1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ERCAN İHALESİ TARTIŞMA YARATTI
ERCAN İHALESİ TARTIŞMA YARATTI

ERCAN İHALESİ TARTIŞMA YARATTI

Yorgancıoğlu, gelir ortaklığı sürecini uzatmanın kimsenin hakkı olmadığını ifade ederek, ağaçlandırmanın yeniden yapılacağını vurguladı.

A+A-

 

Meclis Genel Kurul toplantısında Ercan ihalesi ele alındı. Konu ile ilgili söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Başbakan Yardımcısı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Ercan’daki ağaçlarla ilgili yaptığı açıklama üzerine söz aldığını ifade ederek, Ercan’da 20 bin civarında ağacın sökülüp başka yere aktarılacağına değindi.

Çakıcı, sökülüp başka yere dikilen ağaçların kuruduğuna işaret ederek, ağaçların bir yerden bir yere uzmanların kontrolünde taşınması gerektiğini kaydetti, birilerinin bundan sorumlu olması gerektiğini vurguladı.

Bu konuyu önemli bulduğunu ifade eden Çakıcı, bu ağaçların nasıl söküleceği, nereye taşınacağı ve nereye dikileceğini Meclis kürsüsünden duymak istediğini kaydetti.

Çakıcı, hükümette Ercan hakkında çelişkiler olduğunu, ihalenin iptaline karşı koalisyon hükümetinden ayrı ayrı açıklamalar geldiğini savunarak, bu konuda hükümetten Ercan ihalesinin iptali ile ilgili açıklama istedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, seçim öncesinde Ercan ihalesi ile ilgili söylediği iptal edilmesi gerekliliği açıklamalarının gayet açık olduğunu ifade ederek, hükümete geldikten sonra da iptali için çalıştığını, projenin yanlış olduğu iddiasında olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını, projenin değiştirileceği konusunda mutabakata vardıklarını; ihaleye katılan diğer şirketlerin dava açmaması için o söz konusu şirketlerin de bu toplantıya dahil edilmesi için karar aldıklarını ancak partisinden istifaların olmasının bu çalışmayı engellediğini anlattı.

Projeye başından yanlış başlandığını, alt geçidin bir tehdit olduğunu, sadece askeri bölgeden 7 bin 500 ağaç bulunduğunu, bunların zimmetle kendilerine teslim edildiğini, en gencinin 15 yaşında olduğunu, ÇED raporu istenmediğini anlatan Denktaş, şimdi ağaçların sökülüp taşınacağını, tutup tutmayacaklarının bilinmediğini, ellerinde de ne kadar uzman olduğunu bilmediklerini, bu yüzden Türkiye’den destek isteyeceklerini söyledi.

Esas yeterlilik belgesi olan firmanın her aşamada onayına gerek duyulduğunu, bu yüzden ihalenin zaten kendiliğinden de düşebileceğini, bu konuda sıkıntılar olduğunu anlatan Denktaş, “Keşke başından çok daha iyi bir proje, yer tespiti yapılsaydı, keşke devlet kendi imkanlarıyla bunu yapsaydı, tavrımda değişiklik yok olmayacakta, ancak elimizden gelen bu” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Çavuşoğlu da söz alarak, ülkede bir adet ağaç sökme aracı bulunduğunu, bunun bu alan için yetersiz olduğunu, Denktaş’ın güzel bir konuşmacı olduğunu, bunu konuşmasında gördüklerini ifade ederek, Denktaş’ın gerçekçi olmasını ve yapacağı işin arkasında durmasını istedi.

Çavuşoğlu, Denktaş’ın seçim öncesi Ercan İhalesi ile ilgili sert bir tavır ortaya koyarak halktan da bu yüzden oy aldığını, ancak şimdi “partimden ayrılmalar oldu” lafının gerekçe olmadığını söyledi, hükümette “nisap değil irade eksikliği olduğunu” savundu.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, bu ihaleye karşı çıktıklarını Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını bu konuda kararlar olduğunu ifade ederek, seçim döneminde kesin iptal sözü değil, bu konuda hukuksal süreci takip edileceklerini söylediklerini kaydetti.

Binanın ve pistin yapılacağı bölgede ağaç sökmelerin hemen başlamayacağını, ayrıca aynı yerlerin yeniden ağaçlandırılabileceğini anlatan Yorgancıoğlu, Ercan’da devletin gelir alması için yer teslimin yapılması gerektiğini, bu gelirin ancak binanın yer tesliminden 4 yıl sonra başlayacağını, bu projenin uzamasının ülkeye zarar vereceğini anlattı.

İptal etme şansını yitirdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, ülkenin çıkarlarını ve gelirlerini korumanın görevleri olduğunu, bu yüzden yer tespitini yapıp yeri verdiklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, gelir ortaklığı sürecini uzatmanın kimsenin hakkı olmadığını ifade ederek, ağaçlandırmanın yeniden yapılacağını vurguladı.

TAÇOY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, Ercan’da 20 bin ağaç konusundan herkesin şikayetçi olduğunu, ancak dünyadaki tüm havalimanlarında ağaçlık bölgelerin pistten uzak olduğunu işaret etti.

Ağaçlarla ilgili aynı hassasiyeti taşıdıklarını, ağaç taşımak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile etüt çalışması yaptıklarını anlatan Taçoy, bu ağaçların taşınmasını uzmanların yapacağını ve ağaçların hayatını devam ettirmesi için çalışacaklarını vurguladı.

Önemli olanın Ercan Havalimanı’nın ülkeye gelir getirmesi olduğunu ifade eden Taçoy, Ercan’da yapılacak tüm çalışmaların Meclis’e taşınacağını, ayrıca isteyenlerin, havalimanının projesini yakından takip edebilmesi için bilgilendirme yapılabileceğini kaydetti.

BAKIRCI

UBP milletvekili Hamit Bakırcı da yerinden söz alarak, çam ağaçlarının sökülmesi halinde yaşamayacağını ifade ederek, bunu Geçitköy’deki baraj yapılırken yaşadıklarını söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 2264 defa okunmuştur