1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Erhürman: Sorumsuzluk var, basiretsizlik var, ciddiyetsizlik var
Erhürman: Sorumsuzluk var, basiretsizlik var, ciddiyetsizlik var

Erhürman: Sorumsuzluk var, basiretsizlik var, ciddiyetsizlik var

Ana muhalefet lideri, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Tek bir kişinin işsiz kalmasına, tek bir iş yerinin kapanmasına izin veremeyiz, buna tahammülümüz kalmadı” dedi.

A+A-

 

“Tek bir insanın işsiz kalmasına izin veremeyiz”

Ana muhalefet lideri, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Tek bir kişinin işsiz kalmasına, tek bir iş yerinin kapanmasına izin veremeyiz, buna tahammülümüz kalmadı” dedi.

İnsanlar işsiz kalırken, sağlık endişeleri yaşanırken ve iş yerleri kapanırken ülkenin “hükümet senaryoları” ile boğuştuğunu anlatan Tufan Erhürman, yönetim boşluğuna dikkat çekti.

Erhürman, “Sorumsuzluk var, basiretsizlik var, ciddiyetsizlik var. Bu hükümet, bu yönetenler bu halkın gailesini çekmiyor” şeklinde konuştu.

Tufan Erhürman, ülkenin bölünerek yönetilmeye çalışıldığını belirterek, yürütmenin sürece liderlik yapmadığını söyledi.

“Ülkede bir yürütme var ve Bakanlar Kurulu ile Cumhurbaşkanı bu sürece liderlik yapmıyor” diyen Tufan Erhürman, bir soru üzerine, “Bir liderlik sorunu vardır, süreçlere liderlik edilmiyor. Her alanda ülkeye liderlik için kendimi hazır görüyorum. Çünkü bunun için ortak çözümler üretmeye ve diyaloğa ihtiyaç vardır. Oysa bunun aksine ülke bölünerek yönetilmek isteniyor” yanıtını verdi.

Erhürman, basınla buluştu, yayın yönetmenleri ve yazarlar ile bir araya geldi.

Erhürman ülkede “ekonomi”ye dair yakıcı sorunlar olduğunu söyledi, son durumla ilgili bilgi verdi:

“4.5 ayda resmi olarak işsiz 840 KKTC yurttaşı kişi var. Bu resmi rakamlar dışında binlerce insan var. İşsizlik sigortasını 1.500 liraya indirdiler, bu parayla geçinen insanlar var. 1.200 insan da yine resmi rakamlara göre kısmi çalışmaya geçti. Peki kaç kişi işten durdu? 15 bin kişi işten durma başvurusu yaptı. Ekonomideki sorun son derece yıkıcıdır.”

 

Erhürman toplantıda özetle şunları söyledi:

“Ülkede olağan bir dönem yaşamıyoruz. Tüm dünyada böyle bir süreç yaşandı. O nedenle yüksek sesle bir muhalefet yapmak yerine yapıcı olduk, halkı korumak istedik. Geçmişte bize yapıldığı gibi intikamcı davranmadık, yardımcı olmak istedik.”

“Salgın sürecinde halkın başarısına şahitlik ettik. Ancak hükümete de kendilerine şu soruyu yöneltmelerini istedik: Biz niye kapanmıştık?”

“Sağlık sistemimiz çok sayıda vakaya hazır değildi, bunu biliyorduk. Hazırlıkların tamamlanmasını istedik. Pandemi Hastanesi’nin gerekliliği halen eylemlerle hükümete anlatılmaya çalışılıyor. Hep kulaklar tıkandı. Şimdi alınan kararlar riskli kararlardır.”

“Tek kriz merkezi, tek bilim kurulu, tek ağızdan ve düzenli şeffaf açıklamalar istedik. Olmadı. Kurul kararlarına uyulmuyor. Hem bilim kurulu görevlendirildi, hem de tavsiyelerine uyulmadı.”

“Hem sağlık hem de ekonomide gelinen nokta ortadadır, yönetilemedi, yakıcı sonuçlar ortaya çıktı. İşsizlik ortada. İmar Planı felaketini yaşadık. Tek bir kişinin işsiz kalmasına, iş yerinin kapanmasına izin veremeyiz, vermemeliyiz, buna tahammülümüz kalmadı.”

“Maliye bir şirket değildir, özel sektör çalışırsa maliye ayakta kalacak. Bu gidişle yeni senede Türkiye’den iki kat para istemek zorunda kalacağız. Kendi ayaklarımız üzerinde durma noktasından süratle uzaklaşıyoruz.”

“Yaşadığımız sorunlar yetmezmiş gibi yürütme organı içerisinde bir didişme, karşılıklı suçlamalar başladı. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında koordinasyon sağlanamıyor, liderlik yapılamıyor. Yeni hükümet senaryoları ile boğuşuyoruz.”

Erhürman, kendilerinin bu ülkeye dair gaileleri olduğunu söyledi.


SORULAR... SORULAR... SORULAR... SORULAR... 

Anketlerde durum bizim için tatmin edici’


Ana muhalefet lideri, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, basınla sohbet toplantısında çok sayıda soruya da yanıt verdi. 50’i aşkın gazeteci, köşe yazarı, editör ve program yapımcısının katıldığı toplantıda Erhürman’a Kıbrıs çözümünden hükümet senaryolarına, geçiş noktalarından covid-19 aşısına kadar pek çok soru geldi.

İşte Erhürman’ın sorulara verdiği yanıtlardan ana başlıklar:
 

“Yeni anketimiz şu anda sahada ve ayrıca bizimle paylaşılan, aldığımız başka sonuçlar da var, durum bizim için tatmin edicidir, ikinci turdayız ve salgın öncesine göre de çok ileri bir noktadayız. Bir de göz var, izan var, o nedenle sonuçlar tatmin edicidir.

 

“Erken seçime elbette hazırız, biz aylardır sokaktayız. Erken seçim sözünü Başbakan telaffuz ettiyse, bu hükümet bitti demektir.”

 

“İnsanlar hem sağlık hem ekonomi açısından canıyla uğraşırken biz seçim gündemiyle halkın karşısına çıkmayı seçmedik...”

 

“Etik olarak hükümet düşmedikçe biz yeni bir hükümet konuşmayız. Ancak eleştirilerimizi çok daha etkin yapmaya devam edeceğiz. Hükümet bana sorarsanız bitti. Halkın da güveni yoktur.”

 

“Ülkeyi Türkiye’yi isteyenler ya da istemeyenler üzerinden bölmek merağı normal değil. Bilim Kurulu’nun tavsiye kararını Türkiye üzerinden hamasetle değerlendirmek bir yönetim başarısızlığıdır.”

 

“Kıbrıs sorununun çözümü için uğraşırken, bir yandan da Kıbrıslı Türklerin dışa açılması ve kendi ayakları üzerinde durması için her alanda liderliğe ihtiyacı vardır.”

 

“Yönetmek göreviyle yükümlü kişiler ya eylemlere katılıyor, ya birilerine laf atıyor, ya da sitem ediyor. Medya üzerinden konuşarak değil bir araya gelerek ülke yönetilebilir. Böyle yönetim olmaz.”

 

“Akıncılar dahil yeni kapılar ve geçiş noktaları için süreç açıktır. Önce hükümetle de istişare edilecek ve Cumhurbaşkanı muhatabı ile görüşecek, uzlaşacak, bu uzlaşı hükümete sunulacak ve Bakanlar Kurulu karar alacak.”
 

“Avrupa’dan aşı talebi, bizim giderek özne kapasitemizin azaldığını gösteriyor. Bir yandan Türkiye haklarımızı korumak üzerinden açıklama yapıyor, diğer yandan Kıbrıs Cumhuriyeti bizim için aşı rezerve ediyor. Peki biz neredeyiz? Biz bu coğrafyada özneyiz.”


“Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında 5’li bir konferansın toplanması bizim de gayretimizle mümkün olacaktır. Siyasi eşitlik temelinde bir ilkeyle masaya oturmak tüm tarafların ortak talebidir.”

 

 

Bu haber toplam 2529 defa okunmuştur
Etiketler :