1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu, görüşme sürecinden “memnun”
Eroğlu, görüşme sürecinden “memnun”

Eroğlu, görüşme sürecinden “memnun”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşme sürecinin geleceği ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak 6 aydır duran görüşme sürecinin yeniden başlayacak olmasından memnun olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşme sürecinin geleceği ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Rum tarafının masadan çekilmesiyle 6 ayı aşkın bir süredir durmuş bulunan Kıbrıs müzakereler sürecinin yeniden başlayacak olması Kıbrıs Türk tarafı olarak bizi memnun etmiştir. Esasen biz, o günden bu yana, masada olduğumuzu ve ön koşulsuz olarak müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazır olduğumuzu söylüyorduk. Eide'nin konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamadan, Rum Lider Anastasiades'in de nihayet bu noktaya gelmiş olduğunu görüyoruz. Biz Eide'nin açıklamasını bu ana çerçeve içinde değerlendiriyor ve olumlu karşılıyoruz.

Bahse konu açıklamasında Eide, pek yakında yeniden başlayacak sürecin yapılandırılmış, özlü, sonuç alıcı ve süratli olacağını söylemiştir. Eide devamla, 2015 yılının Kıbrıs konusunda ‘karar yılı’ olacağını vurgulamıştır. Ortada bir fırsat penceresi bulunduğunu da kaydeden Eide, ancak bu fırsat penceresinin uzun süre açık kalmayabileceğini belirtmiştir. Özel Danışman, önümüzdeki safhada görüşmelerin temposu ve sıklığının da artacağını ifadeyle, ‘çözümlenmemiş ana konular’ üzerine odaklanılacağından bahsetmiştir. Eide'nin bu ifade ve değerlendirmeleri, Kıbrıs Türk tarafının görüşleriyle büyük ölçüde örtüşmektedir.

Eide, açıklamalarının soru-cevap bölümünde ise hidrokarbonlar konusunun sadece Kıbrıs'ın değil, bölgenin bir sorunu olduğunu ve bütün paydaşlarla ele alınması gerektiğini vurgulamıştır. Özel Danışman, ek olarak Kıbrıs sorununun AB içinde de rahatsızlık yaratmakta olduğunu ve genelde uluslararası toplum içerisinde Kıbrıs sorununun daha fazla sürdürülemeyeceği kanaatinin hasıl olduğunu belirtmiştir. Bu tespitler görüşme sürecinin bundan sonrası için hayli önemlidir. Umarız Kıbrıs Rum tarafının ada içinde, bölgede ve dünyada oluşan bu hassasiyetlere uygun bir davranış biçimi içine girer. Eide'nin kendisinin Kıbrıs konusunda ‘son Özel Danışman’ olduğunu söylemesi ve bunun artık son safha olduğunu ifade etmesini de görüşmelerin sonuç odaklı devamı açısından son derece anlamlı buluyoruz.

Kıbrıs Türk Halkı’nın daha fazla statükonun mağduru olmaya devam edemeyeceği açıktır. Uluslararası toplumun da görüşmelerin ucu açık bir şekilde devam etmesine tolerans göstermeyeceği ortadadır.

Biz, Kıbrıs Türk tarafı olarak, bugüne kadar yaptığımız gibi, yeniden başlayacak sürecin süratle başarılı bir sonuca ulaşması için elimizden gelen çabayı göstermekte kararlıyız. Hidrokarbonlar konusunda ortaya çıkan krizden alınacak dersler ışığında, görüşmelerin selameti açısından tek yanlı hareketlerden kaçınılması gerektiğini de bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu belirleyici safhada, bir yandan görüşmelerin başarısı için çaba gösterirken, aynı zamanda halkımızın hak ve çıkarlarını da inanç ve kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz”

(tak)

Bu haber toplam 1389 defa okunmuştur