1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ENOSİS'E HAYIR
ENOSİS'E HAYIR

ENOSİS'E HAYIR

Avrupa Parlamentosu üyeleri Hacıyorgiu, Papadakis ve Silikiotis Kanal Sim ve Yenidüzen'e konuştu...

A+A-

 Esra Aygın/Sami Özuslu (STRAZBURG)

Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıslı Rum altı üyesinden üçü Kanal Sim ve Yenidüzen vasıtasıyla Kıbrıslı Türklere mesajlar verdi. Esra Aygın ve Sami Özuslu'nun sorularını yanıtlayan AKEL mensubu Takis Hacıyorgiu ve Neoklis Silikiotis ile EDEK mensubu Dimitris Papadakis, tıkanan müzakere süreci, mecliste alınan Enosis plebisiti ile ilgili karar ve diğer konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Üç Avrupalı parlamenter de Kıbrıs Rum meclisinde alınan kararın yanlış ve provoke edici olduğu konusunda birleşirken, kopma noktasındaki müzakere sürecinin yeniden rayına girebileceğine ilişkin çok da umutlu konuşmadı.
 

TAKİS HACIYORGİOU: NİSAN-HAZİRAN ÖNEMLİ
AP üyesi Takis Hacıyorgiu, Nisan ile Haziran ayları arasındaki sürenin Kıbrıs müzakere süreci bakımından önemli olduğunu belirtti. AKEL üyesi Hacıyorgiu, Türkiye'deki referandum ve 2018'de Güney'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle çok az bir zaman kaldığını ama yine de yeni bir fırsat penceresinin açılabileceğini söyledi.

Hacıyorgiou, mecliste ELAM tarafından gündeme getirilen ENOSİS plebisitiyle ilgili önergeye karşı çıktıklarını anımsattı. İki liderin başlarda daha sakin davrandığını, ancak özellikle Akıncı'nın konuyu fazla abarttığını kaydeden Hacıyorgiou, "Sayın Akıncı'nın bu süreçte yorgun düştüğünü ve bu kararı bahane ederek bir mola aldığını düşünüyorum" dedi.
Dört özgürlükler konusunda yaşanan tartışmaları da değerlendiren Hacıyorgiou, partisi AKEL'in bu konuda 'kimin ne istediğinin anlaşılması' için çaba sarf ettiğini belirtti. Hacıyorgiou, bu konuda bir çıkış yolu bulunabileceğine inanç belirtti. Kıbrıslı Türklere seslenen Hacıyorgiou, çözüm için elinden ne gelirse yapmaya hazır olduğunu vurguladı.
 

NEOKLİS SİLİKİOTİS: AKINCI'YI ANLIYORUM, AMA...
AKEL'e mensup AP üyesi Neoklis Silikiotis de meclis kararı sonrası Akıncı'nın gösterdiği tepkiyi anladığını, ancak bunun aşırıya kaçtığını belirtti. ELAM'ın önergesinin ve AKEL dışındaki partilerin tavrının yanlış olduğunu kaydeden Silikiotis, Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağdan gelen önerilerin kabul edilmesi bir yana, gündeme dahi getirilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Silikiotis, Enosis plebisitine okullarda yer verilmesini içeren kararın yerine geçmesi için DİSİ'nin getirdiği yeni önergenin komitede olduğunu ancak ne zaman gündeme alınacağını bilmediğini söyledi. Silikiotis, bu tarz konularda yetkinin Eğitim Bakanlığı'na verilmesine prensip olarak karşı olduklarını açıkladı. Müzakere sürecinde yaşanan tıkanlıklığın aşılması için AKEL olarak ilk günden itibaren yapıcı temaslar ve girişimlerde bulunduklarını anlatan Neoklis Silikiotis, Türkiye'deki referandum sürecinin Kıbrıs'a olumsuz yansıdığını kaydetti.
Silikiotis, Kıbrıs'ta çözüme varılamaması halinde yeni nesillerin bundan olumsuz etkileneceğini de sözlerine ekledi.
 

DİMİTRİS PAPADAKİS: ENOSİS İSTEMİYORUZ
EDEK mensubu AP üyesi Dimitris Papadakis, Kıbrıslı Rumların ENOSİS istemediğini, Yunanistan'ın da hiçbir zaman prensip olarak buna sıcak bakmadığını söyledi. ELAM'ın önerisiyle kabul edilen kararın büyük bir hata olduğunu vurgulayan Papadakis, buna karşın müzakere sürecinin çöküşünü buna bağlamanın yanlış olacağını kaydetti. Eide, Anastasiadis ve Akıncı'nın 'aşırı iyimser ve yanlış bir görüntü' verdiklerini, gerçekçi olmadığı halde 'kısa zamanda çözüme varılacakmış' havası yarattıklarını anlatan Papadakis, bu imajın gerçekleri yansıtmadığını vurguladı. Papadakis, mevcut sürecin öldüğünü, bunun da temel nedeninin Türkiye'nin içinde bulunduğu durum olduğunu söyledi.
Partisi EDEK'in Kıbrıs'ta çözüm istediğini, ancak Kıbrıslı Türklerle yeterince temas içinde olamadıklarını ve kendilerini ifade edemediklerini anlatan Demitris Papadakis, bu yönde özeleştiri yaptıklarını anlattı.
Bir soruyu yanıtlarken Kıbrıslı Rumların Yunanistan'la birleşmeyi istemediğini, bu görüşü savunanların yüzde 3'ten fazla olmadığını kaydeden Papadakis, Yunanistan'ın da tarihin hiçbir döneminde ENOSİS'e sıcak bakmadığını vurguladı.
Papadakis, ELAM'ın ve diğer fanatiklerin Kıbrıslı Türklere yönelik zaman zaman giriştiği taciz ve saldırı olaylarına karşı devletin en sert biçimde müdahale etmesi ve suçluların bulunup cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
 

Bu haber toplam 2930 defa okunmuştur