1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Erdoğan'dan saygı bekliyoruz"
Erdoğandan saygı bekliyoruz

"Erdoğan'dan saygı bekliyoruz"

Akıncı'ya yurtiçi ve yurtdışından destek gelmeye devam ediyor

A+A-

Türkiye’deki Özgürlük ve Dayanışma Partisi, bağımsız Kıbrıs mücadelesinin yanında olacağını açıkladı.
ÖDP’nin açıklaması şöyle:

SÖMÜRGECİ ANLAYIŞTAN VAZGEÇİN KARAR KIBRIS HALKININDIR

26 Nisan 2015 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda seçimi, emekten yana birçok siyasi parti, sendika, demokratik kitle örgütü ve yurttaşların desteklediği bağımsız sol aday Mustafa Akıncı %60 oy ile kazandı.
Bu ortak çalışmayı yürütenleri ve Mustafa Akıncı’yı kutluyor, başarılar diliyoruz.
Kıbrıs halkı iki toplumlu barışçıl çözüm iradesini ortaya koymuştur. Bu iradeye herkes gibi Recep Tayyip Erdoğan da saygı duymalıdır. Ancak kavga etmediği bir tek Kuzey Kıbrıs kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu da başarmıştır.

Mustafa Akıncı’nın Türkiye’ye yönelik ‘kardeşlik’ vurgusundan rahatsız olan Erdoğan, Akıncıya ‘kardeş değil yavru vatansınız’ diye seslendi. Her konuşmasında “milli irade, sandık” diyen Erdoğan, Kıbrıs halkının seçtiği Cumhurbaşkanına gösterdiği tepki ile bir kez daha “milli iradeden kastının sadece kendi gibi düşünen” olduğunu gösterdi.

Erdoğan, Saray’dan yalnızca ülkemizin değil Kıbrıs’ın da kaderine hükmetmek istiyor. Erdoğan zihniyeti ‘kardeşliği’ yani eşit bir ilişkiyi kabullenemiyor. Ama Erdoğan dahil herkes Kıbrıs’ın geleceğine Kıbrıs halkının karar vereceği gerçeğini bilmeli ve kabullenmelidir. Kıbrıs’ı arka bahçe görme politikalarından ve Kıbrıs’a dönük sömürgeci zihniyetten vazgeçilmelidir.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı barışçıl bir çözüm yönünde, Kıbrıs halkının barış, bir arada yaşam ve bağımsız Kıbrıs mücadelesinin yanında olacaktır.

---------------------------------------------------

ERDOĞAN'DAN SAYGI BEKLİYORUZ

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Türk toplumunun iradesine ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya saygı göstermesini beklediklerini vurguladı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sn Akıncı ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yaptığı  açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirten Korkmazhan, “Sn Akıncı’nın ortaya koyduğu vizyon Kıbrıs Türk toplumunca onaylanmış ve benimsenmiştir. Sn Akıncı ve toplumumuza yönelik onur kırıcı açıklamaları protesto ediyoruz” dedi.

Kıbrıs kimsenin “Yavru Vatanı” değildir

“Sn Erdoğan’ın “Ana-Yavru” ilişkisi çerçevesinde ortaya koyduğu görüşleri reddediyoruz. Kıbrıs kimsenin “Yavru Vatanı” değildir. Kıbrıs, tüm Kıbrıslılarındır” diyen Abdullah Korkmazhan, “Türkiye ile çatışma istemediğimiz gibi vilayet ve sömürge muamelesinide asla kabul etmeyeceğiz. Karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli ilişkiler geliştirmek istiyoruz. İrademize saygı ve içişlerimize müdahale yapılmamasını talep ediyoruz”dedi.

Türkiye’nin yaptığı mali katkıların sürekli gündeme getirilmesinin ve toplumun bunun üzerinden küçük düşürülmesinin Sn Erdoğan tarafından alışkanlık haline getirildiğini belirten Abdullah Korkmazhan, “Türkiye’nin, Kıbrıs’tan aldıkları verdiklerinden çok fazladır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanındayız

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kıbrıs Türk toplumunun büyük bir kesiminin desteğini aldığına dikkat çeken Korkmazhan, BKP’nin demokratik adımların atılması ve erken federal çözüme ulaşılması için Mustafa Akıncı’nın yanında durmaya ve destek olmaya devam edeceğini vurguladı.

-----------------------------------

"ERDOĞAN'IN TAVRI KABALIK"

Çağ-Sen, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’ya yönelik “ağzından çıkanı kulağı duysun” deme hakkına sahip olmadığını ifade ederek, Erdoğan’ın bu tavrını “kabalık” olarak niteledi, Akıncı’ya destek verdi.

Çağ-Sen, “Kıbrıslı Türk toplumunun; Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile oluşturulacak ilişkilerin kardeşler düzeyinde karşılıklı saygıya dayalı olması yönündeki duruşunun sonuna kadar arkasında olduğunu” vurguladı.

Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu yazılı açıklamasında, Kıbrıslı Türk toplumunun Cumhurbaşkanlığı seçimde yüzde 60,5 oranında çok net bir oyla cumhurbaşkanını seçtiğini belirterek, seçilen cumhurbaşkanının aynı zamanda toplumun lideri olduğunu ve uluslararası alanda kabul gördüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın, seçim manifestosunda ortaya koyduğu görüş ve düşüncelerinin arakasında olduğunu seçildikten sonra da yinelediğini ve ilgili tüm taraflara duyurduğunu ifade eden Davulcu, buna göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin “ana-yavru” düzeyinden çıkıp “kardeşler” ilişkisine dönüşmesini istediğini ve bunun için çalışacağını vurguladığını belirtti. Davulcu şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha ilk günden ana-yavru ilişkisinde ısrar ederek emreden- itaat eden biçimindeki onursuz ilişkiyi dayatmaya çalışması asla kabul edilemez. Türkiye Cumhurbaşkanlığı makamında olsa bile kimse bir başka ülkenin cumhurbaşkanı için ‘ağzından çıkanı kulağı duysun’ deme hakkına sahip değildir. Erdoğan’ın bu tavrı en hafif tanımıyla kabalıktır.

Erdoğan’ın kaba ve kırıcı politikalarıyla Kıbrıslı Türkler arasında Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgalci olduğu görüş ve düşüncesi haklılık bulup beslenmektedir. Türkiye’nin bundan ne çıkarı olduğunu Türkiye halklarının ve makamlarının düşünmesini öneririz.

Kıbrıslı Türk toplumunun yarınlarını ortak vatan saydığı Kıbrıs’ta oluşturulacak federal bir yapıda gördüğünü belirtip destek verdiği ve seçilmesine katkı koyduğu Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile oluşturulacak ilişkilerin kardeşler düzeyinde karşılıklı saygıya dayalı olması yönündeki duruşunun sonuna kadar arkasında olduğumuzu bir kez daha ortaya koyarız.”

(tak/yd)

Bu haber toplam 1594 defa okunmuştur