1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ENI, 6.ve 3. parsellerde sondaja başlayacak
ENI, 6.ve 3. parsellerde sondaja başlayacak

ENI, 6.ve 3. parsellerde sondaja başlayacak

İtalyan ENI şirketi, Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) içerisinde peş peşe iki sondaj yapmaya hazırlanıyor.

A+A-

İtalyan ENI şirketi, Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) içerisinde peş peşe iki sondaj yapmaya hazırlanıyor. Şu ana kadarkilerin “en kritikleri” diye nitelendirilen sondajların, Kıbrıs Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimi kampanyalarının tırmandığı dönemde gerçekleşeceğine dikkat çekildi.
Fileleftheros haberi; “ENI’den Hediye-Sondaj… İlk Çabanın Sonuçları Muhtemelen Başkanlık Seçimlerinin İlk ve İkinci Turu Arasında… Özellikle 6’ncı Parsel İçin Türk Meydan Okumaları Bekleniyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
ENI CEO’su Claudio Descalsi’nin Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le dünkü görüşmesinde; tarihler, hedefler ve önceliklerin belirlendiğini kaydeden gazeteye göre ENI, ilk sondaja bu yıl sonundan önce, Fransız TOTAL şirketiyle birlikte 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefinde başlayacak. Ardından ikinci sondajı Kogas ile birlikte 3 numaralı parseldeki “Supia” (mürekkepbalığı) hedefinde yapacak. Başarı kaydedilirse üçüncü bir sondaj daha yapılacak.
Haberi iç sayfasında; “‘Kalypso’da Noel Sondajı” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete; ENI’nin, TOTAL ile işbirliği yaptığı 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefinde Noel yakınlarında başlamaya hazırlandığı sondajın Ocak sonunda tamamlanacağını, ikinci sondaja Şubat başlarında KOGAS ile işbirliği yaptığı 3’üncü parseldeki “Supia” hedefinde başlayıp Mart ortalarında tamamlamayı planladığını yazdı.
Habere göre; “Saipem 12000” isimli sondaj gemisinin gerçekleştireceği her bir sondaj çalışması 36 gün sürecek. ENI CEO’su Claudio Descalsi, Güney Kıbrıs’a giderek Nikos Anastasiadis’e şirketin önümüzdeki yaklaşık 20 haftayı kapsayan sondaj programı hakkında bilgi verdi. Toplantıya, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve ENI müdürlerinden Luka Bertely de katıldı.
Görüşme sonrasında hem ENI’nin yapacağı iki sondajı açıklayan Lakkotripis, ENI’nin Mısır’da iştirak etmekte olduğu Union Fenosa altyapılarıyla (Dimyat ve deniz altı boru hatları) işbirliği ihtimalinin de görüşüldüğünü, hem aralarındaki görüşmeleri, hem de şirketlerin ticari müzakereleri sürdürmesine karar verildi. Görüşmede ayrıda ENI’nin Doğu Akdeniz’deki enerji olgularındaki başrol oyuncularından biri olması hasebiyle bölgede başarılabilecek başka çalışmalar da masaya yatırıldı.
ENI CEO’su Descalsi ise, 6’ncı parseldeki sondajdan iyimser olduğunu belirterek, şirketin 150 milyon Euro harcadığını, bunun da Kıbrıs’ın ve jeolojisinin perspektifine inancını gösterdiğini söyledi.
Gazete haberin; “‘6’dan Beklentiler Çok Yüksek” başlığıyla ayırdığı haberinde, ENI’nin sondaj planlamasında, bölgede 10 sondaj daha öngörüldüğüne dikkat çekildi ve bunun da, ses tonunun düşük tutulacak olmasına karşın beklentilerin büyük olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur
Etiketler : , ,