1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu mekik diplomasisini geri çevirdi
Eroğlu mekik diplomasisini geri çevirdi

Eroğlu mekik diplomasisini geri çevirdi

Eroğlu, ‘Kıbrıslı Türk liderliği mekik diplomasisini reddetti’ yönündeki yayınımızı “zamana oynamak demektir” diyerek doğruladı

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “mekik diplomasisi” önerisine sıcak bakmadığını ““Mekik diplomasisini benimsemek demek zamana oynamak demek” sözleriyle ortaya koydu.
Eide, ‘müzakerelerin’ durduğu aşamada, mekik diplomasisi ile süreci ilerletmek yönünde girişim yapmıştı.
YENİDÜZEN Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, dünkü yazısında, yabancı bir diplomata dayandırarak verdiği bilgide, “Kıbrıslı Türk liderliğinin mekik diplomasisi girişimini reddettiğini” yazmıştı.
Eroğlu, dün yaptığı açıklamada bir yandan “Türk tarafı mekik diplomasisini ret etmiştir” şeklinde çıkan haberlerin “gerçekleri yansıtmadığını” söylerken, devamında ise aslında bunun ‘doğruluğunu’ anlatan ifadeler kullandı.
Eroğlu şunları söyledi:
“Biz informal olarak Eide ile görüştük. İki görüşme yaptık. Bizim görüşlerimizi onlar kabul etmedi onların görüşmelerini biz kabul etmedik. Dolayısıyla müzakere masasına oturmadan bir anlaşmaya varılamayacağını bu şekilde gördük.”

Eroğlu’nun ‘toprak’ önerisi nedir?

Eroğlu, Kıbrıslı Rumlar’ın “toprak önerisi”ne dair iddialarını da ortaya atarken, bu yönde, kendi önerilerinin ne olduğunu ise açıklamadı.
Eroğlu, Kıbrıslı Rumların toprakla ilgili taleplerini, düzenleyeceği bölge toplantılarında halkla paylaşacağını ifade etti. Kıbrıs Türk liderliğinin bu yöndeki önerileri ya da düşünceleri hakkında bilgi vermedi.
Kıbrıs Rum Yönetimin çok büyük ölçekte toprak talebine bulunduğuna da atıfta bulunan Eroğlu, “İstenilen toprağı verdiğimiz takdirde biz o zaman nerede yaşayacağız sorusunu kendi kendime sorarım. İstediği topraklar çok geniş” dedi. Eroğlu, “Düşünün Karpaz’ın, Güzelyurt’un, Güney Mesarya’nın tümünü ve Kuzey Mesarya’nın da yarısını istiyorlar. Biz de, bize kalacağınızı zannettiğimiz topraklarda Rum’un kiracısı olacağız….Kıbrıs Türk halkı bir antlaşmadan yanadır ama nasıl olursa olsun bir anlaşma değil” dedi.


‘Ön koşul kabul etmiyoruz’

Kıbrıs Türk tarafı olarak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin, müzakerelere dönmek için ortaya attığı herhangi bir önkoşulu kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Eroğlu, “Burada mühim olan  Anastasiadis’in önkoşulsuz müzakerelere dönmesidir” şeklinde konuştu.
Eroğlu, Meclis Platformu ile gerçekleştirdiği görüşmenin arından basına yaptığı açıklamada, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Barbaros Hayrettin Paşa sismografik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de KKTC adına yaptığı araştırmalarını bahane göstererek müzakerelerden çekilmesini ve bunun ardından Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin aldığı 8 maddelik önlemler paketini ele aldıklarını” kaydetti.
Eroğlu, “Meclis platformundaki arkadaşlarla yaptığımız görüşmede, güneyin önkoşulunu kabul edecek pozisyonda olmadığımızı ortaya koyduk” dedi.
“İki devletli çözüm yerinde bir açıklama”
Eroğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “İki Devletli Çözüm için müzakere yapılması önerisiyle” ilgili olarak, “Bana göre gayet yerinde bir açıklamadır. Eğer Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, denizlerinde olan her şey benim devletimindir iddiasındaysa, kuzeydeki denizler de benimdir. O zaman neyi görüşeceğiz? O zaman paylaşma yapılmıştır.. İki devlet başlığını müzakere masasına taşıyıp tartışılması kalmıştır” dedi.

Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur