1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: “Yaşanan acı olayla ilgili çok yönlü inceleme yapılacak”
Erhürman: “Yaşanan acı olayla ilgili çok yönlü inceleme yapılacak”

Erhürman: “Yaşanan acı olayla ilgili çok yönlü inceleme yapılacak”

Yaşanan acı olayın ardından gerekli mercilerle işbirliği içinde olduklarını kaydeden Erhürman, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından açıklandığı gibi, atış bölgeleri hızla denetlenip temizlenecek ve çok yönlü inceleme yapılacak” dedi.

A+A-

Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman bugünkü Meclis Genel Kurulu’nda Polis Genel Müdürlüğü ve GKK bütçelerinin görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmalarda geçtiğimiz hafta atış alanında yaşanan acı olayda yaşamını yitiren 13 yaşındaki Makhir İsmailov’a rahmet ve ailesine sabır diledi. Yaşanan acı olayın ardından gerekli mercilerle işbirliği içinde olduklarını kaydeden Erhürman, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından açıklandığı gibi, atış bölgeleri hızla denetlenip temizlenecek ve çok yönlü inceleme yapılacak” dedi. Erhürman ayrıca vicdani ret konusunun da GKK ile görüşülerek ele alınacağını, kendi ihtiyaçlarımız çerçevesinde meselelerin konuşulacağını söyledi.

Erhürman şunları söyledi:

SUÇLA MÜCADELE KONUSUNDA ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ

“Ülkemizde yaşayan nüfusa ek olarak 90 bin yabancı uyruklu üniversite öğrencisi var. 47 bin de çalışma izinli işçi var. Bu rakamlara bakıldığında polisin iş gücünün ne kadar arttığı ortaya çıkıyor. Polis Genel Müdürlüğü suç ve suçlulukla mücadelede en önemli kurumdur ancak tek kurum değildir. Bu konuda pek çok başka kuruma da iş düşmektedir. Bu sebeple üniversitelerimizle iş birliği içerisinde girişim başlattık, konuyu bilimsel çerçevede ele alacağız. Ülkemizde bugün çok farklı ülkelerden gelen, farklı dinlere, mezheplere, etnik kökenlere mensup çok sayıda insan var. Doğru programlar uygulanırsa bu büyük bir kültürel zenginliktir. Ancak doğru programlar uygulanmazsa sorunlar büyüdüğü gibi maalesef zaman zaman ırkçılığa varan tepkilerle dahi karşı karşıya kalınabiliyor. Özellikle Eğitim ve Çalışma bakanları ve üniversitelerimizle birlikte doğru programları hızla geliştirip uygulamaya geçireceğiz”.

 

2017’DE POLİS ALINMADI, ATAMA YAPILMADI

“Kamu güvenliği yönetim sistemi ile ilgili uluslararası sözleşmenin, uygulamaya ilişkin bir yasayla birlikte Meclis’ten geçirilmiş olması polisin suç ve suçlulukla mücadelesinin desteklenmesinde önemli bir adımdır. Polisin kadrosunun artırılması ile ilgili Polis Genel Müdürü’nden aldığım bilgiye göre; 2017 yılında hiç atama yapılmadı. 2018’de 74 polis, 26 itfaiye memuru ve 20 sivil hizmet görevlisi alındı. 7 sivil hizmet görevlisi de Ocak ayının başında alınacak ve geçiş noktalarında nispi de olsa bir rahatlama sağlanacak”.

 

ÖZEL GÜVENLİK YASASI POLİSİN YÜKÜNÜ AZALTACAK

“Özel Güvenlik Yasası ile ilgili tüzüklerin hazırlanıp yürürlüğe girmiş olması da önemlidir. Polisin kadro sorununa azımsanamayacak bir rahatlama getireceğini öngörüyoruz. Polis Okulu ile ilgili olarak ise Hükümet olarak maddi yükümlülüklerimizi yerine getirmiş durumdayız. Bundan sonraki çalışmalar Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürülecek.”

 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE MÜDAHALE BİRİMİ FAALİYETTE

“Polis Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz çalışma neticesinde kadına karşı şiddete müdahale birimi kuruldu. 26 Kasım’da faaliyete geçti. Ekim’e kadar 205 başvuru vardı, az önce aldığım bilgiye göre 26 Kasım’dan bugüne 74 şikayet daha geldi. Yani süreye oranla şikayetlerde önemli artış var. Bu, bir yandan ülkemizde kadına yönelik şiddetin boyutlarını göstermesi bakımından ürkütücü ancak diğer yandan da kadınların bu birime başvurulabilecek bir adres olarak güven duyduğunun göstergesi”.

 

BÖLGELERDE ASAYİŞ VE TRAFİK DENETİMLERİ DEVAM EDECEK

“Gerek Polis Genel Müdürlüğü ile gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile bu on aylık sürede çok uyumlu çalıştık. Bunun için kendilerine teşekkür ederim. Bir ay önce GKK ve Polis Genel Müdürü ile birlikte yaptığımız toplantıda asayiş sorununun güvensizlik yarattığı konusunda hemfikir olduk ve bölgelerde yapılan denetimlerin artırılması yönünde karar aldık. Medyadan takip ediyorsunuz. Asayiş ve trafik denetimlerinin ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok.”

 

MALİYE TARAFINDAN YAPILAN SAVUNMA ÖDEMELERİ

“GKK ile ilgili konuşulanları dinledim. Konu hibe bütçe olan savunma bütçesinin henüz ulaşmamış olması ile ilgilidir. GKK’nın ihtiyaç duyduğu ödemeler Maliye tarafından yerel gelirlerle yapıldı. Gerekirse yapılmaya da devam edilecek. GKK bizim ordumuzdur ve Başbakanlığa bağlıdır. Hibe bütçe olduğu için bütçe hesaplamalarında o paranın geleceğini düşünerek hesap yaptık ama GKK’yı sıkıntıda bırakma lüksümüz yoktur. Üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.”

 

ATIŞ TALİMİ ALANINDA YAŞANAN ACI OLAY

“Çok küçük yaşta kaybettiğimiz çocuğumuza bir kez daha rahmet, acılı ailesine sabır diliyorum. Olayın olduğu gece 39. Tümen Komutanımızla birlikte aileyi ziyaret ettik ve ardından Dışişleri ve Sağlık bakanlarıyla irtibata geçerek işlemlerin hızlandırılmasını sağladık. Bu üzücü olayın ardından gerekli mercilerle istişare içinde olduk. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından açıklandığı gibi, atış bölgeleri hızla denetlenip temizlenecek ve çok yönlü inceleme yapılacak”.

 

VİCDANİ RET KONUSU

“Güney Kıbrıs’ta savunma bütçesi olarak ayrılan miktar evet ciddi bir sorundur. Bunun yanında önemli bir sorun da yapılan çok sayıdaki ikili askeri anlaşmalardır. ABD ile de belirli bir noktaya kadar geldiler, 7-8 ülkeyle de yapıldı. Çözüm üzerinde konuşurken uluslararası ve ikili anlaşmaların kurulacak yeni devlete nasıl aktarılacağı konusu en ciddi konulardan biridir. Bizim hidrokarbonlarla ilgili öne sürdüğümüz, ‘birlikte karar vermeliyiz’ tezi aslında bu noktaya kadar genişleyebilir. Bütün bunlar çözüm süreci açısından olumlu kabul edilebilecek gelişmeler değildir. Ancak bu bizim kendi ülkemizdeki insan haklarıyla ilgili kavramları sürekli olarak güneye bakarak konuşmamızı gerektirmez. Elbette vicdani ret konusu GKK ile görüşülerek ele alınacak. Bizim kendi ihtiyaçlarımız çerçevesinde bu meseleleri konuşabileceğimiz ve çözüm bulabileceğimiz kanaatindeyim.”

Bu haber toplam 1570 defa okunmuştur
Etiketler :