1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. Erhürman: “Başarılı bir seçim dönemi geçirdik”
Erhürman: “Başarılı bir seçim dönemi geçirdik”

Erhürman: “Başarılı bir seçim dönemi geçirdik”

Harmancı TDP' ye geldi. Partililer Harmancı'yı büyük coşkuyla karşıladı, tebrik etti.

A+A-

SAAT: 22.26

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, HP’nin; 7 Ocak’ta yapılan genel seçimlerdeki oy oranını bugün yapılan yerel seçimlerde pek çok yerde koruduğunu, bazı yerlerde de artırdığını kaydetti.

Özersay Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Genel seçimlerdekine oranla Lefke, Dipkarpaz, Paşaköy ve Beyarmudu’nda oy oranını artırdıklarını rahatlıkla söyleyebileceklerini dile getiren Özersay, Alsancak, Yeniboğaziçi, Tatlısı, Akdoğan ve Değirmenlik’te ise destek verdikleri başkan adaylarının belediye başkanlığını kazanmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Seçimin genelinde az sayıda belediye başkanının değiştiğini, belediye başkanlarının büyük oranda aynı kaldığını dile getiren Özersay, daha fazla belediye meclis üyelerinde değişiklik olacak gibi göründüğünü belirtti.

HP’nin belediye meclis üyeliğine aday gösterdiği pek çok belediyede belediye meclis üyesi çıkaracak gibi göründüğünü kaydeden Kudret Özersay, çıkaracakları belediye meclis üyelerinin sayısının ve kimler olacağının yarın belli olacağını dile getirdi.

Seçim sürecinde belediye meclis üyeliğinin önemine vurgu yaptıklarını dile getiren Özersay, belediye meclis üyelerinin denetleyecek, hesap soracak ve doğru kararlar alınmasını sağlayacak kişiler olduğunu söyledi. Özersay, HP’den meclis üyeliğine seçilen kişilerin, aktif denetim ve katılım görevini yerine getireceğini de ifade etti.

Ana muhalefet partisi UBP’nin bazı belediye başkanlıklarını kaybettiğinin dikkat çekici olduğunu kaydeden Özersay, nüfus olarak büyük olan Vadili ve Lapta’nın da bunlar arasında olduğunu belirtti.

Özersay ilerleyen günlerde bu hususlarla ilgili değerlendirme yapıp kamuoyuyla paylaşacaklarını da kaydetti.

 

 

SAAT: 20.29

Erhürman: “Başarılı bir seçim dönemi geçirdik”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, başarılı bir seçim dönemi geçirildiğini, çok büyük bir değişiklik yaşanmadığını ifade etti, özellikle halkın CTP’li belediyelerin olduğu bölgelerde hizmetten memnuniyetini ortaya koyduğunu belirtti. Erhürman’ın açıklamaları şöyle: “Başarılı bir seçim dönemi geçirdik görünüyor. Güzelyurt’ta çok az bir farkla kaybettik. Girne’de çok genç, dinamik arkadaşımızla yarıştık, genel seçimin üzerinde oy aldık. Mağusa’da da öyle ama genel seçimdeki oy oranımızda kaldık Çok büyük bir değişiklik olmadı. Belediye başkanlarımızın olduğu bölgelerde verilen hizmetlerden memnun olunduğunu gördük. Önümüzü artık daha net görebiliyoruz. Kazanan tüm adayları tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. Kaybeden arkadaşları da gösterdikleri olgun performans için tebrik ediyorum.”

 


Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, eşi Nilden Erhürman ile birlikte seçim sonuçlarını CTP Genel Merkezi’nde takip ediyor.

Başbakan Erhürman ileri saatler açıklama yapması bekleniyor.

Parti Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ve bazı parti yöneticileri de seçim sonuçlarını parti merkezinde kurulan sistemden takip ediyor.

 


SAAT: 19.44

tt-020.jpg

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı, TDP Başkan adayı Mehmet Harmancı TDP Genel Merkezi’ne geldi. Harmancı’yı coşkulu bir kalabalık alkışlarla karşıladı. 
Yerel seçimlerde oy verme işleminin sona ermesi ve sandıkların açılmaya başlamasının ardından Toplumcu Demokrasi Partisi’nde (TDP) heyecanlı bekleyiş sürüyor. 
TDP Genel Başkanı, Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı TDP Milletvekili Zeki Çeler de seçim sonuçlarını takip etmek üzere TDP Parti Genel Merkezi’ne geldi. 
Çeler’in ardından Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı, TDP LTB Başkan adayı Mehmet Harmancı da Genel Merkez’e ulaştı.
Harmancı’yı coşkulu bir kalabalık alkışlarla karşıladı. Mehmet Harmancı’nın şu anda basına açıklama yapmasının beklenmediği kaydedildi.
TDP’nin belediye meclis üyesi adayları ve partililer de Genel Merkez’de seçim sonuçlarını izliyor. (TAK)


TDP'de heycanlı bekleyiş sürüyor. Seçim sonuçları sinevizyondan takip ediliyor. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit seçim sonuçlarını başkanlık odasından takip ediyor. Lefkoşa Belediye Başkan adayı Mehmet Harmancı bir ara gelip ayrıldığı belirtildi.

tdp-002.jpg

Parti merkezinde bazı üyeler birbirlerine sarılıp kutluyor.

Seçim sonuçlarının tamamlanması ardından Cemal Özyiğit'in açıklama yapacağı belirtildi.

 

(SAAT: 13.30)

Afrika Gazetesi toplatılıyor

Afrika gazetesinin bugünkü sayısı, seçim yasaklarına aykırı yayın içerdiği gerekçesiyle toplatılıyor.

TAK muhabirinin YSK Genel Sekreterliği’nden aldığı bilgiye göre, YSK, UBP’nin yaptığı şikayet üzerine gazetenin toplatılmasına karar verdi ve polise toplama talimatı iletildi.

Toplatılma kararının gazetenin 5’inci sayfasında Mahmut Anayasa imzasıyla yayımlanan “Amiral Gemisi ve Kraliyet Donanması” başlıklı yazının, CTP Gönyeli Belediye Başkan adayı Ahmet Benli lehine propaganda içerdiği gerekçesiyle alındı.


(SAAT: 13.30)

“Kampanya olgunluk içinde”

tufan-002.jpg

Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, oyunu Gönyeli İlkokulu’ndaki 67 numaralı sandıkta kullandı.

Oy kullanmaya eşiyle birlikte giden Erhürman, oyunu kullandıktan sonra basına açıklamalarda bulundu.

 

“Kampanya olgunluk içinde”

Erhürman, açıklamasında yerel yönetimlerin en az genel seçimler kadar önemli olduğunu ve olgunluk içerisinde bir seçim kampanyası dönemi geçirildiğini söyledi.

Kampanyaların türlerinde de değişimler olduğunu belirten Erhürman, demokratik ve ciddi bir vukuatın yaşanmadığı bir kampanya dönemi geçirilmiş olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Bu akşamdan itibaren 4 yıl süreyle görev yapacak yeni yerel yönetimlerin belirlenmiş ve göreve başlamış olacağını söyleyen Erhürman, seçimin tüm ülkeye hayırlı olmasını diledi.


(SAAT: 12.55)

"Seçilecek kişileri önemli görevler bekliyor"

akinci-002.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün 42 yıldır demokratik olgunluk içinde iyi görev yaptığını düşündüğü yerel yöneticisini göreve getirdiğine işaret ederek, seçilecek kişilerin görevlerini halkla etkileşim içinde, katılımcı şekilde sürdürmeleri halinde halkın sorunlarının asgariye indirileceğine inanç belirtti.


Akıncı ve eşi Meral Akıncı, 2018 Yerel Seçimler çerçevesinde oyunu Şehit Ertuğrul İlkokulu 226 numaralı sandıkta kullandı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının 42 yıldır kendi yerel yöneticilerini demokratik bir biçimde seçtiğini söyledi. 

Akıncı, Rum tarafında yerel yönetim seçimlerinin Kıbrıslı Türklerden 10 yıl sonra, 1986 yılında yapılmaya başladığına dikkat çekerek, “Ne mutlu ki Kıbrıs’ta kimsenin burnu kanamadan bu süreçler yıllardır yaşanıyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yerel seçimlerin 1976 yılından bu yana, doğrudan halkın oyuyla yapıldığını söyledi.

Kıbrıs’ta belediyelerin ortak seçiminin 1953 yılında son kez yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, 1958 yılı öncesinde Rum ve Türk belediyelerin tek olduğunu, üyelerin mecliste karma olarak temsiliyetleri bulunduğunu aktardı. 

O dönemde belediye meclislerinin Rum ve Türk üyelerinin seçildiğini, onların arasından da bir kişinin belediye başkanı olarak belirlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1958 yılında belediyelerin ayrıldığını, 1960 Anayasası’nda ise Kıbrıs’ın 5 büyük kentinde ayrı Türk ve Rum belediyelerin olacağının kayda geçirildiğini anımsattı. 

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ancak bu hiçbir zaman Rum tarafınca kabul görmediği için, yaşam bulamadı” dedi. 

 

“Rum tarafında Yerel Yönetim Seçimleri bizden 10 yıl sonra, 1986'da başladı"

Kıbrıs Türk halkının, 1963 olayları ve 1974’ten sonra Kuzeyde topluca yaşamaya başlayınca yerel yönetimlerini demokratik biçimde seçtiğini ifade eden Akıncı, “O günden beridir bu seçimler düzenli olarak yapılıyor. Rum tarafında yerel yönetim seçimleri bizden 10 yıl sonra, 1986’da başladı” şeklinde konuştu. 

Vatandaşların iyi görev yaptığını düşündüğü yerel yöneticileri yeniden göreve getirdiğini, iyi olmadığını düşündüğü isimleri ise değiştirdiğini ifade eden Akıncı, “Ama bu demokratik olgunluk içinde yapılan bir süreç” dedi. 
 

"Seçilecek kişileri önemli görevler bekliyor"

Seçilecek kişileri önemli görevlerin beklediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, yerel yönetimlere seçilen kişilerin halka en yakın, halkla iç içe kişiler olduğunu, dolayısıyla bu kişilerin halkın sorunlarını da en iyi görüp, bilenler olduğunu söyledi.


Akıncı, seçilecek kişilerin görevlerini, etkileşim içinde, katılımcı şekilde sürdürmeleri halinde halkın sorunlarının asgariye indirileceğini; halkın daha iyi, güzel günlere ulaşacağını; şehirler, kasabalar, köyler ve mahallelerin daha güzel, iyi ve temiz olacağına inanç belirtti. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yerel yönetimlere seçilecek kişilere başarılar diledi. 


(SAAT: 12.50)

"Ülkemize hayırlı olsun"

ozgurgun.jpg

Ana muhalefet, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 216 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Özgürgün, oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ülkeye ve herkese hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bölgelere gidecek hizmetlerin, projelerin ve geçmişte belediye başkanı olanların yaptıkları hizmetlerin, adayların yapacaklarının halk tarafından nasıl algılandığının bugün yerel yönetim seçimi sonucunda sandıklara yansıyacağına dikkat çeken Özgürgün, UBP’nin 20 bölgede belediye başkan adayıyla, 7 bölgede de bağımsız adaylara destek vererek, hemen hemen ülkenin tamamında çok geniş bir katılımla seçime hazırlandığını aktardı.

 

“Birebir halkı ilgilendirir”

Yerel yönetimlerin önemine işaret ederek, çok yoğun bir seçim süreci geçirildiğini vurgulayan Özgürgün, bugün kararı halkın vereceğini, yerel yönetimlerin verdiği hizmetlerin birebir halkı ilgilendirdiğini kaydetti.

Yerel seçimler sonucunda, halkın o bölgede dört yıl hizmet verecek yöneticilerini belirleyeceğine dikkat çeken Özgürgün, yerel yönetimler seçiminin genel siyaseti de etkileyebilecek özellik gösterdiğini, bugün ise öyle bir sonuç çıkıp çıkmayacağının seçim sonrasında görüleceğini sözlerine ekledi.


(SAAT: 12.20)

"Halkımızın doğru karar vereceğine inanıyorum"

teberruken-ulucay.jpg

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, seçimlerin demokrasinin temeli olduğunu vurgulayarak, yerel seçimlerde yerel yönetimlerin icraatlarının değerlendirildiğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, oyunu Mağusa Namık Kemal Lisesi’ndeki 30 numaraları sandıkta, eşi Rana Uluçay ile birlikte kullandı.

Meclis Başkanı Uluçay, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin önemine değinerek, halkın bunu içselleştirdiğini belirtti ve “Halkımız doğru tercihleri yapacağını düşünüyorum” dedi.

“Halkımızın yeni dönemde en iyi hizmetleri alabilmek için; ona göre seçim yapacağını düşünüyorum” diyen Uluçay, yerel yönetimlerin sürdürülebilir mali yapıya kavuşturulması ve rasyonel hizmetler vermesinin önemine değindi.

Uluçay, seçimlerin hayırlı olması dileğinde bulundu.

(TAK)


(SAAT: 12.10)

YSK Başkanı Şefik'ten önemli açıklamalar... 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, Şehit Tuncer İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Bir gazete hakkında şikayet...

Şefik, oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada “sakin bir seçim günü “ olduğunu, sadece bir gazete hakkında şikayet aldıklarını, bunun söz konusu gazetede bir adayın propagandasıyla ilgili olduğunu, konunun tezekkür edileceğini ve bilahare bilgi verileceğini söyledi.

 

10.30 itibariyle yüzde 10.15, Mağusa’da yüzde 16.52, Girne’de yüzde 11.6, Güzelyurt’ta yüzde 9.24, İskele’de yüzde 16.8, Lefke’de yüzde 9.45 oy kullanıldı

Şefik, katılım oranlarının 10.30 itibarıyla Lefkoşa’da yüzde 10.15, Mağusa’da yüzde 16.52, Girne’de yüzde 11.6, Güzelyurt’ta yüzde 9.24, İskele’de yüzde 16.8, Lefke’de yüzde 9.45 olduğunu açıkladı.

Gayri resmi sonuçlar 21.00'de...

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik, gayri resmi belediye başkanlığı seçim sonuçlarının saat 21.00 sıralarında verilmeye başlanmasını, geriye kalanların ise sabah olmadan verilmesini beklediklerini ifade etti.

(TAK)


(SAAT: 11.50)

"Tarihte en heyecansız seçim..."

erhan-arikli-003.jpg

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, yeresl seçim için oyunu, saat 10.30’da Lefkoşa’da 9 Eylül İlkokulu 187 numaralı sanıkta kullandı.

Oy kullanmaya ailesiyle birlikte gelen Arıklı, oy vermesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Arıklı, Kıbrıs tarihinde ilk kez bu kadar heyecansız bir seçim geçirildiğini ifade ederek, reform yapmadan batık belediyelere başkan seçmenin çarpık anlayışı içinde seçime gidildiğini belirtti.

Bunu defalarca dile getirdiğini, önce belediyelerin sıkıntılı durumdan kurtulması gerektiğini anlatmaya çalıştığını fakat başaramadığını kaydeden Arıklı, YDP’nin bir tek Lefkoşa’da sembolik bir aday gösterip, 15 beldede belediye meclis üyesi adayı belirlediğini ifade etti.

Halka mutlu bir seçim günü geçirmelerini dileyen Arıklı, günü tatilsiz geçirecek basın mensuplarına da teşekkür etti.

(TAK)


(SAAT: 11.30) 

"Halk en doğru kararı verecek"

cemal-ozyigit-oy.jpg

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, yerel seçimlerde oyunu 9 Eylül İlkokulu’ndaki 193 numaralı sandıkta kullandı.

Özyiğit oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, günümüzde yerel yönetimlerin öneminin arttığına dikkat çekti ve köy, mahalle ve beldelerde görev yapan yerel yöneticilerin görevlerini doğru yapmasının önemine işaret etti.

Belediyeler Reformu için Anayasa değişikliği gerektiğini fakat genel seçimlerin hemen ardından yerel seçimin gelmesinin bu konuda olumsuzluk yaşattığını belirten Özyiğit, bugünkü yerel seçimlerde halkın en iyisini bilip en doğru kararı vereceğine olan inancını dile getirdi.

Seçimin hayırlı olmasını dileyen Özyiğit, yarınların bugünden daha güzel olması temennisinde bulundu.

(TAK)


"Belediyelerde reforma ihtiyaç var"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ve eşi Aliye Ummanel, Beylerbeyi İlkokulu’nda 74 numaralık sandıkta oy kullandı.

Kudret Özersay, oy kullandıktan sonra basına yaptığı kısa açıklamada, “Halk en doğru kararı verecektir. Hayırlı olsun” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, seçimlerden bağımsız olarak, belediyelerde reforma ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Özersay, seçimler sonrasında belediyelerde gelir artırımı, israfın giderilmesi, personel yapısının gözden geçirilmesi için belediye reformunun şart olduğunu söyledi.


(SAAT: 11.00) 

Oy pusulasının fotoğrafını çekti, tutuklandı!

Saatler önce başlayan yerel seçimlerde, yapılan tüm uyarılara rağmen yasalara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle bir kişi tutuklandı.

Çatalköy İlkokulu’nda 27 numaralı sandıkta oy pusulasının resmini çeken 35 yaşındaki F.L., şikayet üzerine tutuklandı. Yasalara uymadığı gerekçesiyle tutuklanan F.L. hakkında polis yasal işlem başlattı.

Polisten yapılan açıklamaya göre, bu sabah F.L. (E3 5) oyunu kullandıktan sonra tasarrufunda bulunan cep telefonuyla oy pusulasının fotoğrafını çekmek suretiyle yasalara aykırı harekette bulunduğu tespit edildi.

Oy pusulasının fotoğraf çekme işleminin Çatalköy İlokulu’nda 27 numaralı sandıkta yapıldığı belirtildi.

Söz konusu şahıs tutuklandı.


Broşür dağıttı, hakkında yasal işlem başlatıldı!

Çatalköy’de oy pusulasının fotoğrafını çeken kişinin ardından bu kez de Mağusa’da sandık alanı içerisinde, ‘belediye meclis üyesine ait broşür dağıtmaktan’ 65 yaşındaki K.D’nin hakkında yasal işlem başlatıldı.

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgide;

“Mağusa ilçesi, Karakolu İlkokulu sandık alanı içerisinde, K.D. (E-65), belediye meclis üyesi adayı bir şahsa ait broşürleri dağıttığı tespit edildi. Söz konusu şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.” denildi.


(SAAT: 10.00)

Serdar Denktaş oyunu kullandı

serdar-denktas.jpg

Maliye Bakanı ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve eşi Müge Denktaş, Gönyeli Belediyesi’ndeki 70 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Denktaş, oyunu kullanan ilk siyasi oldu.

Denktaş, sabah saat 09.00’da oyunu kullanmasının ardından basına yaptığı açıklamada, ülkede kısa sürede ikinci seçimin gerçekleştirildiğine işaret ederek 2020 yılına kadar yeni bir seçim öngörülmediğini söyledi.

“Daha istikrarlı bir dönem”

Bir sonraki seçime kadar daha istikrarlı bir dönemden geçileceğine inanç belirten Denktaş, bugünkü yerel seçimin önemine işaret etti.

Vatandaşların kendilerine en iyi hizmet edeceğine inandığı yerel yöneticiyi seçeceğini belirten Denktaş, düzeyli bir seçim ve propaganda süreci geçirildiğini kaydetti.

Serdar Denktaş, bugünkü seçimin herkese hayırlı olması temennisinde bulundu. 

(TAK)


(SAAT: 08.00)

Oy verme işlemi başladı

Yerel kuruluş organları genel seçimi, bugün yapılıyor. Oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı ve 18.00'e kadar sürecek.

Ülkemizde 191 bin 153 seçmenin 734 sandıkta oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimde 28 belediye başkanlığı için 111 aday; 280 meclis üyeliği için 1092 aday, 184 muhtarlık için 425 aday ve 596 ihtiyar heyeti üyeliği için de 1043 aday yarışacak.

Oy verme işlemi 08.00-18.00 saatleri arasında kesintisiz sürecek. Seçmenlerin oy verirken yanlarında kimliklerini ispatlayıcı resmi belge bulundurmaları gerekiyor. KKTC kimlik kartı, polis kimlik kartı, KTFD veya KKTC pasaportu, KKTC sürüş ehliyeti ile oy kullanılabilecek.

Seçmenlerin sandık kuruluna sunması gereken resmi belgelerine herhangi bir nedenle polis tarafından el konulmuşsa, oyunu kullanabilmesi için ilgili Polis Müdürlüğü’ne müracaat ederek el konulan belgenin onaylı bir fotokopisini alması ve Lefkoşa’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Genel Sekreterliği’nden, diğer ilçelerde ise ilgili ilçe seçim kurulundan onaylatması gerekiyor.

 

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

Belediye meclis üyeliği seçiminde seçmen, üç farklı yöntemle oy kullanabilecek:

1)      Mühür: Seçmen, herhangi bir siyasi partiye mühür vurarak oy vermek istemesi halinde Sandık Kurulu tarafından kendisine verilecek EVET mührüyle oy pusulası üzerinde partinin ambleminin ve isminin altında yer alan kare içine EVET mührünü bir defa basacak.

2)      Mühür ve tercih: Seçmen oyunu bir partiye mühür basarak kullandıktan sonra, mühür bastığı partinin adayları arasında tercih yapmayı arzu etmesi halinde, her belediyedeki aday sayısının yarısına, isim ve soy isimlerinin karşısındaki kareye işaret koymak suretiyle tercih kullanabilecek.

3)      Karma: Seçmen oyunu karışık olarak vermek isterse, oy vereceği adayların isim ve soy isimlerinin karşısındaki kareye işaret koyarak oyunu karma kullanabilecek. Ancak seçmen karma oy tercih ederse, en çok o seçim bölgesinde seçilecek belediye meclis üyesi sayısı ile en az bu sayının yarısı kadar adaya oy vermesi şart. (örneğin Lefkoşa Belediye Meclisi üyeliklerinde en çok 24, en az 12 aday için) Karma oy kullanacak seçmenin kesinlikle EVET mührü kullanmaması gerekiyor. Karma oy kullanıldığı taktirde, oyların en az iki siyasi partinin adayları arasında veya en az bir siyasi partinin adayları ile bağımsız adaylar arasında kullanılması zorunlu.

 

İHTİYAR HEYETİ ÜYELİĞİ

İhtiyar heyeti üyelikleri için seçimde, seçmen oy vermek istediği adayın adının ve soyadının karşısındaki karenin içinde kalemle işaret koymak suretiyle oy kullanacak. Seçmen, oyunu, o seçim bölgesi için seçilmesi gereken ihtiyar heyeti üyesi kadar yani dört aday için kullanmak zorunda.

 

DİKKAT EDİLECEKLER

Oyların geçerli olabilmesi için seçmenlerin dikkat etmesi gereken kurallar özetle şöyle:

Belediye başkanı ve muhtarlık seçiminde EVET mührünün bir kez ve kutu içine vurulması şart. Birden çok mühür vurulmuş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

İhtiyar heyeti üyeliği seçiminde 4 adaya işaret konularak seçim yapılması gerekiyor.

Belediye meclis üyeliği seçiminde tercih sayısı aday sayısının yarısından az, aday sayısından fazla olmamalı. Örneğin Lefkoşa’da 12’den az 12’den çok olmamalıdır. Tercihte hata yapılsa da her halukârda mühür geçerliliğini korumaya devam eder. Belediye meclis üyeliklerinde karmada birden fazla partinin adaylarına -en az iki parti veya bir parti bir bağımsız arasından- oy kullanılması gerekir.  Her belediyede bu farklıdır. Oradaki belediye meclis üyesi sayısının tümü veya en az yarısı… Belediye başkanlığı ve muhtar seçiminde mühür kullanılması şarttır. Tik yapılması geçersizdir. Meclis üyeliğinde de mühür veya mühür ve tercih opsiyonu kullanılacaksa orada da mühür şarttır.” 

(TAK)

Bu haber toplam 5471 defa okunmuştur