1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eroğlu BM Özel Danışmanı Eide ile görüştü
Eroğlu BM Özel Danışmanı Eide ile görüştü

Eroğlu BM Özel Danışmanı Eide ile görüştü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası Eide basının sorularını yanıtladı.
Eide, liderlerin görüşmemesine rağmen, kendisinin gelecekte yapılacak görüşmelerin özüne yönelik yoğun ve etkili çalışmalarını sürdürdüğünü, böylelikle liderlerin yeniden masaya dönmelerine kadar geçecek kayıp zamanı telafi etmek istediğini söyledi.
Nasıl masaya geri dönülebileceği konusunu görmek istediklerini, denizdeki gelişmelerin görüşmelere geçici bir sekte vurduğu ifade eden Eide, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in hafta başında sadece bu haftaki görüşmeye katılmayacağını kendisine ve BM’ye bildirdiğini ve bunun resmi olarak değişen tek şey olduğunu kaydetti.
Eide, “Tabii ki yeni bir görüşmeye geçmeden belli işler yapılması gerektiğini hepimiz kabul ediyoruz ama görüşmeler şu an için durmuş veya iptal edilmiş değil, sadece şu geçici olarak yapılmıyor” dedi.
“Dün gece bir şeyler mi oldu da siz bugün Eroğlu’nu ziyaret etmek istediniz?” sorusuna Eide, “Şimdilik söyleyebileceğim bunun ilerlemekte olan bir süreç olduğudur” şeklinde yanıt verdi.

“Türkiye’yle de görüşüyorum”
“Şimdi Anastasiadis’i de ziyaret edecek misiniz?” sorusunu “Ben liderlerle sıkça görüşüyorum” diyerek yanıtlayan Eide “Türkiye ile de görüşüyor musunuz?” sorusuna da “Evet görüşüyorum. Türkiye de bugünkü durumun görüşme yapılmasına engel olduğunun ve sürecin önünün açılmasında bir rolü olabileceğinin farkında” karşılığını verdi.

“Orta-ölçekli bir kriz”
Eide “Ortada bir geçici kriz, abartmadan veya küçümsemeden konuşacak olursam ‘yarı-kriz’ veya ‘orta-ölçekli kriz’ diyebileceğimiz bir durum var. Kıbrıs deyişiyle bu ‘orta ölçekli bir kriz’. Bu yaptığımız görüşmeler şu an hakkında çok şey konuşamayacağım bir noktada” diye konuştu.
Eroğlu-Eide görüşmesinde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Ergün Olgun ve Müzakere Heyeti üyeleri de bulundu.(tak)

Bu haber toplam 1649 defa okunmuştur