1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: Yasa değişikliği toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek
Erhürman: Yasa değişikliği toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek

Erhürman: Yasa değişikliği toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, "Böyle bir yasa değişikliği toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek ve toplu iş sözleşmelerinde sendikaların iradesini anlamsız kılacak bir sonuç doğurur" dedi.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman,  TC-KKTC Ekonomik Protokolü'nü yorumladı, "Toplu Sözleşme Düzeni"ne dair belirlenen hedefin, "toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek ve toplu iş sözleşmelerinde sendikaların iradesini anlamsız kılacak" sonuçlar doğuracağı uyarısını yaptı.

Yeni toplu iş sözleşmesi imzalanamadığı durumlarda, eski toplu iş sözleşmesinin getirdiği ek tahsisatların geçerliliğini ortadan kaldıracak bir yasa taahüdü verildiğini anımsatan Erhürman, "Çalışanlar, ya daha önce elde edilen haklardan vazgeçme ya da toplu iş sözleşmesiz çalışmayı kabul etme seçenekleriyle karşı karşıya kalacaklar" dedi.

İşte Erhürman'ın sosyal medya paylaşımı:

Protokol’e göre, “Yeni toplu iş sözleşmesi imzalanamadığı durumlarda eski toplu iş sözleşmesinin getirdiği ek tahsisatların geçerliliğinin devam etmemesini sağlamak amacıyla" yasa tasarılarının hazırlanıp Meclis’e gönderilmesi KKTC tarafının bir taahhüdüdür. Böyle bir yasa değişikliği toplu iş sözleşmesi düzenini alt üst edecek ve toplu iş sözleşmelerinde sendikaların iradesini anlamsız kılacak bir sonuç doğurur. Çünkü bu durumda sözleşmenin süresi dolduktan sonra yeniden pazarlık masası kurulduğunda idarenin toplu iş sözleşmesi imzalamasını gerektirecek herhangi bir motivasyon kalmaz. Çalışanlar, ya daha önce elde edilen haklardan vazgeçme ya da toplu iş sözleşmesiz çalışmayı kabul etme seçenekleriyle karşı karşıya kalırlar. Kamudaki bazı toplu iş sözleşmelerinde kamunun personel maliyetlerini kabul edilemeyecek derecede artıran bazı düzenlemeler bulunduğu açık. Ancak bu sorunun çözümü kesinlikle toplu iş sözleşmesi düzenini ortadan kaldıracak ve sözleşmenin bir tarafının (çalışanların) iradesini anlamsızlaştıracak böyle bir düzenleme değildir. 


 

Solyalı: Anayasa'ya da aykırı


Avukat, CTP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ürün Solyalı, hükümetin mali işbirliği protokolü ile taahüt ettiği Toplu İş Sözleşmesi'ne yönelik düzenlemenin, Anayasa aykırı olduğunu belirtti. 
"Yeni yasal düzenleme taahhüdü ne bizim Anayasamız ne de uluslararası iş hukuku ilke ve mevzuatı ile bağdaşmaktadır" diyen Solyalı, bunun, Türkiye'deki yasalarda da olmadığını belirtti.

Hükümetin girişimin "kabul edilemez" olduğunu anlatan Solyalı, "UBP-HP tarafından verilen bu taahhüt, Anayasal bir hak olan Toplu Sözleşme hakkının özüne müdahale eden, onu anlamsızlaştıran ve çalışan haklarını ciddi anlamda geriletmeyi, sendikalaşmayı güçsüzleştirmeyi hedefleyen bir tahhüdtür" dedi.

Solyalı'nın açıklaması şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti'nde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 36/II. maddesinde bundan önce de varolan Toplu İş Kanunlarında da var olan bir hüküm korunmuş ve “sona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.” demek sureti ile İşçilerin veya toplu sözleşmeye taraf olan çalışanların Toplu Sözleşme ile elde etikleri hakları, Topu İş Hukukunda ard etkisine ilişkin emrediciliği korumuş ve yenisi imza edilene kadar işçi haklarını korumuştur.

UBP-HP tarafından imzalanan protokole baktığımızda, "Yeni toplu iş sözleşmesi imzalanamadığı durumlarda eski toplu iş sözleşmesinin getirdiği ek tahsisatların geçerliliğinin devam etmemesini sağlamak amacıyla" yeni yasal düzenleme taahhüdü ne bizim Anayasamız ne de uluslararası iş hukuku ilke ve mevzuatı ile bağdaşmaktadır.

Kaldı ki bu düzenleme Türkiye Cumhuriyeti'nde dahi yoktur. 
Anayasa Mahkememiz bir çok kararında; Toplu sözleşme hakkının, çalışanlar ve işverenler arasında karşılıklı sahip olunan bir hak olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde de, toplu sözleşmelerin, bu özelliklerinden hareketle özerk bir yapıları olduğu dile getirilmiştir.

UBP-HP tarafından verilen bu taahhüt, Anayasal bir hak olan Toplu Sözleşme hakkının özüne müdehale eden, onu anlamsızlaştıran ve çalışan haklarını da ciddi anlamda geriletmeyi ve Sendikalaşmayı güçsüzleştirmeyi hedefleyen bir tahhüdtür. Kabul edilemez.


Protokolde ne var?

Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Halkın Partisi (HP) tarafından imzalanan 2019 Eylem Planı'nda "Kamu harcamaları disiplin altına alınacaktır" bölümü altında şu madde yer alıyor:

▪ Yeni Toplu İş Sözleşmesi imzalanamadığı durumlarda eski Toplu İş Sözleşmesi’nin getirdiği ek tahsisatların geçerliliğinin devam etmemesini sağlamak amacıyla 24/1996 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ve 22/1992 İş Yasası´na ilişkin değişiklik yasa tasarılarının hazırlanıp meclise sevk edilmesi.

 

Bu haber toplam 2243 defa okunmuştur