıldığını anımsattı.

Bu yasanın ikinci kez Cumhuriyet Meclisi’nde tartışıldığını söyleyen Besim, dünya şartlarına, medikal etiğe uygun olarak, yasal zeminin sağlam olduğu şartları sağlayıp organ nakline başlanmasını istediklerini vurguladı.

Besim, Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan bu konuda, Meclis’i motive etmesini istedi.

Yasa geçtikten sonra, nakil yapılması görüşünde olduklarını söyleyen Besim, basın üzerinden bu konunun konuşulması, siyasallaştırılmasından rahatsız duyduklarını kaydetti.

Tabipler Birliği’nin Etik Kurul oluşturduğunu açıklayan Besim, bu kurulun yasa geçene kadar denetim görevi üstleneceğini belirtti. Besim, yasanın en kısa sürede çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

EROĞLU: “HÜKÜMET İÇ TÜZÜĞE UYMUYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet ve Meclis’in, Meclis İç Tüzüğü ve Anayasa’ya göre hareket etmediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlarının Anayasa ve İç Tüzük gereği bazı yasaları inceleme ve inceletme, eğer aykırılık içerirse, bir daha Meclis’e gönderme hakkında sahip olduklarını söyleyen Eroğlu, geçtiğimiz günlerde vergilerle ilgili bir yasayı Anayasa’ya aykırılık bulunduğu için tekrar görüşülmek üzerine Meclis’e geri gönderdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı’nın iade ettiği yasanın Meclis’e gittiğinde, ivedilikle görüşülecek yasaların önüne geçerek, bir hafta, 15 gün içinde görüşülüp Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, vergi yasasıyla ilgili prosedürler takip edilmeden, Bakanlar Kurulu’nda ele alınarak, yasa gücünde kararname çıkarıldığını söyledi.

“ORGAN NAKLİ YASASI’NI İMZALAYACAĞIM”

Organ nakli yasasına ilişkin de, “Ben uyardım; bir maddede ‘organ nakli 5 yıl süreyle devlette yapılacak, özelde yapılamayacak’ deniyor. Neden yapılamayacak? Bu sorunun cevabını alırsam, memnun olurum. Onun için bir daha görüşülmek üzere geri gönderdim. Neredeyse iki ay oldu. Daha geri gelmedi. Bildiğim kadarıyla komisyon bu konuyu görüşüyor” diyen Eroğlu, yasa kendisine geldiğinde imzalayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın iki alternatifi olduğunu, yasaları ya Meclis’e geri gönderebileceğini veya Anayasa Mahkemesi’ne gönderebileceğini anlatan Eroğlu, “Anayasa Mahkemesi’ne gönderdiğim zaman en erken 45 gün sonra yasa, Meclis’e oradan da bana gelir. Ben kısa yolu seçtim. Ama arkadaşlar benim bu niyetimi istismar ediyorlar” diye konuştu.

“ORGAN NAKLİ YAPILMASI İFTİHARIMIZ OLUR”

Organ Nakli Yasası’na ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Eroğlu, bu yasa etrafında politika yapılmasının yanlış olduğunu belirtti. Eroğlu, “Maalesef bunun içine iç siyaset, politika girmiştir” dedi.

“KKTC’de gerek devlet, gerekse özelde organ nakli yapılması bizim iftiharımız olur” diyen Eroğlu, bu şekilde, dünyadaki gelişmelerin takip edildiği mesajının, dünyaya verilmiş olacağını ifade etti. Eroğlu, “Benim ülkemde organ nakli yapılmaya başlaması benim iftiharımdır. Bugün organ nakli yapılması, tıpta ilerlememizin sinyali olur” dedi.

“Sağlık Bakanı’nın ‘organ mafyası var’ yönündeki açıklamaları ve Interpol’den soruşturma başlatması, adımızı uluslararası alanda biraz zedelemiştir. Sanki bizde organ mafyası varmış gibi bir durum ortaya çıkmıştır” diyen Eroğlu, bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

Yasanın Meclis’ten süratle geçip Cumhurbaşkanı’na gönderilmesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, en geç 15 gün içinde iade edilmesi gerektiğini, bir ay beklemeye gerek olmadığını ifade etti.

Eroğlu, Meclis Başkanı’nın, yasa Komisyon’da görüşülmeden, Meclis’ten geçirip Cumhurbaşkanı’na gönderme yetkisi olduğunun altını çizdi.

(TAK)

Bu haber toplam 1507 defa okunmuştur