1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: Yeni bir federasyon söylemi var
Erhürman: Yeni bir federasyon söylemi var

Erhürman: Yeni bir federasyon söylemi var

Başbakan Tufan Erhürman, hükümeti oluşturan siyasi partilerin başkanları olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman da, Kıbrıslı Rum tarafının “merkezi zayıf kanatları güçlü bir federasyon” söyleminin yepyeni ve uzun bir müzakere süreci gerektirecek yeni bir fikir olmadığına işaret ederek, Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakerelerin ucu bucağı belli olacak şekilde sonuç odaklı bir yaklaşımla başlaması taleplerinin değişmediğini vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman, hükümeti oluşturan siyasi partilerin başkanları olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Erhürman, görüşmede, Cumhurbaşkanı’nın New York’taki BM görüşmeleri ile Kıbrıs konusu ve son gelişmeleri ele aldıklarını ifade etti.

“SON GÜNLERDE RUM KESİMİ’NDE YENİ BİR FEDERASYON SÖYLEMİ VAR”

Başbakan Erhürman, son günlerde adanın güneyinde Kıbrıslı Rum liderin de dahil olduğu “kanatları güçlü merkezi yanı zayıf” denebilecek bir federasyon söylemi üzerinde durulduğunu işaret ederek, Rum tarafının bugüne kadar hep merkezi yanı güçlü bir federasyondan yana durulduğunu, ancak bugün merkezi değil kanatları güçlü bir federasyon modelinin gündeme getirildiğini ifade etti.

Erhürman, bu model üzerinden de konuşulabileceğini fakat güçlü merkezi federasyon modelinden uzaklaşmalarının sebebinin satır aralarında “siyasi eşitlik konusundaki Kıbrıs Türk tarafının ısrarının” bulunduğunu ve Rum tarafının da bunu yani “siyasi eşitlik” konusunu halkına anlatamayacağından yeni bir model söyleminin geliştiğini anlattı.

“BU YENİ FİKİR, YENİ VE UZUN BİR MÜZAKERE SÜRECİ GEREKTİRMEMELİ”

Ancak bu fikrin bugüne kadar yaşanan süreçle çok büyük bir farkı olmadığını, yetkilerin çok rahat sıralanabileceğini yani bu fikrin çok yeni ve farklılık yaratacak bir fikir olmadığını, yeni büyük bir müzakere sürecine de ihtiyaç duyulmayacağını belirten Erhürman, Kıbrıs Türk tarafı olarak sonuç odaklı ucu bucağı olan bir müzakere sürecini talep etmeye devam ettiklerini, bu fikrin yeni uzun bir sürece ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Erhürman, bu fikrin bir iyimser bir de kötümser tarafı olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Kötümser tarafı; ortalığı bulanıklaştırıp sanki çok yeni bir şey varmış da uzun bir müzakere zamanına ihtiyaç varmış gibi gösterip aslında işi zamana yayıp statükoyu sürdürmek, iyimser tarafı ise; siyasi eşitliği çok iyi anlatamayacağından kanatları güçlü bir federasyon modeline geçmeyi tercih ediyor. Öyleyse Kıbrıs Türk tarafının önerisi olan; bir an önce sonuç odaklı ucu bucağı belli müzakere sürecinin içerisinde diğer uzlaşılamayan konularla birlikte çok hızlı bir şekilde ele alınıp çözülebilir. Kıbrıs Rum tarafı pozisyonunu belirlerse çok daha kolay hızla bu yapılabilir.”

Soruları da yanıtlayan Erhürman, Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs konusunda çok başlı değil çok yönlü görüşmeler yaptıklarını da belirterek, amacın sonuç odaklı ucu bucağı belli olan bir süreçle sonuca varmak olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 2277 defa okunmuştur
Etiketler :